G20 Liderler Zirvesi St. Petersburg'da Başlıyor - Son Dakika
Dünya

G20 Liderler Zirvesi St. Petersburg'da Başlıyor

G20 Liderler Zirvesi St. Petersburg\'da Başlıyor

Ekonomisi en gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G20 zirvesi Rusya'nın St.

04.09.2013 12:33

Ekonomisi en gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G20 zirvesi Rusya'nın St. Petersburg kentinde başlıyor. 5-6 Eylül'de ana toplantıların yapılacağı zirve, ekonomik büyümeyi canlandırma konusuna ağırlık verse de Suriye'ye askeri müdahale planları üzerinde anlaşmazlık liderlerin ağırlıklı gündemi olması bekleniyor.

Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği zirve için liderler bugün St. Petersburg'a gelmeye başladı. Başbakan Erdoğan'ın TSİ 15.30 sıralarında kente varması beklenirken İsveç'te bulunan ABD Başkanı Obama'nın da akşam saatlerinde St. Petersburg'a gelmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Esad rejimine karşı yapılacak operasyon için Kongre'nin onayını almaya karar vermesi, askeri harekatı geciktirdi. Kongre'deki oylamanın önümüzdeki hafta, yani iki günlük zirvenin hemen sonrasında gerçekleşecek olması, zirveye gölge düşürecek gibi gözüküyor. Batı'nın Suriye politikalarını eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye rejiminin 21 Ağustos'taki kimyasal saldırıyı düzenlediğinin "şüpheli" olduğunu belirtmişti. Ancak Putin, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının kanıtlanması durumunda Suriye'ye karşı tutumunu değiştireceğini belitmişti.

G20 Zirvesi'nde sürdürebilir ve dengeli bir küresel büyüme için eylem planının kabul edilmesi bekleniyor. Fakat küresel güç konumunda ülkelerin Suriye konusundaki anlaşmazlıkları, bu planın onaylanmasına engel olabilir. Suriye konusu, G20 zirvesinin resmi gündeminde yer almıyor fakat zirve sırasında liderler arasındaki ikili görüşmelerde ve bütün ülke temsilcilerinin katıldığı toplantılarda gündeme gelmesi bekleniyor. Vladimir Putin, G20 zirvesinin Suriye konusunu konuşmak için "uygun bir yer" olduğunu belirtmişti.

Suriye konusunda olduğu gibi, ekonominin durumu üzerinde de G20 ülkeleri arasında bazı anlaşmazlıklar mevcut. Yükselen piyasa ekonomilerine sahip ülkeler, ABD Merkez Bankası'nın, ekonomilerinin gelişmesine yardımcı olan, teşvik paketinde kısıntıya gitmesine dair endişelerini dile getiriyor. Bir zamanlar küresel ekonominin "kaplanları" olarak adlandırılan yükselen piyasa ekonomileri, Hindistan ve Brezilya'da para birimlerinin değer kaybetmesi örneğinde görüldüğü gibi son zamanlarda kırılganlık göstermeye başladı. Her ne kadar Euro bölgesi ekonomileri durgunluktan kurtulmaya başlasa da, küresel ekonomik iyileşmedeki düzensizlik, liderler için endişe verici bir durum.

Öte yandan, Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'nın üyesi olduğu BRICS grubunun zirve sırasında bir "mini zirve" gerçekleştirerek, grubun stratejik önemine dikkat çekmeye çalışacağı belirtiliyor.

ZİRVEDEKİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Zirve St. Petersburg kenti yakınlarındaki Strelna bölgesinde yer alan ve 18. yüzyıl yapılarından Konstantin Sarayı'nda düzenlenecek. Konstantin Sarayı çevresi araç ve yaya trafiğine kapatılırken basın mensuplarının saraya ulaşımları sadece St. Petersburg'dan kaldırılan teknelerle deniz yoluyla sağlanıyor. Liderlerin güzergah olarak kullanacağı bazı ana caddeler de trafiğe kapatılacak. Zirveye katılan liderlerin uçaklarının iniş yaptığı Pulkovo Havalimanı da hava trafiğine kapatıldı. - ST. PETERSBURG

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya G20 Liderler Zirvesi St. Petersburg'da Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement