Özel Deva Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Hatice Demir, posalı (lifli) besinlerin sağlık açısından önemini vurguladı.
Demir, besinlerin, vücudumuzda bağırsak enzimleri tarafından sindirilemeyen kısmının posalif olduğunu dile getirdi. Demir, "Bu lifler suda çözünebilen ve suda çözünemeyen olmak üzere ikiye ayrılır. Suda çözünür lifler bağırsaklarımızda çözünüp jel kıvamına gelir ve sindirim sisteminizin çalışma hızını artırır. Suda çözünmeyen lifler ise bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeden hareket eder. Suda çözünmeyen lifler, tokluk hissini uzatarak kabızlığa iyi gelir ve kabızlığa bağlı diğer rahatsızlıkların iyileşmesinde rol oynar. Bu nedenle de 'vücudun süpürgesi' olarak bilinirler. Posalı beslenmek, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şeklinin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili olduğunu pek çok araştırma ortaya koymuştur. Vücudumuzda sindirilip emilmediği için posadan bir kalori de almayız. Posa sağlığın sürdürülmesi, başta kolon kanseri olmak üzere bir takım ciddi hastalıkların önlenmesi için çok önemli ve gereklidir. Tıbbi beslenme tedavisinin başlıca ögeleridir. Posadan zengin yiyecekler bir çok vitamin ve minerali de dengeli bir biçimde içeren yiyecekler olduğu için posadan zengin beslenme tarzı aslında sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesidir. Posa içeriği yüksek beslenme şekli aşırı kalori alımını azaltır ve şişmanlığı engeller, kabızlığı önler ya da tedavi eder. Posadan zengin beslenen toplumlarda obezite, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, kanser görülme oranı düşüktür" dedi.
"NE KADAR POSALİF İHTİYACIMIZ VAR"
Demir, günlük 25-30 gram kadar posa tüketimi sağlığın korunması için yeterli düzeyde olduğunu belirtti. Demir, "Hatta son yayınlarda kadınlarda 30 gr, erkeklerde ise 38 gr. kadar posa alımı önerilmektedir. Çoğu sebze, meyve ve tahılda porsiyon başına 2-3 gram besinsel lif bulunuyor. Pişirilmiş kuru fasulye ve baklagillerde kap başına 10 ila 15 gram besinsel lif bulunuyor" şeklinde konuştu.
Demir, diyetteki posayı artırmanın yollarını Haftada en az 2 kere kurubaklagil tüketimi ihmal edilmemelidir. Kabuklu yenebilen sebze ve meyveleri kabuklu tüketmek yeterli posa alımını destekler. Günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Çiğ tüketilebilen sebzeleri pişirmeden, çiğ yemeye özen gösterilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir. Esmer makarna, kepekli pirinç yada bulgur tercih edilmelidir. Her tür yemeği çeşitli sebzeler ile pişirmeye ve hazırlamaya özen gösterilmelidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendi tüketilmelidir. Kabukları ile yenebilen meyveleri soymadan tüketilmeli. Kahvaltı için tahıl gevreklerini göz ardı etmeyin. Günde 1 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Demir, son olarak kuru baklagillerin neden olduğu gazı önleyebilmek için, "Kuru baklagilleri hazırlarken akşamdan önce suya ıslatın, ancak pişirirken bu ıslatılan suda değil yeni temiz su ile pişirin. Kuru baklagillerin pişmesi için yeterli zamanı ayarlayın ve tam olarak pişmesini sağlayın. Konserve edilmiş kuru baklagillerin suyunu dökün ve temiz su ile yıkayıp, pişirin" şeklinde açıklama yaptı. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Posalı (Lifli) Besinler Kolon ve Rektum Kanserini Önlüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?