Yerebatan Sarnıcı'nda Venedik Rüyası - Son Dakika
Basın Bültenleri

Yerebatan Sarnıcı'nda Venedik Rüyası

Yerebatan Sarnıcı\'nda Venedik Rüyası

BASIN BÜLTENİDİR.

10.07.2010 11:17

BASIN BÜLTENİDİR.

İstanbul ‘Su’larına Venedik ‘Işık’ları Yansıyor

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından hayata geçirilen Su Üstünde Avrupa İstanbul 2010 Şenliği kapsamında, İtalyan cam sanatçılarının yapıtlarından oluşan, su ve ışığı buluşturacak ‘Venedik Rüyası’ sergisi ziyarete açıldı.

‘Venedik Rüyası’ 31 Temmuz Cuma gününe kadar Yerebatan Sarnıcı’nda görülebilir.

Bir Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un, kültürlerarası diyalogda oynadığı rolün geliştirilmesi ve Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel ilişkilerin güçlendirilerek sürdürülebilir bağlar kurulması hedefiyle yola çıkan Su Üstünde Avrupa İstanbul 2010 Şenliği kapsamında, su ve ışığı buluşturan yerleştirme ‘Venedik Rüyası’ Yerebatan Sarnıcı’na ziyarete açıldı.

Çağdaş sanatı galerilerden sadece belli bir sanatsever grubun dışına çıkarmak ve her kesimden halka yaymak hedefiyle kurulan ve UNESCO tarafından da desteklenmekte olan Artlifefortheworld’un başkanı Simonetta Gorreri’nin sanat yönetmenliğinde hayata geçen ‘Venedik Rüyası’ sergisi, İtalya’nın ünlü cam sanatçılarının işlerini Yerebatan Sarnıcı’nda İstanbul sularıyla buluşturuyor.

Maria Grazia Rosin, Candida Ferrari, Heidi Bedenknecht DeFelice ve Cristiana Moldi Ravenna’nın farklı türde cam materyallerle çalıştığı eserler, özel video yansıması ve müzik eşliğinde aydınlatılıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Dış İlişkiler Direktörü Esra Nilgün Mirze’nin ev sahipliğindeki açılışa, İstanbul İtalyan Başkonsolosu Gianluca Alberini, Venedik Belediyesi Kültür Ataşesi Dr. Tiziana Agostini ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Direktörü Gabriealla Fortunato katıldı.

Dış İlişkiler Direktörü Esra Nilgün Mirze “Venedik Rüyası Projesi, Venedik gibi Bienal ve görsel sanatların geliştirilmesinde öncü bir kentle İstanbul’u buluşturdu. Kardeş şehirler olan İstanbul ve Venedik’in arasındaki kültürel bağların gelişmesine de katkıda bulundu” dedi.

İstanbul’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren ‘Venedik Rüyası’nın Sanat Yönetmeni Simonetta Gorreri proje ve sanatçılar hakkında bilgi verdi.

Sanatçılar ve Eserleri Hakkında:

Maria Grazia Rosin

Gelatine-LUX (Su Sanati Murano camı)

Murano camından yapılmış ışık veren askı tertibatları

( Murano Venedik de bulunan sanat amaçlı kullanılan cam ile ünlü bir adadır)

Müzik tasarımı: Visnadi e Camomatic

Video projeksiyon: Black Water Hole

Yaklaşık 15 parça sanat eseri kümesi. Her bir sanat eseri metal kirişlerden asılacak olan çelik bir ip üzerinden sallanacak ve sarnıcı çeviren sütunların baslıkları arasında yer alıyor. Diğer metal destek çubuklar bu kirişlerin üzerine yerleştirilerek askılı kare formu oluşturularak ve diğer sanat eserleri bu çapraz çubuklardan asılıyor. Her bir parça kendine has özel aydınlatma ve fiber optik kablolar ile tanımlanacaktır. Bu donanım elektrik kaynağına Teflon kablo ile bağlanacaktır.

Sanatçının Özgeçmişi:

Maria Grazia Rosin İtalya da doğmuştur. Çalışmaları arasında Milano’daki La Scala Opera Evindeki restore edilmiş restoran için altı muhteşem avize tasarlamıştır. Çalışmalarını Venedik ve Milano da sürdürmektedir.

Heidi Bedenknecht de Felice

The Survivor (Kurtulan, kazazede)

Malzeme: Floresan polikarbonat

Boyutları: 55 cm x 250 cm

Sanatçı senelerdir floresan polikarbonat kullanarak deniz yaratıkları temalı heykeller yaratmıştır. Bu çalışma ile denizlerin ve golcüklerin içinde bulunduğu hassas çevresel denge gerçeğini vurgulamayı hedeflemiştir.

Sanatçının Özgeçmişi:

Almanya da doğan Heidi Bedenknecht de Felice, Como, Italya da yasamaktadır. 2003 yılında floresan policarbonat kullanarak takı ve heykel yapmaya başlamıştır.

Candida Ferrari

Forms of Water (suyun biçimleri-su sanatı)

Malzeme: Pleksicam (cama benzer plastik ) yansıtıcı tabakalar

Boyutları: 200 cm x 100 cm

Ayna, uzayda sınırları olmayan bir malzemedir. Suyun hareketleri aynayı gerçek kılar. Bu çalışma kavramsal olarak ışık ve hareketliliğin geçirgenliği, saydamlığı üzerine kurgulanmıştır.

Sanatçının Özgeçmişi:

Kuzey İtalya’nın Parma şehrinde doğan Candida Ferrari sanat eğitimini Milano da Brera Akademisinde tamamladı. Çalışmalarını Parma ve Milano da sürdürmektedir.

Cristiana Moldi Ravenna

Clouds and hands (Bulutlar ve eller)

Malzeme: Polistiren (isi geçirmeyen bir tür plastik) kopuk

Birçok küçük bulut ve eller suyun yüzeyinde, eğer mümkün olursa, küçük metal kayışlar da kullanılarak gösterilecek. Bu gösterim, suyun yağmur olarak direkt yere düşmeden önceki halini temsil etmektedir. Küçük eller su isteyen insanları sembolize etmektedir. Su dünyada yasamı ifade eden dört unsurdan biridir. Ayrıca alfabenin bazı harfleri de suda bulut ve ellerle birlikte hareket edecektir: sessiz bir ilahi gibi.

Daha önce kesilmiş ve birbirine bağlanmış ince tabakalarda polistiren kopuk kullanılarak suyun üzerine hazır bir bicimde yerleştirilecek. Bir veya iki küçük kayış tüm strüktürü sabitlemek için faydalı olacaktır.

Sanatçının Özgeçmişi:

Cristiana Moldi Ravenna görsel sanatçı, şair, ve yazar olarak birçok kitap, video, gösterilere imza atmıştır. Çalışmaları özellikle ışık ve görsel algi problemleri üzerine yoğunlaşmıştır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Basın Bültenleri Yerebatan Sarnıcı'nda Venedik Rüyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement