Uzman Dr. Mesut Polat Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Uzman Dr. Mesut Polat Açıklaması

Uzman Dr. Mesut Polat Açıklaması

Özel Dünyam Hastanesi Uzm. Dr. Mesut Polat, her geçen gün şeker hastalığının yaygınlaştığını söyleyerek, “Şeker hastalığı bundan 30-35 yıl evvel toplumumuzda yüzde 2-2,5 oranında görülmekte iken bugün yüzde 10’lara kadar varmıştır” dedi.

16.11.2015 09:59

Özel Dünyam Hastanesi Uzm. Dr. Mesut Polat, her geçen gün şeker hastalığının yaygınlaştığını söyleyerek, "Şeker hastalığı bundan 30-35 yıl evvel toplumumuzda yüzde 2-2,5 oranında görülmekte iken bugün yüzde 10'lara kadar varmıştır" dedi.

Özel Dünyam Hastanesi Dahiliye Bölümü'nde görev yapan Uzm. Dr. Mesut Polat, günümüzde insanlar arasında sıklıkla görülen şeker hastalığının tanımını yaparak, gün geçtikçe hastalığın yaygınlaştığını ifade etti. Polat, "Şeker hastalığı bilindiği üzere vücuttaki insülin etkisizliği veya insülinin hücreye girememesi sonucu kanda şekerin yükselmesiyle kendini belli eden hastalıktır. Şeker hastalığının bir genetik yönü vardır bir de çevresel faktörlerle kişinin hareketsiz yaşama kapılması, anormal kilo alması gibi sebeplerle vücutta yağ dokusunun artışıyla insülinin hücreye girmesinin zorlaşması ve şekeri düşüren bu hormonun işlev yapamaması sonucu şeker hastalığı meydana çıkmaktadır. Şeker hastalığı bundan 30-35 yıl evvel toplumumuzda yüzde 2-2,5 oranında görülmekte iken bugün yüzde 10'lara kadar varmıştır. Yani toplumda şeker hastalığı oranı gittikçe artmıştır. Bu toplum için büyük bir tehlikedir. Çünkü dikkat edilmezse sonucunda felç, körlük, koroner kalp hastalığı gibi, böbrek yetmezliği gibi, karaciğer yetmezliği gibi, körlük gibi kötü sonuçlara varan sonuçlar olmaktadır. Şeker hastalığının toplumda son 30-35 yılda ilerleme göstermesi modern hayatın getirdiği hareketsizlik ve anormal kilo alma sonucu ve daha birçok sebepler dolayısıyla şeker hastalığı oranı toplumda giderek artmaktadır. Şeker hastalığının tarifini yapmak gerekirse, kan şekerinin 126'yı geçmesiyle şeker hastalığından bahsediyoruz. Şekerin 70 ile 100 arası normal değerler olduğunu biliyoruz. 100-126 arasında çıkan değerlere de gizli şeker diyoruz. Tabi gizli şekerin incelenmesi gerekir. Gizli şeker çıkan hastalarımızda gizli şeker testi uygulamaktayız" diye konuştu.

Şeker hastalığının çeşitlerinin olduğunu kaydeden Dr. Polat, belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka uzman hekime gidilmesini önerdi. Polat, "Şeker hastalığının belirtileri halsizlik, çarpıntı, ağız kuruması, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara kalkma, anormal kilo kaybı, el ve ayakta uyuşmalar, çarpıntılar, baş dönmeleri başta olmak üzere birçok sebebi vardır. Şeker hastalığının birçok tipleri vardır. Bunlardan bir tanesi Tip1 diyabet. Pankreasta salgılanan insülin hormonunun ya tam yetersizliği ya da tam etkisizliği söz konusudur. Tip2 diyabet dediğimiz şeker hastalığında pankreastan algılanan insülin hormonunun yeteri derecede imal edilememesi veya dokularda yeter derecede yanmaması sonucunda doğmaktadır. Ayrıca bir de gebelik diyabeti dediğimiz hastalığımız var. Ayrıca gizli şeker ve açlık şekeri yüksekliği dediğimiz bir diyabet hastalığımız var.

Kişi kendisinde ağız kuruması, çok su içme, çok idrara gitme gibi şeyler hissettiği zaman doktora başvurması lazım. Bu gibi şikayetler hakiki şeker hastalığında olduğu gibi yalancı şeker hastalığı dediğimiz hastalıkta da aynı durum olmaktadır. Bu şekerin ayırt edilmesinde mutlaka kişilerin bir uzman doktora başvurup kan şekerini ölçtürmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Şeker hastalığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Mesut Polat, "Şeker hastalığı bugün tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tiplerine göre uzman ayırt eder, ona göre kişiye gerekli diyet ve ilaç düzenlemelerini yapar. Şeker hastalığında tedavide birinci prensibimiz mutlaka kişinin bir diyet uzmanıyla görüşüp uygun şekilde diyet alması ve yiyeceklerini ona göre ayarlaması gerekmektedir. Halkımız arasında bir de yanlış inanışlar vardır. Hakiki balda şeker yoktur yenilebilir, ya da pekmezde şeker yoktur gibi bazı şeyler duyuyoruz. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman doktorun ya da diyetisyenin fikri alınmalı" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uzman Dr. Mesut Polat Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement