Kahramanmaraş'ta Suriyeli sığınmacılara yönelik yapımı tamamlanan 12 derslikli geçici eğitim merkezi törenle açıldı.
UNICEF tarafından desteklenen eğitim merkezi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Milli Eğitim Bakanlığının iş birliği ve Avrupa Komisyonu'nun mali desteğiyle tamamlandı.
Doğukent Mahallesi'nde yaptırılan geçici eğitim merkezinde 5'şer ilk ve orta okul ile 2 anasınıfı olmak üzere 12 derslikte bin 80 Suriyeli öğrencinin ana dilde eğitim görecekleri belirtildi.
Açılışa katılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanvekili Bela Szombati, Suriye'de yaşanan çatışmalar yüzünden milyonlarca insanın evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Türkiye'nin Suriye'den kaçan 2 milyon mülteciyi kabul ettiğini hatırlatan Szombati, şunları söyledi:
"Türkiye, Suriyelilere barınacak yer, yiyecek ve eğitim imkanlarını sundu. Türkiye şu ana kadar Suriyeli mülteciler için 5,5 milyar dolarlık bir harcama yapmış durumda. Avrupa Birliği, Türkiye'nin bu çabalarını büyük takdirle karşılıyor. Avrupa Birliği, Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Türkiye'deki mülteciler için 3,5 milyar dolarlık bir yardımda bulunmuştur. Bu okulun inşasında UNICEF'in katkıları, AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığının iş birliği sayesinde kamplardaki bin öğrenciye eğitim hizmeti verilecek."
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Suriyelilerin çok büyük acılar çektiğini, Türkiye hükümetinin gösterdiği misafirperverlikten dolayı müteşekkir olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Ülkelerindeki anlaşmazlık durumundan kaçıp korunmaya çalışan Suriyelileri cömertçe ağırlayan Türk insanı, değerlerine bağlığını bir kere daha göstermiştir. Suriye'de yaşanan durum 5. yılına girmiş bulunuyor ve gerçekten milyonlarca Suriyeli üzerinde çok korkunç etkileri olduğunu görüyoruz" dedi.
Suriye'deki karışıklıktan etkilenen 14 milyon çocuk olduğunu tahmin ettiklerinin altını çizen Duamelle, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye'de yaşanan bu durum toplam'da 3,8 milyon mülteci yarattı. Dünya çapında ve bu mültecilerden 1,7 milyonu Türkiye'de misafir ediliyor. Bu rakam dünyada şimdiye kadar ulaşılmış en yüksek mülteci sayısıdır. Türkiye'deki mültecilerin yarısından fazlasını şu an çocuklardan oluşmakta, bu çocukların büyük çoğunluğu okul hayatlarına geri dönmenin bir yolunu arıyorlar. Öncelikle eğitim hayatına geri dönmek, çocuklarda normalleşme hissiyatı oluşturuyor, bu da çok önemli. Kendilerini daha güvende ve emniyette hissediyorlar. Bizim de bu çocuklara katkıda bulunmamız ve çaba sarf etmemiz gerekiyor."
"Türkiye şu anda dünyada en kalabalık sığınmacıyı misafir eden ülke"
AFAD Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer, dünyadaki 100'e yakın ülkenin nüfusundan fazla Suriyeli misafiri Türkiye'de ağırladıklarını vurgulayarak, "Bugüne kadar kayıt altına alınan 272 bini barıma merkezlerimizde olmak üzere 1 milyon 780 bin Suriyeliyi ülkemizde misafir ediyoruz. Türkiye şu anda dünyada en kalabalık sığınmacıyı misafir eden ülke konumunda. Suriyeli kardeşlerimizin en önemli sorunlarından biri eğitimdi. Geliştirdiğimiz projeler ve yatırımlarla yaklaşık 190 bin öğrenciye eğitim öğretim imkanı sağladık" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük de Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara harcadığı paranın 5,5 milyar doları aştığını, Türkiye'ye gönderilen yardım miktarının ise 250 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, "Biz bu yardımları yaparken sadece insani, ahlaki ve vicdani görevlerimizi yerine getiriyoruz. Türkiye'deki kurumlar olarak bugüne kadar bu çocuklar için önemli projelerin altına imza attık" şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Suriyeli mülteciler için yaptıkları yardımların örf ve adetlerinin gereği olduğunu, Kahramanmaraş'a kazandırılan bu okul için katkı veren tüm kurumlara teşekkür ettiğini kaydetti.
Konuşmalarının ardından merkezin açılışı yapıldı.
Son Dakika › Yerel › Suriyeliler İçin Yaptırılan Geçici Eğitim Merkezi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?