CEMAL AŞAN - Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzasında yaz mevsimi boyunca doğasever ve fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı olan flamingoların, havaların soğumasıyla sıcak bölgelere yolculuğu başladı.
Havaların ısınmasıyla konaklamak için kentteki sulak alanlara akın eden, iri gövdeleri, zarif boyunları ve uzun bacaklarıyla Van Gölü'nün maviliklerinde unutulmaz bir görsel şölen sunan flamingolar, bölgedeki turizmin gelişmesine de katkı sunuyor.
Van Gölü havzasının en önemli sulak alanlarından olan ve kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölü'nde nisan ayından bu yana konaklayan flamingolar, başta yöre halkı olmak üzere çok sayıda doğasever tarafından ilgiyle izlendi.
Flamingolar, kış mevsiminin etkisini göstermesiyle sıcak bölgelere göç etmeye başladı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Erçek Gölü'nün her yıl flamingolarla birlikte birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyledi.
Aslan, mevsim boyunca kuşların konakladığı bölgelerde araştırmalar yaptıklarını vurgulayarak, kuşların doğal yaşam alanlarının korunması ve toplu ölümlerin engellenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğüyle ortak projelere de imza attıklarını anlatan Aslan, havaların soğumasıyla Afrika kıtası ile İran'ın Urumiye Gölü ve Hazar Gölü çevresindeki sulak alanlara göç eden flamingoların, ilkbahar döneminde yeniden kentteki sulak alanlara geleceğini belirtti.
Flamingoların, popülasyonu yüksek olan Erçek Gölü ile Van Gölü sahilindeki Çelebibağı ve Kasımbağı mevkilerinde yaşamlarını sürdürdüğünü kaydeden Aslan, şöyle konuştu:
"Göçmen kuşlar sınıfında yer alan flamingolar, şubat ayı başlarında bölgeye geliyor ve ekim ayının sonlarına doğru da göç etmeye başlar. Oluşturdukları görüntülerle ziyaretçilerini kendilerine hayran bırakan flamingolarımız göç etmeye başladı. Vatandaşlarımız da yapılan çalışmalar sayesinde kuşları daha çok sahipleniyor. Bu bizi mutlu eden bir gelişme. Biz de kuşların barındığı alanların ve sağlıklarının korunması konusunda çalışmalar yapıyoruz."
Havaların sıcak olduğu dönemlerde sayıları 10 bine kadar ulaşan kuşların bölgeye önemli turizm potansiyeli sağladığını vurgulayan Aslan, şunları söyledi:
"Birkaç yıldan bu yana yapılan çalışmalar ve etkinlikler sayesinde vatandaşların da bu konudaki duyarlılığı arttı. Meraklılarının rahatlıkla kuşları izleyebilmeleri için gözetleme kuleleri inşa edildi. Artık vatandaşlar da kuşları koruyor. Havzadaki göçmen kuş popülasyonunun artması için alınan tedbirler meyvesini vermeye başladı. Flamingo sayısında yaşanan artış ve kalma sürelerinin uzaması bizleri mutlu ediyor."
Son Dakika › Yerel › Van Gölü'nün 'Asil' Misafirleri Göçe Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?