Ülgen: "Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır" - Son Dakika
Yerel

Ülgen: "Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır"

Ülgen: "Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır"

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kırsal kesimde çalışmalarını yoğun olarak sürdürdüklerini belirterek, "İçme suyu konusunda sıkıntımız yok."

05.08.2013 10:54

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kırsal kesimde çalışmalarını yoğun olarak sürdürdüklerini belirterek, "İçme suyu konusunda sıkıntımız yok. Kanalizasyon çalışmaları da denize yakın yerlerin tamamında 1-1,5 sene içerisinde biter" dedi.

MESKİ Genel Müdürü Ülgen, kırsal kesimdeki içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları hakkında İHA muhabirine açıklama yaptı. İçme suyu konusunda sıkıntıları olmadığının altını çizen Ülgen, sadece Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi'nde Berdan Barajı'ndan su götürmedikleri için eleştirildiklerini ifade eden Ülgen, "Ama orada da Sağlık Müdürlüğü tarafından olumlu bulunan sağlıklı su veriyoruz. Berdan suyunu da götüreceğiz, yalnız Mezitli'nin altyapısının hidrolik bölümünün çözülmesi lazım götürmek için. Bununla ilgili projeleri yaptırdık. Ancak bununla ilgili kredi de temin etmiştik ama Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan bir karar vermek zorunda kaldı; turizmle ilgili Tece-Davultepe'de kanalizasyon mu, içme suyu mu? Tercihini kanalizasyondan yana kullandı, haklıydı. Biz o krediyi kanalizasyona aktardık, onun çözümünü sağlıyoruz. İçme suyu için de kredi arayışlarına gireceğiz. Önemli bir miktar tutuyor. Ondan sonra Davultepe'ye su verebileceğiz. Yoksa şimdi verecek olsak Mezitli'yi aksatırız. Bu nedenle bekletiyoruz içme suyunu" diye konuştu.

Davultepe'nin bir bölümüne Berdan suyu verdiklerini, bir bölümüne Tece Mahallesi Dedekavak'tan gelen suyu veriyoruz. İkisi de çok güzel su. Mahallenin bir bölümünde de kuyular var. O kuyulara karşı vatandaş ama kuyular da geçen yaz nitrat biraz yükseldi hemen iptal ettik, başka yerde kuyu açtık. Yani bu konuda çok sıkı takipteyiz zaten. Sağlık Müdürlüğü tarafından sıkı takip ediliyoruz, sıkı denetim altındayız ve bundan da memnunuz" ifadelerini kullandı.

Kanalizasyon çalışmalarının son durumu hakkında da bilgi veren Ülgen, Tece, Davultepe ve Kuyuluk'ta kanalizasyon çalışmalarının ihale aşamasında olduklarını kaydetti. Merkez mahallelerinden Demirhisar'da şu an kanalizasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Ülgen, şöyle devam etti: "Arpaç'ı bitirdik. Dorukkent bölgesinde ihale hazırlıkları yapılıyor şu anda. Adanalıoğlu'nun projeleri çiziliyor. Yani bize bağlı ve denize yakın olan yerlerin tamamı 1-1,5 sene içerisinde biter. Sonra sıra diğer beldelere gelecek. Yukarılara doğru ilk etapta içme suyu sorunlarını çözeceğiz, daha sonra sıra kanalizasyona gelecek, yani uzun vadeli olacak."

Kanalizasyonun aslında Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayan Ülgen, "Türkiye'de çevreye yapılması gereken yatırım tutarı olarak 60 milyar Euro'dan bahsediliyor. Mersin ile ilgili bu konuda şu anda o çalışmayı yapıyoruz ve en geç Ekim ayında o tespiti de yaparak o rakamı vereceğiz" şeklinde konuştu.

6360 sayılı kanuna da değinen Ülgen, bu kanunla ilgili birçok eleştiri yapıldığını, ancak kaynak kullanımı konusunda doğru bir karar olduğunu söyledi. Ülgen, "Mesela bir arıtma yaparsın 5-6 yer faydalanır yapacağın planlamada. Ama daha önce ilçe ilçe yapıyorlardı. MESKİ ve altyapı açısından olumlu bir kanun. Sosyal açıdan belki olumsuzlukları vardır, onu siyasiler tartışıyor ama kaynakların kullanımı açısından, MESKİ olarak altyapıya baktığımız zaman olumlu bir kanun olarak değerlendiriyorum. Doğrusu bu" dedi.

Bu kanun çerçevesinde kendilerine bağlanan 4 merkez ilçenin altyapı ve su sorununu çözdüklerini belirten Ülgen, sözlerini şöyle tamamladı: "Yeni bağlanacak yerlerde tecrübemiz var artık. O konuda da hazırlıklıyız. 2006'da Büyükşehir sınırları 20 kilometre sınırına getirilince bize 19 belde, 39 köy bağlandı. Onların hiçbirinin sorunu kalmadı. İçme suyu olarak hepsini çözdük. Yılların biriken, bekleyen sorunlarını çok kısa sürede ekip olarak yaptık. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Aslında 31 Mart 2014'ten sonra başlayacak çalışmalarımız yeni yerlerle ilgili ama biz daha bugünden çok acil konulara destek veriyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ülgen: 'Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement