Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Zehir, "Su, Ortadoğu'da petrol kadar batılıların gündeminde olmakla birlikte, bölgede önemli bir silah haline gelmektedir" dedi.
Doç. Dr. Cemal Zehir, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Enstitüsü tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen
"Ortadoğu'daki son gelişmeler ve Su Politikaları" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu'nun, tarihinin en hareketli günlerini yaşadığını ve yeniden şekillendiğini söyledi.
Ortadoğu'da değişik milletler ve kültürlerin tarih boyunca hüküm sürdüğünü kaydeden Zehir, "Ortadoğu, insan yaşamı için elverişli iklim koşullarına sahip olmasının yanı sıra ulaşım imkanlarının kolay olması bakımından da önemli konuma sahip" dedi.
Ortadoğu coğrafyasına bakarken Asya, Avrupa ve Afrika açısından bakmak gerektiğini ifade eden Zehir, Libya, Mısır, Tunus ve Yemen'de yaşanan değişimlere değinerek bu coğrafyada ayakta kalmanın kolay olmadığını söyledi.
Suyun medeniyet olduğunu ve su medeniyetlerinin su kenarlarında ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Cemal Zehir, şunları söyledi:
"Su bakımından fakir ülkeler, kendilerine nispetle su zengini sandıkları ülkelerin su kaynaklarına göz dikmektedirler. İnsanlar tarih boyunca kainatın ana maddeleri için savaşlar yapmıştır. Su, Ortadoğu'da petrol kadar batılıların gündeminde olmakla birlikte, bölgede önemli bir silah haline gelmektedir. Türkiye'nin de suyla ilgili problemleri var. Su kaynakları açısından yeterli su miktarına sahip değiliz. Bizler de bu konuda kendi tezlerimizi oluşturmalıyız."
Programda, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, katılımlarından dolayı Doç. Dr. Cemal Zehir'e plaket ve çeşitli hediyeler verdi. SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Diler de katkılarından dolayı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'na plaket verdi.
- ISPARTA
Son Dakika › Yerel › 'Ortadoğu'daki Son Gelişmeler ve Su Politikaları' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?