Çözüm Süreci ile huzurun hakim olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde artan terör saldırıları, bölgedeki üniversitelere ilgiyi azalttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde hayata geçirilen ve yaklaşık 2,5 yıl boyunca bölgede barış rüzgarlarının esmesine katkı sunan Çözüm Süreci, bölgedeki üniversitelerde her kentten gençlerin buluşmasına da imkan tanıdı.
Ailelerin çocuklarını 2014-2015 öğretim yılı sonuna kadar gönül rahatlığıyla gönderdiği, öğrencilerin de güvenlik endişesi duymadan eğitim için geldiği bölge illerinde terör örgütü PKK'nın temmuzdan itibaren gerçekleştirdiği saldırılar hem aileler hem de öğrencilerde kaygıya neden oldu.
Artan terör olayları nedeniyle öğrencilerin hayatından endişe duyan çok sayıda aile, çocuklarını bölgedeki üniversitelere göndermekten vazgeçti.
Sağduyu vurgusu
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan olaylardan duydukları üzüntüyü dile getirdi.
Olayların bir an önce son bulmasını ve yaşamın normale dönmesini istediklerine işaret eden Erman, bu tür olayların tüm sektörlerin yanı sıra eğitimi de olumsuz etkilediğini anlattı.
Erman, üniversitelerin hassas kurumlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Çünkü Türkiye'nin tüm bölgelerinden olduğu gibi yurt dışından da öğrenciler bölge üniversitelerini tercih edebiliyor. Bu bakımdan sağduyu içerisinde vatandaşlarımızın kenetlenmesi ve etnik kökene dayanmaksızın, millet olmanın bilinciyle hassasiyet gösterilmesi en büyük temennimizdir."
"Olaylar üniversitelerin gelişmesini olumsuz etkiliyor"
Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Durmuş da yaşanan olayların üniversitelere kayıtları da etkilediğini söyledi.
"Aileler çocuklarını göndermeye çekiniyor, tedirginler. Olaylar yaşanmasaydı Batman Üniversitesi bir mühendislik üssü haline gelecekti" diyen Durmuş, olaylar nedeniyle istenilen ve hedeflenen gelişmelerin sağlanamadığını vurguladı.
Artık üzücü olayların son bulmasını istediklerini ifade eden Durmuş, "Ülkemizde barış, kardeşlik ortamı sürseydi daha fazla gelişmeler kaydedilir, üniversitemiz daha güzel yerlere gelirdi. Ama biz yine çabamızı gösteriyoruz" dedi.
Durmuş, en büyük arzularının huzur ortamının devam etmesi ve ailelerin gönül rahatlığıyla bölge üniversitelerine çocuklarını göndermeleri olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Durmuş, "Üniversitemiz yerel bir üniversite olma havasından kurtulsaydı da bir Türkiye üniversitesi olsaydı keşke ama üniversitelerin gelişmesini olaylar son derece olumsuz etkiliyor. Hedefimiz Türkiye'nin her kesiminden öğrenciyi bölgemizde, üniversitemizde buluşturarak güzel bir kardeşlik ortamını sergilemek" şeklinde konuştu.
Üniversite kampüsünün Raman Dağı eteğinde 8 bin dönüm arazi üzerine kurulu olduğunu kaydeden Durmuş, Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra kampüsün olduğu bölgenin yarım ada halini alacağına dikkati çekti.
"Hayalimizin gerçekleşmesi için huzur ortamı şart"
Orman ve Su İşleri Bakanlığının desteğiyle ağaç dikimine başladıklarını belirten Durmuş, "Olayların sona ermesi halinde bu güzelliği hep beraber yaşayacağız. Batman Üniversitesi, Batman ile bütünleşecek. Öğrencilerimiz sosyal imkanları olan, güzel bir üniversiteye kavuşacak. Bu hayalimizi inşallah gerçekleştireceğiz. Hayalimizin gerçekleşmesi için huzur ortamı şart" ifadelerini kullandı.
Durmuş, Türkiye'nin dört bir yanından öğrencilerin gelmesi halinde üniversiteden söz edilebileceğini, üniversite olarak teknoloji ve bilimle anılmak istediklerini, bunun için de olayların sona ermesi gerektiğini vurguladı.
Kentte kafe işletmeciliği yapan Fevzi Bulundur ise müşterilerini ağırlıkla öğrencilerin oluşturduğunu dile getirerek, bölgedeki olayların dolaylı olarak kendilerini de etkilediğini söyledi.
"Kafemizde 18 kişi istihdam ediyoruz. Öğrenciler kente gelecek ki biz de hizmet verip kazanalım. Ancak olaylar kazancımızı çok etkiledi. Öğrenci sayısı düştükçe bizim de kazancımız düşüyor" değerlendirmesinde bulunan Bulundur, olayların sona ermesini istediklerini aktardı.
"Olaylar nedeniyle öğrenciler buraya gelmek istemiyor"
Çözüm Süreci sayesinde öğrencilerin gönül rahatlığıyla tercih ettiği Şırnak'ta da bu yıl yaşanan olaylardan duyulan kaygının tercihleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Şırnak Üniversitesi öğrencilerinden Selman Akman da bölgede meydana gelen olaylar nedeniyle insanların büyük korku yaşadığına işaret etti.
"Bazı arkadaşlarımız kayıtlarını dondurdu. Bazıları gelmekten vazgeçti. Olaylar nedeniyle öğrenciler buraya gelmek istemiyor" görüşünü paylaşan Akman, çoğu arkadaşının can güvenliğinden endişe duyarak kentten ayrıldığını kaydetti.
Ailelerin de gelişen olaylardan rahatsızlık duyduğu için çocuklarını bölge üniversitelerine göndermek istemediğini ifade eden Akman, kontenjana göre kayıt yaptıran öğrenci sayısının düşük olduğunu bildirdi.
Son Dakika › Yerel › Terör, Güneydoğu'daki Üniversiteleri de Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?