Tarlada "Yeniden Diriliş"İ Yazdı - Son Dakika
Yerel

Tarlada "Yeniden Diriliş"İ Yazdı

Şanlıurfa'da çeşitli nedenlerle ilkokuldan ayrılmak zorunda kalan Zeynep Polat, bölgedeki kadınların karşılaştıkları sorunları, tarlada kaleme almaya başladığı "Yeniden Diriliş" kitabında anlattı Polat."Yazmama sebep olan şeylerden bir tanesi,"...

07.06.2013 12:40

- Şanlıurfa'da çeşitli nedenlerle ilkokuldan ayrılmak zorunda kalan Zeynep Polat, bölgedeki kadınların karşılaştıkları sorunları, tarlada kaleme almaya başladığı "Yeniden Diriliş" kitabında anlattı

Polat: "Yazmama sebep olan şeylerden bir tanesi, bölgemizdeki bir takım örf ve adet adı altında yaşanan yanlışlar oldu"

Viranşehir ilçesine bağlı Sarıbal köyünde çiftçilik yapan ailesiyle yaşayan Polat, çeşitli nedenlerle eğitimini ilköğretim üçüncü sınıfta bırakmak zorunda kaldı. 12 yaşında yazmaya başlayan Polat, ilk kitabında, bölgedeki kadınların yaşadığı sorunları dile getirdi.

Eğitimine dışardan devam eden Polat, ikinci kitabında aşiret sistemini anlatmayı hedefliyor.

Polat,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşından bu yana birçok makale ve hikaye yazdığını söyledi. İlk kitabını yazma fikrinin bir yayınevinin düzenlediği yarışmayla oluştuğunu belirten Polat, kitabında örf ve adetler adı altında özellikle kadınların çektiği sıkıntıları konu aldığını vurguladı.

Kitabını tarla dahil her fırsat bulduğu yerde kaleme alarak 6 ayda bitirmeyi başardığını ve birşeyler yazmanın kendisine mutluluk verdiğini ifade eden Polat, şöyle konuştu:

"Yazmama sebep olan şeylerden bir tanesi, bölgemizdeki bir takım örf ve adet adı altında yaşanan yanlışlar oldu. Kitabı, sürekli kavga ve gürültünün olduğu bir yerde, hatta hiç kitabın olmadığı bir yerde yazmaya çalıştım. Kitabı köye ilk getiren ben oldum neredeyse. Gerçek hikayelerden alıntı yaparak hazırladığım bu romanda aile içi şiddetin çocuklar üzerinde nasıl bir etki yarattığını da anlatmaya çalıştım. Bilhassa günümüzdeki toplumun, gençliğin nereye gittiğini nasıl bir hayat içerisine sürüklendiğini dilim döndüğünce aktardım. Özellikle böyle bir kitabı yazdım çünkü bunun sancısını çok çektim."

Yeni romanında aşiret sistemini anlatacak

Polat, kadınların aile bütçesine katkı sunmak için tarlada çalıştırıldığını, bu nedenle başta eğitim olmak üzere birçok alanda geri kaldıklarını söyledi.

"Köylerde kadınlar eğitimden bi haber, çoğu Türkçe dahi konuşamıyor" diyen Polat, hazırladığı kitabın bir yayınevinin düzenlediği yarışmada dereceye girmesinin kendisini motive ettiğini ve bir sponsor bularak kitabı bastırdığını belirtti.

İkinci kitabını yazmak için çalışmalara başladığını aktaran Polat, yeni romanında özellikle Güneydoğu'da aşiretlerin yaptığı yanlışları ve bunların kadınlar üzerindeki etkilerini anlatacağını belirtti.

Berdel, başlık parası, kan davası ve kan bedeli gibi kavramların yörenin kanayan yarası olduğuna işeret eden Polat, şunları kaydetti:

"Bu kavramlar dinimizde yasaklanmasına rağmen burada halen varlığını koruyor ve insanları sadece üzüyor. Şu anda yazdığım romanda özellikle bu konuları ele aldım. Kırsal kesimlerde kadınların hiçbir değeri olmadığını, her türlü eğitimden çok uzak olduğunu fark ettim. Bu durumun düzeltilmesi, yeni bir zihniyetin gelişmesi için bunları anlatmam gerekiyordu."

Polat, ailesinin ve yakın çevresinin bu süreçte herhangi bir tepkisinin olmadığını ve kimsenin "Ne yazıyorsun?" dahi demediğini kaydetti. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarlada 'Yeniden Diriliş'İ Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement