Borsa İstanbul, Ifn Roadshow'a Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Borsa İstanbul, Ifn Roadshow'a Ev Sahipliği Yaptı

Borsa İstanbul, Ifn Roadshow\'a Ev Sahipliği Yaptı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "İslami Finans ürünlerine ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri destekliyoruz” "Bu çerçevede geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Sukuk ve Pay Senedi Repo piyasalarımızla ülkemiz ve bölgemizde yer alan şirketlere uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını alternatif bir yöntemle karşılayabilme imkanı sunuyoruz"

03.09.2013 10:57

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami Finans ürünlerine ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri desteklediklerini belirterek, "Bu çerçevede geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Sukuk ve Pay Senedi Repo piyasalarımızla ülkemiz ve bölgemizde yer alan şirketlere uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını alternatif bir yöntemle karşılayabilme imkanı sunuyoruz" dedi.

Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde, Merkez Bankası ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği desteğiyle düzenlenen ve "Faizsiz Bankacılık" ve "Faizsiz Finansman" konularının ele alındığı "Islamic Finance News Roadshow - İslami Finans Haberleri Roadshow"u  (IFN Roadshow) Borsa İstanbul Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Turhan, Borsa İstanbul olarak küresel finansal krizi sürecinde gerek makro ihtiyati risklerin yönetimi, gerekse alt yapı yatırımlarının finansmanı noktalarında kayda değer bir alternatif sunan İslami finans ürünlerinin Türkiye'de gelişmesini ve yaygınlaşmasını misyonlarının bir parçası olarak kabul ettiklerini söyledi.

Turhan, Türkiye'de ve bölgede bu ürünlere ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri desteklediklerini vurgulayarak, "Bu çerçevede geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Sukuk ve Pay Senedi Repo piyasalarımızla ülkemiz ve bölgemizde yer alan şirketlere uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını alternatif bir yöntemle karşılayabilme imkanı sunuyoruz" dedi.

Daha fazla yatırım çekmek için İslami finans enstrümanlarını yoğun bir şekilde kullandıklarını anlatan Turhan, şöyle konuştu:

"Farklı sukuk türleri, kira sertifikaları, vergi konusunda gerçekleştirilmiş kolaylıklar, hazine sukukları İstanbul'u bölgesel anlamda bir finans merkezi haline getirme anlamında önemli adımlardır. Uluslararası bir finans merkezi haline gelmek için bazı gereklilikleri yerine getirmemiz lazım. Özellikle alt yapı anlamında yapılması gereken çok şey var. Bunun farkındayız. Yeni finansman kaynakları ve alternatif sukuk türleri, Türkiye'nin mega projeleri gerçekleştirmede kullanılabilir. Köprüler, havaalanları, Kanal İstanbul  ve ulaşım projelerinde bunlardan yararlanabiliriz. Türkiye çok yoğun bir şekilde bu alt yapı projelerine yatırım yapıyor"

Turhan, bu tür yatırımların İslami finansman yapısına  son derece uygun olduğunu vurgulayarak, "Yeni hedeflerimiz var. Bir Ar-Ge merkezi açmayı planlıyoruz. Dünya borsaları ile iş birliği sergileyecek bir Ar- Ge merkezi olacak. Dünya Bankasının da iş birliği ile İslami finans anlamında kurulacak ilk İslami araştırma merkezi olacak. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri odak altına alınacak. Bütün bu bölgelerde kalkınma platformları incelenecek" diye konuştu.

Borsa İstanbul olarak,  geçen yıl yeni bir yatırım endeksi oluşturduklarını belirten Turhan, bu endeksin 50 önde gelen şirketi izlediğini, varlık yönetimi şirketlerinin de bu endekste bulunduğunu ve tasarrufların bu enstrümanlara kanalize edilebileceğini kaydetti.

Turhan, Türkiye'nin bulunduğu bölgede özellikle İslami finans sektörü açısından önemli bir güç olduğunu ve büyük fırsatlar taşıdığını belirterek, Redmoney tarafından düzenlenen organizasyonun gerek sektörden gerekse akademi dünyasından katılımcılarla İslami finansla ilgili güncel meselelerin ele alınmasına ve bu alandaki farkındalığın gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

Toplantıya, Emirates NBD Capital Üst Yöneticisi (CEO) Mohammad Kamran Wajid, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Keser, Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, HSBC Küresel Kredilendirme ve Finansman Direktörü Hulusi Horozoğlu katıldı.

IFN Roadshow'a ilgi her yıl artıyor

IFN Roadshow, Bangladeş, Singapur, Avusturalya, Pakistan ve Sri Lanka'nın ardından Türkiye'de düzenlendi.

Toplantılar daha sonra 19 Eylül'de Fas, 7 Kasım'da Hong Kong, 25 Kasım'da Tayland ve 28 Kasım'da Brunei'de devam edecek. İstanbul'da ilki 2009 yılında düzenlenen IFN Roadshow, bu tarihten itibaren her yıl artan bir katılımcı sayısına ulaştı. IFN Turkey Roadshow, 2010 yılında 80 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilirken, bu sayı 2011'de 120'ye, 2012'de de 170'in üzerine çıktı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa İstanbul, Ifn Roadshow'a Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement