GÜLTEKİN YETGİN - KAMİL YILMAZ - Usta sanatçıların kemençelerini gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen Giresunlu Kenan Poşul, koleksiyonuna kattığı kemençelere gözü gibi bakıyor.
Karadeniz'in simgelerinden biri olan kemençenin yapımıyla da uğraşan Poşul, halk tarafından sevilen usta sanatçıların kemençelerinin peşine düştü. Poşul, şimdiye kadar Katip Şadi, Şenel Dandin, Esat Somuncu gibi 23 ustanın muhafaza ettiği kemençelerinin düzenli bakımlarını da yapıyor.
Poşul, AA muhabirine, kemençeye merakının İstanbul'dayken başladığını söyledi.
Emekli olup Görele ilçesine yerleştikten sonra merakının daha da arttığını dile getiren Poşul, "Kemençe nasıl üretilir, kimlerden temin edilir, bunun merakı başladı. Ben de halk tarafından benimsenmiş, sevilen üstatların kemençelerinden oluşan koleksiyon yapmaya başladım" dedi.
Poşul, kemençelerin orijinalliğini bozmayacak şekilde haftada bir bakımını yaptığını anlatarak, "Üstadın bana güvenip verdiği değeri gelecek kuşaklara aktarma açısından bu kemençeleri çok önemli buluyorum. Bu kültürü gelecek kuşağa yansıtmak açısından da önemli buluyorum" diye konuştu.
Kemençeleri evinin duvarında sergiliyor
Kemençeleri, eskimelerini önlemek için kapalı alanda tuttuğunu ifade eden Poşul,sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ambalajları var, ambalajları içerisinde tutuyorum. Özel durumlarda duvara asarak gösteriyoruz. Kemençenin bakımı, dışının temizliğinin yanında güneş almaması, soba ve kalorifer türü ısınma araçlarının yanında bulunmamasına dikkat ediyorum. Güneş, soba ve kalorifer kemençenin deforme olup çatlamasına, dolayısıyla bozulmasına neden oluyor. Bu tür incelikleri var. Bunlara dikkat etmek gerekiyor."
Kenan Poşul, kemençenin yaklaşık 150 yıllık tarihi olduğunu vurgulayarak, "Kuman Kıpçak boyundan gelen, bizlere aktarılan bir kültür bu. Elimde eski üstatlardan Katip Şadi, Şenel Dandin, rahmetli Esat Somuncu'nun kemençeleri var. Bunlardan biri 56 yıllık kemençe. Çatu Osman diye tabir edilen rahmetli kemençe ustasının bir kemençesi de var" dedi.
Kemençelere gözü gibi bakmak zorunda olduğunu dile getiren Poşul, şunları kaydetti:
"Hem tarihsel hatırası açısından hem de gelecek kuşağa 100 yıl öncesinden kemençe nasıl yapılmış, bunu koruyabiliyor muyuz diye bir delil olarak saklama mecburiyetim var. Gözüm gibi bakmaya çalışıyorum kemençelere. 50 kemençe hedefime ulaşmak istiyorum ama sıradan kemençeler olmayacak bunlar, değerli üstatların çaldığı veya yapımını ölmüş değerli üstatların yaptığı kemençe olacak." - Giresun
Son Dakika › Yerel › Üstatların Kemençelerini Gelecek Kuşaklar İçin Saklıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?