Yerel Elma Çeşitleri Tespit Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Yerel Elma Çeşitleri Tespit Ediliyor

Yerel Elma Çeşitleri Tespit Ediliyor

Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2014 yılında başlatılan "Nevşehir İline Ait Yerel Meyve Çeşitlerinin Tespiti ve Korunması " projesinin fidan üretim süreci devam ediyor.

17.08.2015 10:09

Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2014 yılında başlatılan "Nevşehir İline Ait Yerel Meyve Çeşitlerinin Tespiti ve Korunması " projesinin fidan üretim süreci devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin yaptığı açıklamada, bu projede ki amaçlarının Nevşehir' in geçmişe dayalı tarımsal değerleri ile artık üretimi kaybolmaya yüz tutmuş yerel gen kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda ilk olarak tespit edilen ve aşı kalemleri alınan yerel elma çeşitlerinin İsparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde aşılandığını belirten Çetin, geçmişten bugüne varlığını sürdürebilmiş bu çeşitlerin tat ve aroma bakımından farklı lezzetler taşıdığına vurgu yaptı.

Çetin: "Yaptığımız çalışmalarda 13 farklı çeşit elma çeşidi tespit etmiştik. Bu elma çeşitleri; Harmanekşisi, Taşekşi, Zanapa, Altıparmak, Karanfil elması, Tavşanbaşı, Sulugevrek, Sarıekşi, Morekşi, Kızılekşi, Arapkızı, Misket, Saksı ve Cenik Elmasıdır. Bu elmalardan ilk on sıradaki elma çeşitleri bölgemize has çeşitlerdir. Arapkızı diğer yörelerde de bulunan ve ekonomik değeri fazla olan bir çeşittir. 12. çeşit olan misket çeşidinin çok farklı alt türlerine rastlanılmıştır. Ekonomik değeri düşük olduğu ve yörede yaygın olduğu için üretim planına dahil edilmemiştir. Saksı elması ise spur sürgün gelişmesi ile üreyen ve kendisi bodur anaç olarak kullanılabilecek bir çeşittir. Aşılanması durumunda kendine has bodur yapıyı kaybedeceği için üretimi farklı bir yolla denenecektir. Proje ile tespit edilen bu çeşitlerin her bir çeşit için MM106 ve MM111 anaçlarına 35 adet olmak üzere toplam 980 adet ve her bir çeşitten 2 şer adet M9 bodur anaç üzerine İsparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde aşılanması tamamlanmıştır" dedi.

Çetin, elde edilen fidanların 2016 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde dikimlerinin tamamlanarak seleksiyon bahçesi oluşturulacağını ve tescil çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yerel Elma Çeşitleri Tespit Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement