Kritik Oylama Başladı - Son Dakika
Dünya

Kritik Oylama Başladı

Kritik Oylama Başladı

'Sözde Ermeni soykırımı'nı inkâr etmeyi suç sayan yasa tasarısı Fransa Senatosu'nda oylanıyor.

23.01.2012 16:18  Güncelleme: 19:23

Parlamento İlişkilerinden Sorumlu hükümet sözcüsü şu anda yasa teklifi lehinde bir konuşma yaptı.

Fransa meclisinde 22 Aralık'ta kabul edilen yasa teklifi, bu kez Fransa Senatosu'nda oylanacak. Oylama öncesi Türkler ve Ermeniler gösteri yaptı.

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'in 22 Aralık 2011 tarihinde kabul ettiği "soykırımı inkar" yasa teklifi, Senato tarafından da kabul edilirse, yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak.

Fransız Senatosunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin tartışılması sona erdi.

Senato, ilk önce yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini oylayacak.

Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur, değişiklik önergesini savunan konuşmasını yapıyor.

FRANSA'DAN 'İTİDAL' ÇAĞRISI

Oylama öncesinde Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesinin ardından Türkiye'den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi.

Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero, "Türkiye'yi önemli bir müttefik'' olarak niteledi ve ''Türkiye'ye itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.

SENATO BİNASI ÖNÜNDE EYLEM

Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısının görüşüldüğü Senato binası önünde Ermeni ve Türk gruplar toplandı. İki grubun arasında barikat kuran polis, geniş güvenlik önlemleri aldı.

Ermeniler, Senato'dan çıkacak kararı ellerinde Fransız bayraklarıyla sessizce bekliyor. Senato yakınlarında toplanan Türkler de tasarıyı protesto ediyor. Tasarı aleyhindeki grupta Türk ve Fransız bayraklarının yanı sıra Azerbaycan bayrakları da dikkat çekiyor.

SADECE 60 SENATÖR KATILDI

Fransa Senatosu genel kurulunda Ermeni teklifine dair oturuma 348 senatörden yaklaşık 60 kadarı katılıyor.

Senatörlerin kulisle genel kurul salonu arasındaki trafiği de aynı hızda sürüyor. Katılımcı sayısı sürekli değişiyor.

Ancak daha önceki uygulamalara bakılınca Ermeni iddialarına ilişkin teklifin kabulu veya reddi için yeterli sayının salonda olduğu gözleniyor.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezlerini reddetmeyi suç sayan tasarı burada onaylanınca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak.

Sarkozy imzalayınca, yasa resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

Bu arada 60 milletvekili veya senatörün imzası, yasanın Anayasa Mahkemesine götürülmesi için yeterli olacak.

Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Nathalie Goulet bugün soruları cevaplarken, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" demişti

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Kritik Oylama Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement