Tire, Mimar Öğrencilerin Laboratuvarı Olacak - Son Dakika
Yerel

Tire, Mimar Öğrencilerin Laboratuvarı Olacak

Tire, Mimar Öğrencilerin Laboratuvarı Olacak

Tire’deki tarihi eserlerin insanın ve zamanın kötü etkilerinden korunabilmesi, onarımı, envanterinin çıkarılması, projelendirilmesi ve restorasyonu için İzmir Üniversitesi tarafından gönüllü olarak 4 yıldır sürdürülen çalışmalar İzmir Valiliği’ni ve yerel yönetimleri harekete geçirdi.

07.02.2015 13:08

Tire'deki tarihi eserlerin insanın ve zamanın kötü etkilerinden korunabilmesi, onarımı, envanterinin çıkarılması, projelendirilmesi ve restorasyonu için İzmir Üniversitesi tarafından gönüllü olarak 4 yıldır sürdürülen çalışmalar İzmir Valiliği'ni ve yerel yönetimleri harekete geçirdi.

İzmir Üniversitesi tarafından Tire'de, Vali Mustafa Toprak, yerel yönetim ve ilgili kurum temsilcileri ile rektörlerin katıldığı toplantıda alınan kararlar yaşama geçmeye başladı. Pek çok tarihi eser için gerekli temizlik ve mülkiyet sorununun çözüldüğünü ifade eden İzmir Üniversitesi Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, Tire'deki mevcut durumdan Cumhurbaşkanlığı'nın da bilgilendirildiğini, yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in Tire'ye davet edileceğini söyledi. İzmir Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakülteleri'nin şubat ayından itibaren röleve ve restorasyon uygulama derslerini Tire'de yapacağını ve restorasyon projelerinin sıfır maliyetle hazır olacağını müjdeleyen Öztürk, "Tire, Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin laboratuvarı olacak" dedi.

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun hazırlayacağı başvuru dosyası ile Tire'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydeden Öztürk, Fransız yazar ve politikacı Lamartine'in Tire'de yaşadığı konağın restorasyonu için Fransız Konsolosluğu ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Öztürk, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in, gerek konağın maliklerine ulaşmak gerekse de öğretim üyelerinin Tire'de yapacağı sunumla ilgili olarak taahhütlerde bulunduğunu, projede yol alınabilmesi için alınan kararların bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

DİNLERİN KARDEŞÇE YAŞADIĞI YER İÇİN İŞBİRLİĞİ

Sahipleri tarafından Tire Belediyesi'ne bağışlanan Yayla Fakıhlar Mescidi'nin restorasyonuna kısa zaman içinde başlanacağını belirten Öztürk, "Mescidin bulunduğu meydanın taşıdığı turizm potansiyeli nedeniyle Tireli kadınların el ürünlerini teşhir edebileceği bir merkeze dönüştürülmesi bekleniyor" dedi. Çalışmalara destek için uluslararası fonların da araştırıldığını hatırlatan Öztürk, Yağcızade Mescidi'nin bakıma, Rahmanlar Camii ve Teos Mozolesi'nin ise korumaya alındığını, Ali Efe Hanı'nın içinde yaşayanların tahliye edildiğini ve Kutuhan'ın restorasyonu için araştırmalara başlandığını belirtti.

Üç dinin birlikte yaşadığı Tire'de bulunan bir havranın restorasyonu için Yahudi cemaatiyle görüşüldüğünü, gelecek günlerde bir kilisenin restorasyonu için de Ortodoks Kilisesi yetkilileriyle bağlantı kurulacağı bilgisini aktaran Öztürk, Kırsal Turizm Derneği Başkanı tarafından Avrupa'da kültür turizmi yapan bazı tur şirketlerinin Birgi-Salihli-Kula-Tire rotası üzerinden kültür ve gastronomi turları düzenlemeleri için de teklif götürüldüğünü söyledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tire, Mimar Öğrencilerin Laboratuvarı Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement