Tarımsal Kalkınma ve diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği'nin (Köy-Koop) Ödemiş Şubesi'nin açılışında konuşan Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, sütte destekleme priminin artan maliyetlere karşın 9 kuruştan 6 kuruşa indirildiğini belirterek, üreticiyi düşünmeden atılan bu adımı kınadıklarını söyledi.
Köy-Koop İzmir Birliği'nce Atatürk Caddesi'nde oluşturulan Ödemiş Şubesi'nin açılışına Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, Köy-Koop Isparta Birlik Başkanı Mahmut Barış Aydın, Köy Koop Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, İzmir Çiftçi Plat Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hikmet Güriş, Ödemiş Süt Birliği Başkanı Halil Deveci, Ödemiş'teki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri ile üreticiler katıldı.
"SÜTTE MALİYETLER ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR"
Açılış konuşmasının Köy-Koop Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sever tarafından yapılmasının ardından kürsüye gelen Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, "Maliyetlerimiz belimizi büküyor. Sütün fiyatı ne olursa olsun üretici hayvanını bile doyuramıyor. Süt fiyatı ne olursa olsun hayvanı doyurmakta üretici zorluk çekiyor. Güya maliyetleri hesaplıyorlar. Öyle bir maliyet hesapları yapıyorlar ki aklı başında insan buna zor inanır. Biz 1 Nisan'dan itibaren süt fiyatlarına zam talep ettik. Ulusal Süt Konseyi sütün maliyetini 1,17 lira olarak açıkladı. Ankara'ya en azından 10 defa süt taban fiyatlarını belirlemeye gittim ama sonuç alamadım.
"SÜTTE MALİYET HESABINI 83 KURUŞ OLARAK ÇIKARANLAR BEYİN ÖZÜRLÜ OLABİLİR"
Temmuz ayında 83 kuruş maliyet çıkardılar. Bu maliyet hesabını yapan ya sağlıklı düşünemiyor ya da zihinsel özürlü diyorum. Konya Şeker ile çalışmalara başladık. Buradan üreticimiz en iyi şekilde yararlanacaktır. Yem konusunda önemli fırsatlar sağlanacak" dedi.
Açılış heyecanına rağmen bir burukluk yaşadıklarını da söyleyen Yıldız, bu burukluğun nedenini ise şöyle açıkladı. "Geçtiğimiz hafta destekleme icmal cetvellerine baktığımızda soğuk süt destekleme primlerinin 9 kuruştan 6 kuruşa düştüğünü gördük. Biz soğuk çiğ sütü niye üretiyoruz, niye masraf yaptık, niye elektrik parası ödüyoruz? Ne değişti ki fiyatlar düştü, saman mı, işçilik mi, gübre fiyatları mı düştü? Biri çıkıp anlatsın. Maliyetler artarken destekleme bedelleri 9 kuruştan 6 kuruşa düştü. Bu en büyük ayıptır, Köy-Koop olarak kınıyoruz. Sivil toplum örgütleri ve üreticilerin görüşleri alınmalıydı. Ben yaptım oldu anlayışına karşıyız. Bize piyasa satış fiyatı ile maliyet fiyatları arasındaki farkı versinler, biz destekleme falan istemiyoruz
"KDV %1'E DÜŞSE KIYAMET Mİ KOPAR"
Hayvan besleme maliyeti ortada. Şu an bir litre sütün maliyeti 1,2 lira civarında. 2 ay sonra yonca, yeşil arpa ve tarla ürünleri biteceği için bu maliyet daha da artacaktır. Devlet KDV'yi %1'e düşürse kıyamet mi kopar. Kooperatifler tüccar değildir. Üreticinin yanında olan kuruluşlardır. Süt Konseyi bu olaylara seyirci kalıyor. Et ve Süt Kurumu kuruldu. Bu kurum müdahale alımları yapmalıdır. Müdahale alımları olmadığı sürece fiyatlar böyle gider"
Yıldız'ın ardından Köy-Koop İzmir Birliği'nin süt fiyatlarıyla ilgili basın açıklamasını Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut yaptı. "Çiğ süt fiyatları artmıyor, yem fiyatları giderek zamlanıyor, yetiştirici kan ağlıyor" diyerek açıklamalarına başlayan Akbulut şöyle devam etti: "Sütte sömürü düzeni acımasız devam ediyor. Üretici para kazanamıyor. Ancak et sanayicisi ve yem sanayicisi karlarını katlıyor. Türkiye'nin birçok yerinde süt 90 kuruşun da altında 70-75 kuruşa satılıyor"
"KALKINMAYA KATKI DA SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN KAPSAMINDA"
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de yaptığı konuşmada, "Bizim sosyal belediyecilik anlayışımız Ramazan aylarında gıda yardımı poşetleri dağıtmaktan ibaret değil. Bizim sosyal belediyecilik anlayışımız yöresel kalkınmaya da katkı sunacak bir anlayış. Yöre üreticisinin işini kolaylaştıracak, maliyetleri biraz olsun düşürecek çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Ova yollarında çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.
KÖY-KOOP'UN SÜTLE İLGİLİ ÖNERİLERİ
Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut da süt fiyatlarıyla ilgili Köy-Koop'un önerilerini sıraladı: "Yapılması gereken ilk iş piyasa fiyatlarıyla üreticinin maliyetleri arasındaki fark kadar süt primi verilmesidir. Ancak salt prime bağlamak çözüm değil. Destek ne kadar artarsa sanayici de o oranda fiyat düşürüyor. Fiyat belirlenirken bu destekler düşüldüğü için üreticiye de pek yansımıyor.
Et ve Süt Kurumu, mevzuat ve organizasyonla ilgili çalışmalarını hızla tamamlayarak, piyasadan süt çekilmelidir. Temelde çözüm üreticilerin kooperatifleşerek sanayileşmesidir. Bu bağlamda kooperatif yasaları tek bir yasaya indirgenmelidir. Tarımsal amaçlı kooperatiflere gelir için Çiftçi Kayıt Belgesi verme hakkı verilmeli, pazarladığı ürünlerde KDV %1'e düşürülmeli ve en az 10 yıl süreyle üst birlikleri olan kooperatiflere kurumları vergisi muafiyeti sağlanmalıdır. Tarımsal kooperatif örgütlenmeleriyle ilgili tek bakanlık sorumlu olmalıdır ve ürüne dayalı tarımsal kooperatifleşme olmalıdır. Kooperatiflere finans sağlayacak bir kooperatifçilik bankası kurulmalıdır. Tarımsal amaçlı kooperatifler ilçe ya da büyük köy temelinde örgütlenmelidir. Birlik görev alanları teknik konularla sınırlandırılmalıdır. Tarım ve çiftçilikle ilgili yasa ve yönetmelikler yeniden gözden geçirilmeli ve ilgili konulardan tek bakanlık sorumlu olmalıdır. Tarım ve çiftçilikle ilgili meslek örgütleri tek çatı altında toplanmalı ve eşgüdüm sağlanmalıdır"
Akbulut'un konuşmasının ardından Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ve kooperatif başkanları hep birlikte Köy-Koop Ödemiş Şubesi'nin açılış kurdelesini kestiler. Kooperatifler arası dayanışmanın güzel bir örneği olan Köy-Koop Ödemiş Şubesi'nde kooperatiflere ve üreticilere yem ve gübre gibi ürünlerin cazip koşullarla sunulacağı açıklandı. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Köy-Koop: Maliyetlerimiz Belimizi Büküyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?