"Demirden İpekyolu: Bakü Tiflis Kars Demiryolu" Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

"Demirden İpekyolu: Bakü Tiflis Kars Demiryolu" Konferansı

"Demirden İpekyolu: Bakü Tiflis Kars Demiryolu" Konferansı

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Camuşcu: "Bu hatlar bölgeden dünyaya barış ve istikrar taşıyor" Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Bağırov: "Bu proje sadece Azerbaycan ve Türkiye'yi bağlamakla kalmaya...

20.11.2013 16:32

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Camuşcu, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki enerji ve ulaşım hatlarının önemini belirterek, "Bu hatlar bölgeden dünyaya barış ve istikrar taşıyor" dedi.

TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilen Demirden İpekyolu: Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Konferansı'nın açılışında konuşan Camuşcu, Güney Kafkaslar'ın Türkiye için önemli olduğunu ve bölgede istikrar sağlanması için çaba harcandığını söyledi.

Türkiye'nin, bölge ülkelerine bağımsızlıklarının ardından devamlı destek sağladığını dile getiren Camuşcu, günümüzde ilişkilerin sağlam temellere oturduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis- Ceyhan petrol boru hattı ile Bakü-Tiflis- Erzurum doğal gaz hattı projelerinin, enerji alanında bölgedeki işbirliğinin başarılı örnekleri olduğunu anlatan Camuşcu, "Bu projeler Türkiye'nin enerji güvenliğine katkı sağlıyor. Bu hatlar Hazar'dan dünyaya barış ve istikrar taşıyor" diye konuştu.

Trans Anadolu doğal gaz hattına yönelik ortak çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Camuşcu, gelecek yıl tamamlanacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesiyle ulaşımda işbirliğinin de başladığını ifade etti.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov da İpek Yolu'nun geçmişte ülkelerin tarihlerinde önemli rol oynadığını belirtti. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin Azerbaycan ve Türkiye'nin iradesiyle ortaya çıktığını söyleyen Bağırov, tarihi İpek Yolu coğrafyasının ekonomik açıdan canlandığını kaydetti. Bağırov, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin, demirden ipekyolu olarak adlandırılması anlamlıdır. Günümüzde doğu ülkelerinin dünya ticaretinde ağırlığı arttı. Bu proje sadece Azerbaycan ve Türkiye'yi bağlamakla kalmayacak, uluslararası önemli bir ipek yolu olacak. Bir ay önce Marmaray'ın gurunu hep beraber yaşadık. Sırada Bakü-Tiflis-Kars'ın tamamlanması var."

ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat ise Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun, sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir bağ olarak da düşünülmesi gerektiğini ve bu hattın kardeşlik bağları açısından önem arzettiğini belirti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Demirden İpekyolu: Bakü Tiflis Kars Demiryolu' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement