Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, yurt dışı gezilerinde kendisine sadece "Türkiye'de neler oluyor?" sorusunun sorulduğunu belirterek, "Twitter konusunda dünyadaki algımız... Türkiye'nin imajı çok kolay tesis edilmedi, ama bir anlık, bir kelimelik, bir cümlelik yaklaşımla bu imajı yok edebilirsiniz" dedi.
ATSO'nun mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Budak, Türkiye'de büyümenin yerelden genele olması gerektiğini, bu nedenle yerel ne kadar doğru planlanır, zenginleşirse genel ekonominin de o kadar iyi olacağını söyledi.
Hafta sonu yerel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Budak, ATSO olarak yerel yöneticilerden beklentileri adaylarla yaptıkları toplantılarda paylaştıklarını kaydetti. Budak, "Antalya vizyonunu; hayali kurulan, keşfedilen ve keyifle yaşanan bir Antalya olarak tanımladık. Bu vizyonun temel unsurları kültür odaklılık, yüksek katma değer üretme, doğa dostu olma, planlı ve kurallı olma, eğlendiren ve eğlenen kent olma biçimde belirlenmiştir" dedi.
Önümüzdeki hafta başında seçilenlerin yerlerine oturacağını ifade eden Budak, yerel yöneticilere 6 ay süre vereceklerini, ondan sonra seçim öncesinde verdikleri taahhütleri sormaya başlayacaklarını söyledi.
Twitter'e tedbir amaçlı erişim engeli
Ekonomide birçok sorun bulunduğunu fakat Türkiye'nin gündeminde ifade özgürlüğünün yeteri kadar dile getirilemediğinden bahsedildiğini dile getiren Budak, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz Twitter kapatıldı. Geçen yıl haziranda Gezi olayları döneminde ABD'de idim. Orada işadamlarıyla ve resmi görevlilerle görüştük. Oradaki tek soru (Türkiye'de neler oluyor?) idi. Ekonomiyle ilgili bir şey yoktu. Geçen hafta Moskova'da fuara gittik, oradaki tek soru da (Türkiye'de ne oluyor?). Twitter konusunda dünyadaki algımız... Sosyal medyada İran, Çin gibi ülkelerle birlikte beşinci, altıncı sıraya geldik. Türkiye'nin imajı çok kolay tesis edilmedi. Bireysel olarak da söyleyeyim, ömrümüz boyunca itibarımız için yaşarız ama bir anlık, bir kelimelik, bir cümlelik yaklaşımla bu imajı yok edebilirsiniz. Türkiye'de itibar kolay kazanılmadı, bir anda yok edebilirsiniz."
Böylesine kaotik ortamlarda yabancı sermayeye ihtiyacı olan bir ülkenin bütün bunları değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Budak, "2023'te dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olmak istiyorsanız adaleti, evrensel hukuk kurallarını tesis etmeniz gerekiyor" diye konuştu.
Budak, küresel ve ülke ekonomisinde gelişmeler ile dış politika düşünüldüğü zaman artık siyasilerin birlik ve beraberlik mesajları vermeleri gerektiğini vurguladı.
Kredi kartı ile ilgili alınan önlemlerin ardından otomobil ve konut satışlarında ciddi düşüşler meydana geldiğini, dünyada da para bolluğunun biteceğine dikkati çeken Budak, "Bütün bu gelişmelere göre mutlaka yeni bir ekonomi programının yapılması gerektiği ortada" dedi.
Tarım sektöründeki sorun
Antalya'nın en önemli iki sektörünün turizm ve tarım olduğuna işaret eden Budak, turizmde çeşitlenmeye gidilse ve 12 aya yayılsa Antalya'nın yıllık 20-25 milyon turisti rahatlıkla ağırlayabileceğini vurguladı.
Geçen yıl şubat ayında Antalya Toptancı Hali'nde tarımsal ürünlerin ortalama kilogram fiyatının 1,48 lira düzeyinde bulunduğunu, 2014 yılı Şubat ayında ise fiyatların 1,22 liraya kadar düştüğünü belirten Budak, enflasyonun yüzde 8-9 arttığı ortamda, tarımsal ürün fiyatlarının yüzde 20 gerilediğini kaydetti.
Budak, "Bu fiyatlarla tarım sektörünü döndürme imkanı yok. Önlem alınmazsa maalesef bu sektör çökecek" diye konuştu.
Antalya'da tarım ihracatının yüzde 50'sinin Rusya'ya yapıldığını bildiren Budak, ihracatta en büyük sorunun lojistik meselesi olduğunu, bu konuda sorunların çözülmesi için hükümetlerin devreye girmesi gerektiğini anlattı. - Antalya
Son Dakika › Yerel › TOBB Başkan Yardımcısı Budak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?