Tarihi Gürsu Su Değirmeni Yeniden Hayat Buluyor - Son Dakika
Yerel

Tarihi Gürsu Su Değirmeni Yeniden Hayat Buluyor

Tarihi Gürsu Su Değirmeni Yeniden Hayat Buluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce projelendirilen Gürsu su değirmeni sosyal ve kültürel bir mekan olarak ilçeye hizmet verecek.

25.05.2013 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce projelendirilen Gürsu su değirmeni sosyal ve kültürel bir mekan olarak ilçeye hizmet verecek.

Tarihi mirası öne yüzüne çıkaran çalışmalarla Bursa'ya vizyon katan Büyükşehir Belediyesi, Gürsu su değirmeninin rekonstrüksiyon çalışmalarına törenle başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gürsu'nun Kurtuluş Mahallesi'ndeki temel atma töreninde, tarih başkenti Bursa'nın tüm ilçelerindeki tarihi yapıların ayağa kaldırıldığını söyledi. Altepe, "Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine alınan değirmen, harabe durumda olup, yıkılmak zorunda olan bir yapıydı. Tarihi eser yeniden değerlendirilecek, bir yandan değirmenin çarkları dönerken, diğer taraftan da Gürsu'nun sosyal hayatına katkı koyan bir merkez olarak faaliyet gösterecek" dedi.

Başkan Altepe, tarih başkenti Bursa'nın ayağa kaldırılması için büyük gayret sarf edildiğini ifade ederek, "Osmanlı ilk dönem eserleri, hanlar, hamamlar, imaretler, tarihi evler ayağa kaldırılıyor. Bursa büyük bir hamle içinde. Bursa'da ecdat emanetini gelecek kuşaklara miras olarak bırakacağız. Gürsu su değirmeni de geçmişe ait izler taşıyan bir mekandı. Büyükşehir Belediyesi olarak arsayı sahibinden yani eski meclis üyesi İlhan Ergün'ün ailesinden satın aldık. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan projesine göre değirmeni bölge gereksinimlerine cevap verecek şekilde, sosyo-kültürel açıdan faaliyet yapılan bir mekan olarak Gürsu'ya yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Değirmen burada yaşarken Gürsu'nun sosyal ve kültürel hayatına yön veren, ilçenin nabzının attığı anlamlı bir eser olacak. Gürsu'ya gelenlerin ziyaret edeceği en güzel eserlerden biri olacak" şeklinde konuştu.

Değirmenin yaklaşık 230 m2 alanda yapılacak rekonstrüksiyon uygulamasında, yapı alanında, zemin katta 80 m2 sergi alanı, 80 m2 yemek salonu, 30 m2 mutfak; 1. katında ise 50 m2 sergi alanı, 57 m2 yemek salonu, 31 m2 çok amaçlı salon yer alıyor. 1 milyon 700 bin TL maliyetle yeniden ayağa kaldırılacak eserin bölgeye değer katacağını sözlerine ekleyen Başkan Altepe, yer sahibi de olan eski meclis üyesi İlhan Ergün'ü rahmetle andıklarını ifade etti.

Bursa'nın ilçeleriyle birlikte hızlı bir şekilde gelişip kalkındığını anlatan Altepe, Gürsu'nun alt yapısından üst yapısına, asfalt ihtiyacından sosyal kimliğine kadar her alanda eksiklerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilmeye devam edeceğini söyledi. Altepe, "Bursa'nın merkezinde ne varsa, Gürsu'da da Harmancık'ta da o olacak. Biz ayrım yapmadan hizmetlerimize devam ediyoruz" diye konuştu.

Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ise, Gürsu adına çok değişik projelere imza atarken, su değirmeninin kendi hayatında önemli bir yeri olduğunu hatırlattı. Çocukluğunda Karapınar'dan gelen suyla değirmenin vatandaşların ihtiyacı olan unu ve mısırı öğüttüğünü anlatan Özcü, "2004 yılından bu yana yenilemek istediğimiz bu esere Büyükşehir Belediyesi destek oldu. Heyecanla çalışmalara başladık. Büyükşehir Belediyesi'nin bu tarihi değirmeni aslına uygun restore edecek olması çok önemli" diyerek Başkan Altepe'ye Gürsu'ya hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

(MŞ)

25.05.2013 15: 00: 35

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi Gürsu Su Değirmeni Yeniden Hayat Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement