Ukrayna Seçime Gidiyor - Son Dakika
Dünya

Ukrayna Seçime Gidiyor

Ukrayna Seçime Gidiyor

Ukrayna'da 77 kişinin hayatını kaybettiği, 500'den fazla kişinin de yaralandığı hükümet karşıtı gösteriler, erken seçim kararı aldırdı.

21.02.2014 14:01  Güncelleme: 16:54

Ukrayna'da 77 kişinin hayatını kaybettiği, 500'den fazla kişinin de yaralandığı hükümet karşıtı gösteriler, seçim kararı aldırdı.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, hükümet ve muhalefet temsilerinin yaptığı görüşmelerin ardından erken seçime gitme kararı alındığını ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı.

YANUKOVİÇ'TEN GERİ ADIM

Devlet Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada, Yanukoviç, ülkede istikrarın sağlanması ve daha fazla kan dökülmesini engellemek için bazı adımlar atılması gerektiğini, bu çerçevede 2004  Anayasası'na geri dönüleceği ve erken seçime gidileceğini ifade etti. 

Yanukoviç, çatışmalar sırasında her iki tarafın da büyük kayıplar verdiğine işaret ederek, ulusal uzlaşı hükümeti kurulması için sürecin başlatılması çağrısında bulundu. 

PARLAMENTO ONAYLADI

Ukrayna Parlamentosu Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in görevlerini sınırlandıran 2004 Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini onayladı.

İMZALAR ATILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet temsilcileri arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşma imzalandı.

Taraflar arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşmanın imzalanmasına ilişkin mutabakat sağlamasının ardından, AB temsilcilerinin de hazır bulunduğu Devlet Başkanlığı binasında bir araya gelen Yanukoviç ile muhalefet liderleri Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Kliçko ve Oleg Tyagnibok arasında anlaşma imzalandı.

MEYDAN KONSEYİ ANLAŞMAYI DESTEKLEMEYE HAZIR

Ukrayna'daki protesto göstericilerini birleştiren Meydan Konseyi'nin, iktidar ile muhalefet arasında imzalanacak barış anlaşmasını desteklemeye hazır olduğu bildirildi.

DESTEK İÇİN 2 ŞARTLARI VAR

Muhalefetteki Svoboda (Özgürlük) partisi lideri Oleg Tyagnibok, yaptığı açıklamada, Meydan Konseyi toplantısında, kurulacak hükümette İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ve Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko'nun yer almaması şartıyla iktidar ile muhalefet arasında imzalanacak anlaşmayı destekleme kararı alındığını kaydetti.

REHİN ALINAN EMNİYET GÖREVLİLERİ SERBEST

İçişleri Bakanlığı, hükümet karşıtı gösterilerde protestocular tarafından rehin alınan emniyet görevlilerinin serbest bırakıldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların sağlık durumlarının iyi olduğu vurgulanırken, serbest bırakılan emniyet görevlilerinin sayısı hakkında bilgi verilmedi.

YANAN SENDİKALAR BİRLİĞİ'NDEN CESETLER ÇIKARILMAYA BAŞLANDI

Bu arada Kiev'de önceki gün çıkan çatışmalarda yanan Sendikalar Birliği binasından cesetlerin çıkarılmaya başlandığı belirtildi.

Bağımsızlık Meydanı'ndaki binada, 24 saat süren söndürme çalışmalarının ardından yapılan incelemede içeride kalanların cesetlerine ulaşıldı.

Göstericiler, sayısı net olmayan cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Yangında hayatlarını kaybedenler için meydanda dualar okundu.

Vatan partisinden Sergey Sobolev, bina içinde yaralı olduğu sanılan 40-50 kadar kişinin yandığını söyledi.

Göstericilerin işgal ettiği bina, merkez olarak kullanılıyordu.

10 GÜN İÇİNDE ULUSAL UZLAŞMA HÜKÜMETİ KURULACAK

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında sabaha karşı varılan anlaşmanın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Ukrayna basını, Yanukoviç ve muhalefet arasında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin de katıldığı görüşmelerle ilgili olarak, tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası'na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıklarını yazdı.

Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak. 

Eylül ayına kadar, devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak. 

Devlet başkanlığı seçimi, yeni anayasanın kabulünden sonra aralık ayında yapılacak.  
Anayasal reforma ek olarak seçim kanunu değiştirilecek ve Merkezi Seçim Komisyonu, tüm tarafların eşit bir biçimde temsil edileceği şekilde yeniden oluşturulacak. 

Anlaşmaya göre 77 kişinin ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan şiddet olayları ile ilgili geniş çaplı soruşturma açılacak.

ÇIKAN OLAYLARDA 77 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, ülkede 18 Şubat'tan bu yana devam eden olaylarda 77 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Resmi kayıtlara göre 577 kişi tedavi için hastaneye başvururken, 369 kişinin ise kontrolleri sürüyor. Hastanede tedavisi süren 76 kişinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Gayri resmi yaralı sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Merkezde yaralanan protestocular, gözaltına alınma endişesiyle hastaneye gitmek yerine, çadırlarda ya da hastaneye çevrilen kiliselerde gönüllü sağlık hizmeti veren doktorlar tarafından tedavi ediliyor. Bu kiliselerde ameliyat dahil bir çok operasyon yapılabiliyor.

HALKA "MEYDANLARA ÇIKMAYIN" UYARISI

Öte yandan Ukrayna Içişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada, halka meydanlara çıkmayın uyarısı yaptı. Ana ulaşım hattı metro seferlerinin iptal edildiği başkent Kiev'de eğitim ve öğretime de ara verildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ukrayna Seçime Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • MS: Arkadaş, neyi anlamıyorsunuz hala bi ülkede hersey yolunda gidiyorsa Amerika değil kim gelırse gelsin o ülkeyı karıştıramaz ama yok bı ulkede adaletsızlık varsa yolsuzluk varsa halkın buyuk bı bolumu yonetımden mutsuzsa veya yoneten ben ne dersem o halka hesap vermem derse Amerikaya falan gerek yok o halk patlar! Dunyanın heryerınde yonetımler protesto edılıyor Wall Street eylemlerını kiç çıkarttı peki İran mı, semaye lobisi mi ?? Komık olmayın lütfen, adaletin bittiği yerde anarşi başlar! 24 6 Yanıtla
  • MS: Arkadaş, neyi anlamıyorsunuz hala bi ülkede hersey yolunda gidiyorsa Amerika değil kim gelırse gelsin o ülkeyı karıştıramaz ama yok bı ulkede adaletsızlık varsa yolsuzluk varsa halkın buyuk bı bolumu yonetımden mutsuzsa veya yoneten ben ne dersem o halka hesap vermem derse Amerikaya falan gerek yok o halk bi süre sonra patlar! Dunyanın heryerınde yonetımler protesto edılıyor Wall Street eylemlerını kim çıkarttı peki İran mı, semaye lobisi mi ?? Komık olmayın lütfen orda kimse bırının maşası olmak için can vermıyor neden-sonuç adaletin bittiği yerde anarşi başlar! 2 3 Yanıtla
    MS: Hangi arap ülkesının yonetımı ınsanlarının talep ve ıhtıyaçlarını karşılıyor veya bunların hangısınde yaşayan halk mutlu hangısınde demokrası vardı ? Senın o çok korktuğun Amerika veya İsrail hadi gitsin Hollanda da iç savaş çıkartsın, çıkartamaz çünkü halkın butun özgürluk alanları ona tanınmış hak olarak verılmiş zaten. Yuzde 50 yonetım için yeterlıdır bı 50 yı çok memnun edebılırsın ama diğer 50 ne olacak onu gormezden gelırsen her seferınde bu demokrası olmaz. O seni protesto edıyorken barışçıl bı sekılde sen her seferınde sesını duymak yerıne bastırısan bu demokrası olmaz. Neden 50 mutlu olacak arkadaş hepimiz ınsanız yeterınce demokratık kanunlarla hemen hemen herkesı memnun edebılırsın. 0 0

Advertisement