Sürdürülebilir Küresel Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Orman Yönetimi Şart" - Son Dakika
Yerel

Sürdürülebilir Küresel Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Orman Yönetimi Şart"

Uluslararası 10. Kayın Sempozyumu nedeniyle Kastamonu'ya gelen Danimarka Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Palle Madsen, sürdürülebilir küresel kalkınma için sürdürülebilir bir orman yönetiminin gerekli olduğunu bildirdi.

03.09.2015 15:50

Uluslararası 10.  Kayın Sempozyumu nedeniyle Kastamonu'ya gelen Danimarka Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Palle Madsen, sürdürülebilir küresel kalkınma için sürdürülebilir bir orman yönetiminin gerekli olduğunu bildirdi.

Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Solonu'nda, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Silvikültür Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ayhan, Danimarka Kopenhag Üniversitesinden Palle Madsen ve İran Tahran Üniversitesinden Khosro Sagheb-Talebi, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ayhan, IUFRO'nun dünyada şubeleri ve araştırmacıları bulunan gönüllü bir kuruluş olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yaygın olarak doğu kayınının olduğunu anlatan Ayan, Trakya'da ise yayılış alanı dar olan farklı bir kayın türü bulunduğunu ifade etti.

1984 yılından beri kayın araştırma grubunun kayınla ilgili dünyadaki tüm yeni gelişmeleri tüm yeni araştırmaları bilim camiasına tanıtmaya çalıştığının altını çizen Ayan, kayınla ilgili ilk toplantının 1984'te Almanya'da yapıldığını belirtti.

Daha sonra Avrupa ülkelerinin çoğunda bu toplantıların devam ettiğini söyleyen Ayan, "Türkiye olarak ilk kez Kastamonu Üniversitesi bu sempozyuma ev sahipliği yaptı" dedi.

Sempozyumda sunumların bugün öğle saatlerine kadar devam edeceğini bildiren Ayan, öğleden sonra Safranbolu'ya hareket edileceğini kaydetti.

Ayan, Safranbolu'da Yenice ormanlarında arazide Türkiye ormancılarının kayın ormanlarına yaptıkları uygulamayı göstereceklerini ifade etti.

"1,5 gün arazide olacağız"

Arazi programında Yenice ormanlarını özellikle seçtiklerini dile getiren Ayan, Yenice ormanlarının Avrupa'nın yüz, Türkiye'nin ise 9 sıcak bölgesinden biri olduğunu söyledi.

Yenice ormanlarının tür ve ekosistem açısından nadir türlerin bulunduğu alan olduğunu vurgulayan Ayan, "Bu sebeple biz bu bölgeyi seçtik. 1,5 gün arazide olacağız" diye konuştu.

"Ormanlar küresel olarak da çok büyük bir kaynak"

DMadsen ise henüz araziye çıkmadıklarını ancak edindiği bilgiler çerçevesinde ormancılığının Türkiye için ayrı bir öneminin olduğunu söyledi.

Ormancılığın Türk ekonomisi için kaynak değere sahip olduğunu ifade eden Madsen, "Ormanlar sadece Kastamonu ve ülke bazında değil, küresel olarak da çok büyük bir kaynak. Bu kaynağın sürdürülebilir bir şekilde yönetimi çok önemli. Doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetimi insanların sürdürülebilir bir geleceğe sahip olması açısından da çok önemli" dedi.

"Sürdürülebilir bir orman yönetimi şart"

Ormanları iklim değişikliği üzerinde de çok önemli etkilerinin olduğuna dikati çeken Madsen, iklim değişikliğinin birçok etkisi olduğunu belirtti.

Madsen, "Ormanlar bu iklim değişikliğinden kaynaklanan etkilerin yumuşatılması, azaltılması hatta giderilmesinde elimizdeki en önemli koz olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilir bir küresel kalkınma için sürdürülebilir bir orman yönetimi şart" şeklinde konuştu.

İran Tahran Üniversitesinden Prof. Dr. Khosro Sagheb-Talebi, birçok üniversiteden bilim adamlarının konferansa katılmasından memnuniyet duyduğunu anlattı.

Türkiye ve İran'ın iki komşu ülke olduğunu belirten Talebi, benzerliklerin sadece tarih ve kültürel anlamda sınırlı kalmadığını, topografya, iklim, bitki coğrafyası gibi özelliklerinde benzer olduğunu söyledi.

Kayının hem Türkiye hem de İran için önemli bir ağaç türü olduğunu vurgulayan Talebi, Doğu kayınının evinin Hazar Denizi ve Karadeniz olduğun sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sürdürülebilir Küresel Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Orman Yönetimi Şart' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement