Üstün Zekalı Çocuklara Burs Önerisi - Son Dakika
Yerel

Üstün Zekalı Çocuklara Burs Önerisi

Üstün Zekalı Çocuklara Burs Önerisi

Üstün yetenekli ve zekalı çocuklarla ilgili yapılan araştırma sonuçlarının bakanlığa sunulduğu, bu çocuklara burs verilmesinin önerildiği belirtildi.

28.02.2014 15:11

Tokat Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünce yürütülen "Üstün Zekalılar Küskün Zekalılar Olmasın Projesi" kapsamında üstün yetenekli ve zekalı çocuklarla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarının Bakanlığa sunulduğu ve bu özelliklere sahip çocuklara burs verilmesinin önerildiği bildirildi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üstün Zekalılar Küskün Zekalılar Olmasın Projesi" çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Birimince kentte ekonomik düzeyi düşük ailelerin üstün yetenekli çocukları hakkında araştırma yapıldığını söyledi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesince bir süre önce kentte "2. Üstün Yetenekliler Eğitimi Çalıştayı" düzenlendiğini anımsatan Taşkesen, "Biz de oradan aldığımız ilhamla ve farkındalıkla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çalışanlarımız aracılığıyla ilimizde ailesinin ekonomik düzeyi düşük 15 üstün yetenekli çocuğumuz olduğunu tespit ettik. Tespit ettiğimiz ailelerin maddi durumu yeterli olmadığı için bu aileler ve çocukları için ne yapabiliriz diye düşündük." şeklinde konuştu.

Üstün yetenekli çocuklarla ilgili yapılan bu araştırmanın sonuçlarının 2013 yılında kitap haline getirildiğini ifade eden Taşkesen, çalışmanın sonuçlarının ve kitabın incelenmek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve Hukuk Müşavirliğine gönderildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuatında yer alan Sosyal ve Ekonomik Destek Yönetmeliğine yapılacak ilave bir değişiklikle üstün zekalı ve maddi durumu yerinde olmayan çocuklara burs verilebileceğini düşündük. Bunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve Bakanlık müsteşarıyla paylaştık. Onlar da bu konuyu çok önemli buldu."

İlgili kurumlardan, konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasının planlandığına dair bilgi verildiğini belirten Vali Taşkesen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce yapılan bu araştırmanın yerel düzeyde kalmayıp ulusal anlamda yayılması için çalışmaların başlatılmasının, araştırmanın ne kadar önemli olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Vali Taşkesen, şunları söyledi:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza sunduğumuz öneride, Sosyal ve Ekonomik Destek Yönetmeliğine bir madde eklenmek suretiyle bu sorunun aşılabileceğini teklif ettik. Bakanlığımız da sağ olsun bu teklifle ilgilendi. Çalışmalarımızla ilgili gerekli bilgileri bizden aldılar, çalışmaları yapmaya başladılar. Maddi durumu iyi olmayan üstün yetenekli çocuklarla ilgili Sosyal ve Ekonomik Destek Yönetmeliğine eklenmesini talep ettiğimiz madde yönetmeliğe girdiği zaman çalışmamızın meyvesini toplamaya başlayacağız. Yönetmeliğe eklenecek madde sayesinde üstün yetenekli çocuklarımıza sahip çıkmış olacağız."

Üstün zekalı çocuklar konusunda toplumda yeteri kadar farkındalık oluşmadığını belirten Taşkesen, imrenilerek bakılan üstün zekalı çocukların her zaman yeterli ilgiyi ve eğitimi göremediğini savundu.

Taşkesen, özellikle son yıllarda üstün yetenekli çocuklar için önemli çalışmalar yapıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim Ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda bu çocuklara yönelik önemli kararlar alındığını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cem Gül ise üstün zekalı çocuklar ve ailelerinin durumunun değerlendirilmesi için geçen yıl çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Bu çalışma sonucunda üstün zekalı çocuklarımızın ve ailelerinin içinde bulunduğu sorunlar ele alınmış ve çözüm önerileri getirilmiştir" diye konuştu.

Üstün yetenekli çocukların maddi olarak desteklenmesini önerdiklerini aktaran Gül, "Üstün yetenekli çocuklara ve ailelerine yönelik yeterli ekonomik destek verilmediği görülmektedir. Çocukların yeteneklerini keşfetmeleri, gerekli materyallere ulaşarak eğitimlerine katkıda bulunmaları amacıyla üstün zekalı çocuklara ve maddi koşulları yeterli olmayan ailelere yönelik düzenli nakdi yardım programının başlatılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır" şeklindeki önerilerinin Bakanlığa sunulan kitapta yer aldığını söyledi.

Gül, "Bu kitap ve getirilen önerilerle ilgili, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü çalışmalarını sürdürmektedir." dedi. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üstün Zekalı Çocuklara Burs Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • arzu: devletin verdigi egitim bu konu da yetersiz, kac cocuk ziyan oluyor. tek egitim kurumu olan okulda artik egtim verrmedigini soyluyor ileri gideceğim ize geri gidiyoruz, lutfen bu kurumlar artik cogalsin 0 0 Yanıtla

Advertisement