Postu 75, Kürkü 300 Bin Avro - Son Dakika
Yerel

Postu 75, Kürkü 300 Bin Avro

Balıkesir'de 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren bir firma, 500 aileye çinçilla yetiştiriciliği yaptırarak hem onların geçimini sağlamasına yardımcı oluyor hem de ihracattan döviz girdisi elde ederek ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

18.10.2015 12:16

DEVRİM DERİN - Balıkesir'de 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren bir firma, 500 aileye çinçilla yetiştiriciliği yaptırarak hem onların geçimini sağlamasına yardımcı oluyor hem de ihracattan döviz girdisi elde ederek ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Fiyatı 65 avro olan çinçillanın 75 avrodan işlem gören postundan üretilen kürk mantoların Avrupa ülkelerindeki fiyatı 10 bin avrodan başlayıp 300 bin avroya kadar çıkıyor. Çinçillalar, pet hayvanı olarak da kullanılıyor.

Firmanın sahibi Cihan Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Amerika tavşanı olarak da bilinen çinçillanın ekonomik değerinden, astsubaylığı döneminde Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üssü'nde görevli ABD askerlerinin getirdiği dergiler sayesinde haberdar olduğunu söyledi.

İzmir'de 1994'te şirket kurarak başladıkları yetiştiriciliğe 1996'dan bu yana Balıkesir'de devam ettiklerini belirten Demirci, "İlk etapta Almanya'dan 65 hayvan ithali ile başladık. Bunu peyderpey artırdık. Şu an çiftliğimizde yaklaşık bin, Türkiye genelinde şirketimize bağlı 500 üretici ailede ise 25 bin çinçilla bulunuyor. Üreticilerimiz, yetiştirdikleri bu hayvanları altıncı aydan itibaren tekrar getirip bize satıyor. Hem toptan hem de perakende olarak satış yapıyoruz. Türkiye'ye döviz getirisi var. Yurtdışına sattığımız derilerin ücreti 75 avro civarında. Almanya ve Finlandiya'ya ihracat yapıyoruz. Çinçilla sadece kürk olarak kullanılmıyor, pet hayvanı olarak da kullanılıyor. Evinde beslemek isteyenlere üretim maksadı olmamak kaydıyla veriliyor" diye konuştu.

Demirci, canlı olarak 65 avrodan satılan çinçillanın postundan üretilen kürk mantoların fiyatlarının Avrupa'da 10 bin ila 300 bin avro olduğunu belirtti.

Dünya çapında yetiştirilen çinçillaların sadece yüzde 40'ından kürk üretiminde yararlanıldığını aktaran Demirci, kalanının ise pet hayvanı olarak kullanıldığını bildirdi.

Her gün 15 dakika "kum banyosu" yapıyorlar

Demirci, çinçillayı doğurganlığı yüksek, pisliği, kokusu ve gürültüsü olmayan bir hayvan diye nitelendirerek, şunları kaydetti:

"Evlerde, oturduğunuz odada bile çok rahatlıkla bakabilirsiniz. Pençesi yoktur, tırnağı yoktur. Günde 30 gram civarında yemle beslenir. Son derece munis ve akıllı hayvanlardır. 111 gün doğum periyotları vardır. Her doğumda 1 ila 6 yavru verir. Bu yavrular, memeli hayvan olduğu için iki ay anne sütüyle beslenir, iki ay sonra ise anneden ayrılırlar. Altı aylık olduğunda ise isterseniz onları da damızlığa ayırıp aile kurabilirsiniz, isterseniz bunları da şirkete geri satabilirsiniz. Dört dişi bir erkek olmak kaydıyla aile şeklinde yaşarlar. Her dişinin ayrı bir odası bulunur. Her kafes 4 bölümden oluşur. Bunları bağlayan koridor vasıtası ile erkek her birine girer çıkar. Bu hayvanların suyla teması yoktur. Yağ ve ter bezi olmadığı için deri solunumları olmadığı için kum banyosu ile vücutlarını temizlerler. Günde 15 dakika kum banyosu yaparlar."

Çinçilla postunun önceki çağlarda da çok değerli bir malzeme olduğunu dile getiren Demirci, İnka medeniyetinde kralların taç giyme merasimlerinde bu kürkleri giydiğini, Osmanlı döneminde de bazı yabancı konuklar tarafından padişahlara hediye edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Postu 75, Kürkü 300 Bin Avro - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement