Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan soru önergesinde, Malatya'da yaşanan dolu olayı nedeniyle kayısı bahçelerinde meydana gelen zarar gündeme getirildi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesinde, "Malatya'da 18-19 Mart 2013 tarihlerinde meydana gelen don olayı sonrası kayısı çiçekleri büyük zarar görmüş, Malatya genelinde yüzde 70'e yakın kayıplar yaşanmıştır. 15 Nisan gecesi Doğanşehir'in büyük bir bölümünde, Akçadağ ve Yeşilyurt'un bazı bölgelerinde, 17 Nisan öğlenden sonra ise Akçadağ'ın bazı bölgelerinde etkili olan dolu yağışı önceki don olayından etkilenmiş kayısılara daha da ciddi zarar vermiştir. Doğanşehir'in Çığlık, Şatıroba, Güroba, Kelhalil, Altıntop, Savaklı, Sürgü, Hudut, Eskiköy, Polatdere, Suçatı, Yuvalı, Karaterzi, Dedeyazı Köylerinde yüzde 100, diğer bölgelerde kısmen olmak üzere dolu etkisini göstermiştir. Akçadağ'ın Ören Beldesi, Dedeköy, Kömekavak, Gölpınar, Altunlu, Bölüklü, İkinciler Büyükçimiş, Çatalbahçe, Büyükköy, Ancarlı, Aliçeri, Örüçkü Köyü, Levent Bölgesi başta olmak üzere merkezdeki pek çok köyde dolu nedeniyle kayısı ağaçları büyük zarar görmüştür. Ayrıca, Doğanşehir'de çilek ve elma meyveleri de son dolu nedeniyle zarar görmüştür. Sonuç olarak, Mart ayındaki don ve Nisan ayındaki dolu nedeniyle başta kayısı üreticileri olmak üzere, Malatya'nın meyve üreticilerinin milyonlarca lira zarar ettiği tahmin edilmektedir" denildi.
Ağbaba'nın soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
"Malatya ekonomisinin temel direği olan kayısı, don ve dolu nedeniyle büyük kayıp yaşanmıştır. Üreticilerin yıl boyunca verdikleri emekler yok olmuştur. Yaşanan son afetlerden sonra Malatyalı kayısı üreticilerinin ve diğer meyve üreticilerinin kayıplarının karşılanması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Kayısıyı vuran don ve doludan sonra Malatya'nın acil afet bölgesi ilan edilmesi planlanmakta mıdır? TARSİM tarafından uygulanan sigorta sistemi de üreticileri mağdur etmektedir. TARSİM tarafından bazen üreticiden alınan poliçe bedeli ürününden elde edeceği bedelden daha yüksek olmaktadır. Kayısı üreticilerinin TARSİM tarafından yapılan incelemelerin hızlı ve şeffaf yapılmadığına dair iddialar Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Üreticilerin kaygılarının giderilmesi amacıyla yetkili kurumlar tarafından ayrı ekipler kurularak bir inceleme yapılması düşünülmekte midir?" - MALATYA
Son Dakika › Yerel › TBMM'ye Dolu Soru Önergesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?