İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eray Copcu, üniversite bünyesinde Rejeneratif Tıp Bilim Dalı kurulması için YÖK'e başvuruda bulunduklarını belirterek, "Vücuta bozulmuş hücre ile dokuların yenilenmesine yönelik çalışmaların yapıldığı Rejeneratif Tıp Bilim Dalı'nın kurulmasıyla Türkiye, Avrupa'da bir ilki başararak birçok ülkeye örnek olacak" dedi.
Copcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejeneratif tıp kapsamında, travma, hastalık ile yaşlılığa bağlı nedenlerle bozulmuş dokuların onarılması konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.
Halk arasında kök hücre ile anılan rejeneratif tıp çalışmaların öneminin, her geçen gün daha çok bilinir hale geldiğini vurgulayan Copcu, "Özellikle ABD'de ciddi bilim dalları kurulmuş olmakla beraber, ülkemizde ve Avrupa'da yapılanmış rejeneratif bilim dalı yok" dedi.
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Rejeneratif Tıp Bilim Dalı kurulması amacıyla başladıkları altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Copcu, şöyle konuştu:
"İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde bilim dalını kurulması üniversite senatosunda onaylandı. Üniversite bünyesinde Rejeneratif Tıp Bilim Dalı kurulması için YÖK'e başvuruda bulunduk. YÖK onayının ardından, bu konuda çalışmalar yapmak, bilim insanları yetiştirmek ve üniversitelerle işbirliği yapabilmek amacıyla bilim dalımızı kuracağız. Ülkemizde ve Avrupa'da üniversiteler bünyesinde kurulmuş bilim dalı yok. Rejeneratif Tıp Bilim Dalı'nın kurulmasıyla Türkiye, Avrupa'da bir ilki başararak birçok ülkeye örnek olacak."
"Bir adım ötesi doku ve organ üretimi"
Copcu, Türkiye'nin, dünyada önemi her geçen gün artan kök hücre çalışmalarında aktif rol alabilmesi için çabaladıklarını belirtti.
Bilim dalı bünyesinde hücre tedavisi ile doku mühendisliğine yönelik çalışmalar yapılacağına işaret eden Copcu, şunları kaydetti:
"Rejeneratif Bilim Dalı, kök hücre dediğimiz yenilenme ve tamir yeteneği olan hücrelerin kullanıldığı hücre tedavisi çalışmaları yapacak. Bunun bir adım ilerisi doku mühendisliği. Doku mühendisliğinde, ülkemizde de önem kazanacak organ ve dokuların üretilmesi konuları üzerine çalışılıyor. Bu gelecek için adım atmak istiyoruz. Araştırma olanakları ve yasal düzenlemelerle bu konuda ileri adımlar atılacaktır. Hücreye yönelik çalışmalar, çok ciddi bir süreç. Türkiye'nin bu süreçte aktif rol alabilmesi, bilimsel ortamda yeni tedavi şekillerinin oluşturulması amacıyla bilim dalını kurmak istiyoruz."
"Yağ dokusu hücre yenilemede kullanılacak"
Copcu, bilim dalının kurulmasıyla meme rekonstrüksiyonu, yanık, kaza ile travma sonrası doku yıkımı olan kişilerde yağ dokunun alınarak bunlardan elde edilecek hücrelerin kullanılmasına yönelik çalışma yapacaklarını söyledi.
Tamir ile yenilenme özelliği en yüksek olan hücrelerin yağ dokuda bulunduğunu hatırlatan Copcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yağ dokudan alınan kök hücrelerin kişilere zararı yok ama etkili kullanımı, tedavi protokolleri, kullanılabilir tedavi olarak kullanılabilmesinin planlanması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Bilim dalını kurarak, ülkemizde bu işi en iyi yapan bilim dalı olmak istiyoruz. Altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Akademik kadromuz, hücre tedavisi ile doku mühendisliğini gerçekleştirebilecek ekibe sahibiz. Teknik donanım ve laboratuvar koşulları açısından da bu tedaviyi uygulayabilecek düzeydeyiz. Konunun standardizasyonunun oluşturulması ve tedavi yöntemlerinin etkili kullanılması için gerekli bilimsel çalışmaları yapmayı hedefliyoruz." - İzmir
Son Dakika › Yerel › Türkiye Rejeneratif Tıpta Avrupa'ya Örnek Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?