Yeni Wikileaks İddaları - Son Dakika
Dünya

Yeni Wikileaks İddaları

Yeni Wikileaks İddaları

Wikileaks'ta ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow'un, İsrail Savunma Bakanlığı Üst Düzey Yetkilileriyle 1 -2 Kasım 2009'da Yaptığı Toplantıyla İlgili Kripto Yayınlandı.

20.12.2010 20:09

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow'un "Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek için ne yapmalıyız?" diye akıl danışan İsrail savunma yetkililerine, "Erdoğan'ın ideolojik görüşlerinin onu Türkiye'nin İslami komşularına odaklanmaya sevkediyor, fakat O aynı zamanda Türkiye'nin ABD ya da NATO ile bağlarını tehlikeye düşürmeyi istemeyecek bir realist" sözleriyle yanıt verdiği belirtildi.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow'un, İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle 1-2 Kasım 2009'da yaptığı toplantıyla ilgili kripto, 16 Kasım 2009 tarihinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nden ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi. Wikileaks'ta yayınlanan belgeye göre İsrailli yetkililer "Türkiye üzerindeki kaygılarını" ABD Savunma Bakan Yardımcısı Vershbow'a şöyle aktardı:

"İsrailli yetkililer Anadolu Kartalı tatbikatına katılımın Türkiye tarafından iptal edilmesinden sonra Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili artan kaygılarını ifade ettiler. Türkiye ile stratejik işbirliğinin kritik olduğuna ilişkin inançlarını, ancak Başbakan Erdoğan'ın görüşünün giderek orduya da nüfuz ettiğini ve Türkiye Batı'dan çok Doğuya bakarken, bunun ilişkilerin kötüleşmesinde etkisi olduğunu ifade ettiler. Gilad (İsrailli Savunma Bakanlığı yetkilisi) bunun, Türkiye'nin AB katılım süreci giderek kuşkulu hale gelirken anlaşılabilir bir şey olduğuna ve başarı sağlamak için ilişkilerini her iki bölgeyle dengede tutması gerektiğine inanıyor."

-İSRAİLLİLER ARASINDA TÜRKİYE'NİN IRAK'TAKİ ROLÜ KONUSUNDA FARKLI GÖRÜŞ-

Baidatz (İsrailli Savunma Bakanlığı yetkilisi) Türklerin Kürtlerin Irak'taki etkisini sınırlamak gibi bir gündemleri bulunduğunu, bunun için de İran ve Suriye ile ilişkilerini iyileştirme ihtiyacı içinde olduklarına değindi. Ona göre en kötü sonuç Orta Doğu'da bir Türkiye-İran-Suriye ve Irak ekseni. Gilad da Türkiye'nin İran'la ilişkilerini iyileştirmek istediğine dikkat çekti ve son dönemlerde HAMAS'ı desteklemek için son derece agresif planlar yaptığını iddia etti. Ancak O, Türkiye'nin Irak'ta pozitif bir rol oynamış bulunduğunu ve genel olarak Türklerin, Türkiye'ye ticari olarak yararı dokunabilecek istikrarlı bir Irak gündemi bulunduğunu belirtirken, Baidatz'a göre daha az kötümser görüşlere sahip. Gilad İsrail ve Türkiye arasında kısa vadede bir siyasi uzlaşma olabileceği konusunda kuşkusu bulunduğunu ancak İsrail'in asker-asker arasındaki ilişkiyi artırmaya devam edeceğini, çünkü bunun stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

-ABD'Lİ BAKAN: ERDOĞAN REALİST-

Gilad aynı zamanda ABD Savunma Bakan Yardımcısı Vershbow'un, İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmek için ne yapabileceğini sordu. Vershbow Türkiye'nin bölgede etki sahibi olmak istediğini ve eğer bu İsrail ile ilişkilerini tehlikeye atarsa, tarafsız bir aracı olarak statüsünü ve gücünü zayıflatacağını anlattı. Aynı zamanda Erdoğan'ın ideolojik görüşlerinin onu Türkiye'nin İslami komşularına odaklanmaya sevk ettiği, fakat kendisinin aynı zamanda Türkiye'nin ABD ya da NATO ile bağlarını tehlikeye düşürmeyi istemeyecek bir realist olduğu yorumunu yaptı. ABD ve İsrail Türkiye konusunda sabırlı olmalı ve konuyla ilgisini korumalı, Türklerin bölgede yapıcı rol oynamasını desteklemeli. O (Vershbow) Aralık ayında (2009) ABD ve Türkiye arasında yapılacak iki taraflı savunma görüşmelerine ve o ve Müsteşar Flournoy'un İsrail-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi ihtiyacını vurgulayacaklarına değindi." (ANKA)

(ORH/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Yeni Wikileaks İddaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement