Citigroup, ABD'de 'Hakim Faiz İndirebilir' Planına Boyun Eğdi - Son Dakika
Ekonomi

Citigroup, ABD'de 'Hakim Faiz İndirebilir' Planına Boyun Eğdi

Citigroup, ABD\'de \'Hakim Faiz İndirebilir\' Planına Boyun Eğdi

Citigroup, ABD'de Bir Süredir Direndiği, "Hakimlere Kredi Faizini İndirebilsin" Yetkisi Veren Tasarı ile İlgili Tavrını Yumuşattı. Citigroup Ceo'su Vikram Pandit, "Tasarı Zordaki Ev Sahiplerinin Evinde Yaşamayı Sürdürmesine Yardımcı Olur" Dedi.

10.01.2009 01:36

Citigroup, ABD’de bir süredir direndiği, "hakimlere kredi faizini indirebilsin" yetkisi veren tasarı ile ilgili tavrını yumuşattı. Citigroup CEO’su Vikram Pandit, "Tasarı zordaki ev sahiplerinin evinde yaşamayı sürdürmesine yardımcı olur" dedi.

İCRALARDAKİ artış sonucunda Citigroup ABD’de uzun süredir karşı çıktığı hakimlere faiz indirme yetkisi veren tasarıya yeşil ışık yakmak zorunda kaldı. Kredilerini yeniden yapılandıran zordaki ev sahiplerinin faiz oranı pazarlığında bankalara karşı elini güçlendirecek olan yasa, hakimlere ana para borcunu düşürme, mortgage vadesini kısaltma veya uzatma hakkını da verecek. ABD’de mortgage ödemesini gerçekleştirmekte zorlanan iflas başvurusunda bulunan 800 bin ev sahibini rahatlatacak olan yasa özellikle demoktratlar tarafından destekleniyor. Ancak, ABD’nin en büyük mortgage sağlayıcısı bankalarından Citigrup’un destek kararı almasıyla birlikte Cumhuriyetçilerin de konuya daha sıcak bakabileceğine dikkat çekiliyor.

Pandit mektup yazdı

Yeni yasanın kabul edilerek devreye girmesi durumunda iflas başvurusu sayısının azalması ve hukuk yolundan kaçınacak mortgage şirketlerinin kredi kullanan müşterileriyle mahkemesiz anlaşması bekleniyor. Citigroup’un destek konusundaki tavır değişikliği ise "Geçtiğimiz sonbahardan bu yana Devletten 45 milyar dolar yardım aldığı için tasarıya yanaşıyor" şeklinde yorumlanıyor. Kongre üyelerine birer mektup gönderen Citigroup CEO’su Vikram Pandit’in kongre üyelerine "Tasarı zordaki ev sahiplerinin evlerinde yaşamayı sürdürebilmesi için yardımcı olacak. Günün ekonomik koşullarını da göz önünde bulundurarak tasarının kabul edilmesini destekliyoruz" mesajı verdiği belirtiliyor.

Sonunda laneti kırdık

Demokratların beklediği kırılım olan bu destek demokratların ikna gücünü artırırken New York’un Demokrat Senatörü Charles Schumer durumu "Sonunda laneti kırmayı başardık. Başka bankalardan ve mortgage kuruluşlarından da yardım edebileceklerine dair telefonlar alıyoruz" diye açıklıyor. Ülkenin mortgage konusunda en büyük lobi grubu olan Mortgage Bankacılar Birliği’nin karşı duruşu ise tasarının önündeki engel konumunu koruyor. Birlik, "Uygulama mortgage piyasalarında yeni bir türbülans yaratır" tezini şiddetle savunmayı sürdürüyor.

4 bin dolara iflas

ABD’de kredisini yeniden yapılandırmak için iflas başvurusunda bulunan bir ev sahibi aslında oldukça maliyetli bir yükün altına girmiş oluyor. Her dava ortalama 4 bin dolara mal oluyor. Ayrıca Amerika’da her türlü alım için büyük önem taşıyan kredi geçmişi de 10 yıl boyunca onarılamayacak bir yara alıyor. Bu da daha sonraki dönemde yeni bir ev alınmak istenmesi durumunda daha yüksek faizli kredi kullanma zorunluluğu doğurabiliyor. Mortgage Bankacılar Birliğ’ne göre ABD’de her 10 ev sahibinden biri yani 4.6 milyon kişi mortgage ödemesini gerçekleştirmek konusunda zorlanıyor.

Türkiye, 1994 ve 2001 krizlerinde mahkemede faiz indirimi uyguladı

TÜRKİYE’de mahkemelere kredi faizinin indirilmesi başvuruları olduğunda hakim sözleşmeye bağlılık ilkesine uyuyor. Hakim de olsa kimse taraflar arası irade sonucu imzalanan sözleşmeye karşı gelmiyor. Müdahale ancak kötü niyet görünen durumlarda uygulanabiliyor. Sözleşme konusu imkansızsa, ahlaka aykırı hükümler varsa, Borçlar Kanunu’nun 19’uncu ve 20’nci maddelerine göre şartlar değiştirilebiliyor. Sözleşmede taraflar arasında açık bir oransızlık bulunması durumunda da hakimin müdahale yetkisi bulunuyor. Ancak, Türkiye’de 1994 yılında ve 2001’de gerçekleşen kriz yıllarında hakimlerin müdahale ettiği bazı davalar bulunuyor. Bu da bankaların sözleşmelerinde genelde sadece aktif faizi yazmalarından kaynaklanıyor. Temerrüt faizinde oran belirtilmemesi mahkemelerin bu konuda önünü açıyor. Mahkeme temerrütü serbest belirleme yetkisi olan bankanın bunu yaparken iyi niyetli hareket edip etmediğini belirlemeye çalışıyor.

ABD Senatosu: Canlandırma için acele etmeyin

ABD’nin yeni Başkan Barack Obama’nın önceki gün yaptığı "Canlandırma paketi birkaç hafta içinde çıkmazsa kriz senelerce sürebilir" uyarısına Demokrat senatörlerden "Acele etme" çağrısı geldi. Obama’nın belirttiği canlandırma paketinin henüz net hatlarıyla açıklanmadığının altını çizen demokratlar bile paketin onaylanmasının Şubat ortasına yetişmesinin bir hayli güç olduğunun altını çizdi. Demokratlar canlandırma paketini yetiştirmek için paketi yeni Mortgage kanunun tasarısıyla birlikte oylamaya sunmayı planlıyor. Ancak hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, gelecek jenerasyonların omuzuna yüklenecek borca dikkat çekiyorlar.

ABD’de 64 yılın işten çıkarma rekoru

AMERİKA’da Aralık ayında işini kaybeden 500 bin kişi de eklenince 2008’de işten çıkartılanların sayısı 2.6 milyon kişiye ulaştı. Böylece ABD işten çıkarmalar konusunda 1945’den bu yana en büyük rekora imza atmış oldu. Bundan önce bir yılda en fazla çıkartılan işçi sayısı 1945 yılında 2.7 milyon kişi olmuştu. İşten çıkartmaların dörtte üçü son 4 ayda gerçekleşti. Toplam işsiz sayısı açısından da ABD 2008’de son 16 yılın en kötü seviyesine ulaştı.

Obama, ’Blackberry yasağı’na üzüldü 50 milyon dolara bedel reklam yaptı

ELEKTRONİK ortamdan yapılan yazışmaların Beyaz Saray’ın resmi yazışma ve güvenlik kurallarına uymaması nedeniyle 20 ocaktan sonra Blackberry’sine veda etmek zorunda kalacak olan ABD’nin Seçilmiş Başkanı Barack Obama "Balckberry benim için çok önemli. 20 Ocak’tan sonra kullanmam yasaklanır diye ödüm kopuyor. Blackberry’yi elimden ancak kerpetenle alacaklar" deyince farkında olmadan büyük bir reklam kampanyasına imza atmış oldu. Komedyen Jerry Seinfeld’in Microsoft’un teelvizyon kampanyası için 10 milyon dolar aldığı düşünüldüğünde hem konumu, hem de tüm dünyayı kapsaması nedeniyle Obama’nın 25 milyon dolardan başlayıp 50 milyon dolara kadar çıkabilecek bir reklama imza attığı belirtiliyor. Ancak, Obama’nın tarihin en pahalısı olarak anılan bu kampanyadan eli boş dönmek zorunda kaldığına da dikkat çekiliyor.

Alman Commerzbank’ın yüzde 25’i 10 milyar Euro’ya devlete geçti

ALMAN devleti ülkenin ikinci büyük özel bankası Commerzbank’ın yüzde 25 artı bir hissesini 10 milyar Euro sermaye yardımı karşılığında aldı. Böylece ülkede ilk kez bir banka kısmen de olsa devletleştirilmiş oldu. Devletten 18.2 milyar Euro’luk sermaye yardımı alacak olan Commerzbank’ın borç garantileri ise 15 milyar Euro’yu bulacak. Banka devletten daha önce de 8.2 milyar Euro’luk yardım almıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Citigroup, ABD'de 'Hakim Faiz İndirebilir' Planına Boyun Eğdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement