"En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü" - Son Dakika
Ekonomi

"En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü"

"En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü"

Şekerbank, "En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü"nü Londra'da düzenlenen bir tören ile aldı.

23.06.2012 11:10

Şekerbank, EMEA Finance 2011 Yılı Başarı Ödülleri kapsamında "En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü"nü (Best Covered Bond) Londra'da düzenlenen bir tören ile aldı. Banka adına ödül, Şekerbank Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Önder'e, EMEA Finance CEO'su Christopher Moore ve Editörü Tim Burke tarafından takdim edildi. Gelişmekte olan piyasalarda öncülük, yenilikçi yaklaşım ve sağlam finansal strateji kriterlerinin dikkate alındığı EMEA Finance başarı ödüllerinde Şekerbank, dünyada ve Türkiye'de KOBİ kredileri teminatlı olarak gerçekleştirilen ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihracı işlemi ile ödül kazandı.

Türkiye'de ilk kez, bir bankanın bilançosunda yer alan TL cinsinden aktiflerin teminat olarak kullanılarak gerçekleştirildiği ihraç işlemi, aynı zamanda dünyada da "KOBİ kredileri teminatlı gerçekleştirilen ilk Varlık Teminatlı Menkul Kıymet ihracı" özelliğini taşıyor. SPK'nın öncü düzenlemeleriyle gerçekleştirilen Şekerbank'ın VTMK ihracının ilk diliminde; IFC, FMO ve UniCredit Bank AG nitelikli yatırımcılar olarak yer aldı. İkinci serinin yatırımcıları ise European Investment Bank (EIB) ve European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) oldu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen son seri ihracında ise EIF (European Investment Fund) garantisiyle yatırımcı olarak KfW (Alman Kalkınma Bankası) yer aldı.

Önder: "Ödül, tabana yaygın bankacılıktaki uzmanlığımıza duyulan güvenin teyididir"

Şekerbank Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Önder, ödül ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Banka olarak esnafımıza, küçük ve orta boy işletmelere sürdürülebilir uzun vadeli kaynak sunma yönünde önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Türkiye'nin ilk KOBİ VTMK programı kapsamında, Eylül 2011'den bu yana toplam 640 milyon TL tutarında ihraç gerçekleştirdiklerini belirten Zeki Önder, sağlanan bu kaynağı, sürdürülebilir finansman desteği olarak yine esnaf, KOBİ ve küçük işletmelere yönlendirdiklerini kaydetti.

Zeki Önder, 'Şekerbank KOBİ VTMK Programı' adıyla başlatılan modelin, bankaların fonlama portföyünde sağlayacağı çeşitlilik, pasif kompozisyonunun daha uzun vadeli ve çeşitli hale gelmesi, dolayısıyla bilançoların derinlik kazanması açısından da sektör için örnek teşkil ettiğini belirtti. Önder, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şekerbank olarak Anadolu Bankacılığı stratejimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, uluslararası finans kuruluşları nezdinde takdir ediliyor. EMEA Finance'ın Bankamıza değer gördüğü 'En İyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet İhracı' ödülünü, toplumsal kalkınmaya yönelik tabana yaygın bankacılıktaki uzmanlığımızın teyidi ve bu alanda ülkemizi temsil etme açısından gurur verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. VTMK ihracı işlemiyle ilk kez uluslararası platformda TL olarak yapılandırılmış, sürdürülebilir bir KOBİ finansmanı modeli oluşturduk.

Bu model sayesinde sağladığımız kaynağı yine KOBİ'lerimize ve esnaflarımıza finansman olarak kullandırıyoruz. Esnafımızın, küçük işletmelerin daha kolay kredi olanaklarına ulaşmasını, bu kaynakla işlerini büyütmelerini ve böylelikle ülkemiz ekonomisine destek olmayı hedefliyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi 'En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement