Van Valisi Aydın Nezih Doğan, "Tarımı yeniden ihya etmemiz lazım. Elimizde mali kaynaklar olarak hiçbir sıkıntımız yoktur" dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi desteği ile gerçekleştirilen " Türkiye'de Tarım Öğretiminin 168. Yıldönümü" etkinlikleri, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen programla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası, üniversitenin müzik bölümünden mezun olan ve kentte öğretmenlik yapan 2 müzik öğretmeni, program kapsamında mini bir konser verdi.
Konser sonunda konuşmasını yapan Vali Aydın Nezih Doğan, Türkiye'nin değişik dönemlerde yapılanmalar geçirdiğini ve 2007 yılında da bir değişim yaşadığını ifade etti.
Bugün itibariyle ülkenin yeni bir yapılandırma sürecine girdiğini kaydeden Doğan, hızla değişen ekonomik hayat ile küreselleşmenin etkisini ülke lehine değiştirmek için var olan sistemin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Doğan, çağın akışı ve ekonominin gidişine göre kararlar alınmaması durumunda çok büyük zararda olunacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin kendisini dönüşen dünyaya hızlı biçimde uyarlama gayretine tanıklık ediyoruz. Bu ülkedeki dönüşüm hızı bizim bölgemizde olan ülkelerle mukayese edildiğinde oldukça etkili ve verimli bir şekilde cereyan ediyor. Dünya çok büyük ekonomik buhran yaşadı. Bu buhrana verilen dünya tepkileri içerisinde en güzel tepkiyi Türkiye'nin verdiğini bütün bilim adamları tespit etti. Bu büyük buhrana rağmen Türkiye ekonomisini büyütmeyi başardı. Dolayısıyla tarımı konuşurken artık geleneksel metodu terk etmemiz gerekiyor. Bu il için tarımsal teşvikler için yüzde 300-400 artmışken üretimde ya yerinde saymışız ya da geriye doğru gitmişiz. Teşvike rağmen üretimde geriye gidiliyor ise bizim dikkat ayrıntıya bakmamız gerekiyor. O ayrıntı yıllardır yaşadığımız terör olayı ve kaçakçılıktır. Bunlar insan emeğini kullanılamaz hale getiriyor. Bugün tarımı yeniden ihya etmemiz lazım. Elimizde mali kaynaklar olarak hiçbir sıkıntımız yoktur."
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ise geleceğin meslekleri arasında bulunan gıda mühendisliğine dikkati çekerek, gıda sektörlerinin önemli bir boyut kazanacağını söyledi.
Dünyanın artık tükendiğini, insan nüfusunun ise artmaya devam ettiğini ifade eden Battal, "Eğer biz eğitim ve öğretimimizi istihdama yönelik yapacaksak, bütün üniversitelerimizi kapatmamız lazım. Bütün dünya eğitilmiş bir toplum yapmaya çalışıyor. İstihdam olsa da olmasa da biz toplumumuzu eğitelim diyorlar. O zaman fakülte kapatmak yerine bizim ufkumuzu açacak, geleceğimizi oluşturacak yeni alanlar ve bu alanlarda koşmamız gerekiyor. Devletimiz çok iyi bir noktada. Bugün Sanayi Bakanlığımız mezun olan öğrencilere 100 bin lira direkt karşılıksız kredi veriyor. Bu az bir para değil. Ben bugün emekli olsam 70-80 bin lira alacağım" diye konuştu.
Konuşmalar sonrası katılımcılara plaket ve hediyeleri Doğan, Battal, AK Parti Milletvekili Burhan Kayatürk, Belediye Başkan Vekili Fazıl Kaya ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi tarafından verildi.
Plaket sunumu sonrası kürsüye çıkan Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, salondaki öğrenci ve davetlilere "Dünyada Tarımdaki Gelişmeler ve Organik Tarımın Yeri" başlıklı sunum yaptı.
Verilen kokteyl ile son bulan programa, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Doktor Turhan Tuncer, kurum amirleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, akademisyen, öğrenci ve davetliler katıldı. - Van
Son Dakika › Yerel › Türkiye'de Tarım Öğretiminin 168. Yıldönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?