D&b Türkiye Raporuna Göre, Yöneticiler Son Çeyrekten Endişeli - Son Dakika
Ekonomi

D&b Türkiye Raporuna Göre, Yöneticiler Son Çeyrekten Endişeli

D&b Türkiye Raporuna Göre, Yöneticiler Son Çeyrekten Endişeli

D&B Türkiye'nin açıkladığı 2011 yılı 4 D&B Türkiye'nin açıkladığı 2011 yılı 4.Çeyrek Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporuna göre, Yunanistan'da başlayan ve Avrupa'yı saran yangının, Türkiye ekonomisini yavaşlatması bekleniyor.

29.10.2011 15:34

D&B Türkiye'nin açıkladığı 2011 yılı 4 D&B Türkiye'nin açıkladığı 2011 yılı 4. Çeyrek Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporuna göre, Yunanistan'da başlayan ve Avrupa'yı saran yangının, Türkiye ekonomisini yavaşlatması bekleniyor. Bu yılın son çeyreğinde ekonomide olumsuz beklenti oranında 4 puan artış gösteren yöneticiler, şirketlerin karlılık ve cirolarında ise artış bekliyor.

Dun & Bradstreet (D&B) Türkiye'nin her üç ayda bir fikir önderleri konumundaki işadamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu'nun 2011 yılı 4.Çeyrek sonuçları açıklandı. Rapora göre, bu yılın son çeyreği, yılın ilk 3 çeyreğine göre zorlu geçecek. Bu tabloya rağmen yöneticilerin beklentisi, son çeyrekte şirketlerin performanslarının artacağı yönünde. D&B Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selim Seval, kuruluşun 4.çeyrek çalışmasının, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin notunu yükseltmeden önce tamamlandığını, bu nedenle artan göreceli iyimserliği buna bağlamadıklarını söyledi.

-OLUMLU BEKLENTİDE OLANLARIN ORANI 2 PUAN AZALDI-

2011'in 3. çeyreğinde iyimserlik ortalamasının yüzde 42 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Seval, kötümserlerin oranında da 3. çeyreğe göre majör bir gerileme gözlendiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinde bir değişim beklemeyenlerin oranının ise 3. çeyrekte yüzde 44 iken yılın son çeyreğinde yüzde 43'e gerilediğini belirten Seval, "Genel tabloda kötümserliğin arttığını görüyoruz. Ekonominin genel gidişatı konusunda olumlu beklenti içinde olanların ve değişim öngörmeyenlerin oranları 2'şer puan azalırken, olumsuz beklenti içinde olanların oranı 4 puan artmıştır. Bu gelişme, olumsuz beklenti içinde olanların yüzde 16 arttığına işaret ediyor. Olumsuz beklenti içinde olanların yüzde 29'luk oranı ise önemli bir seviyedir" değerlendirmesinde bulundu.

-KARLILIK BEKLENTİSİ 6 PUAN ARTTI-

İşadamlarının 2011 yılı son çeyreğinde firmaların cirolarına yönelik beklentisinde de önemli bir artış yaşadığına dikkat çeken Seval, katılımcıların kendi sektörleri ve şirketleri özelinde iyimser bir beklenti içinde olduklarını söyledi. Şirketlerin net kârlarında da artış bekleyen iş adamları oranının da 4. çeyrekte yükseldiğini kaydeden Seval, "2011 yılı 3. çeyreğinde yüzde 51'i kârlılığını artıracağına inanırken, son çeyrekte net kârını artırması beklenenlerin sayısı ise 6 puanlık yükselişle yüzde 57 oldu. Kârını azaltacağını düşünenlerin oranı da 3. çeyreğe göre 6 puanlık düşüşle yüzde 13'e geriledi" dedi.

-İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENTİSİ DÜŞTÜ-

D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi'nde sorgulanan bir başka konu da istihdam oldu. 2011 yılının son çeyreğinde istihdamın artacağına inananların oranı 3. çeyreğe göre 4 puan düşerek yüzde 33'e geriledi. İstihdam oranının azalacağına düşünenlerin oranı da 4 puanlık artışla yüzde 4'ten 7'ye yükseldi. İstihdam oranının aynı kalmasını bekleyenlerin oranı da yüzde 60 olarak gerçekleşti. Kredi kaynaklarına erişimin aynı kalacağı yönündeki yüzde 64'lük oran ise bu çeyrekte de sorulara verilen yanıtlar içinde en fazla fikir birliğinin burada sağlandığını gösteriyor. Genel olarak, yılın son çeyreğinde kredi kaynaklarına erişimin az da olsa kolaylaşacağı beklentisi hakim. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi D&b Türkiye Raporuna Göre, Yöneticiler Son Çeyrekten Endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement