Kadınlar, 'Yönetimde Ağırlık' Atağına Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Kadınlar, 'Yönetimde Ağırlık' Atağına Geçti

Kadınlar, \'Yönetimde Ağırlık\' Atağına Geçti

Tüsiad'ın Düzenlediği 'Klişeleri Bir Kenara Bırakalım' Semineri, 'İş Dünyasında Kadın İnisiyatifi' Diye Anılan Yeni Bir Oluşumun da Habercisi Oldu.

01.12.2007 01:43

TÜSİAD’ın düzenlediği "Klişeleri bir kenara bırakalım" semineri, "İş Dünyasında Kadın İnisiyatifi" diye anılan yeni bir oluşumun da habercisi oldu. Pricewaterhouse Coopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes öncülüğünde başlayan ve "yönetimdeki kadın sayısını artırmaya yönelik" girişim yabancı şirketlerden başlayarak, Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarında yaygınlaşmaya başladı.

KADININ topluma ve iş hayatına katılımına yönelik çalışmalarla, kadınların şirketlerde sayıca belli bir düzeye ulaştığını, ancak yönetimlerde aynı etkinliğin sağlamadığından yola çıkan Pricewaterhouse Coopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, iş dünyasını kadınlar için harekete geçirdi. Yaklaşık bir yıl önce Cansen Başaran Symes’in başlattığı ve ilk olarak PepsiCo’dan Ümran Beba ile paylaştığı "Yönetimde kadınların ağırlığı artmalı ve Türkiye’de de şirketlerin kadına yönelik bir ajandası olmalı" fikri, yeni bir oluşumun başlangıcı oldu. Çalışmaya yabancı şirketlerden başlayan bu iki kadının çalışması, bugün önde gelen Türk firmalarını da kapsayan yeni bir oluşumu da başlattı.

GÖZLER TEPE YÖNETİMDE: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Kilişeleri Bir Kenara Bırakalım" semineri ise bu oluşumun, habercisi oldu. Kadınların şirketlerin rekabet gücünü nasıl değiştirdiğine ilişkin sunumların ve iş dünyasını nasıl şekillendirdiklerine ilişkin başarı örneklerinin anlatıldığı bu konferansta, "İş Dünyasında Kadın İnisiyatifi" diye bir girişim olduğu ve önde gelen pekçok şirketin bu oluşumda yerini aldığı öğrenildi. Bu oluşuma ilişkin sorularımızı yanıtlayan Pricewaterhouse Coopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, henüz kendilerine bir isim koymadıklarını ancak "İş Dünyasında Kadın İnisiyatifi’ olarak anıldıklarını, bu girişim de, tepe yönetimdeki ağırlığını artırmaya yönelik olduğunu vurguladı.

ŞİRKETLERE KADIN GÜNDEMİ: Bu oluşumun çıkış noktasının profesyonel iş hayatında kadının rolü olduğunu belirten Cansen Başaran Symes, şunları söyledi: "Çıkış noktamız profesyonel iş hayatında kadının rolü. Ama iş hayatında kadın derken, kadınların iş hayatında daha çok rol almasından öte, daha tepe noktalarda daha exclusive (herkesi içermeyen-özel) bir yaklaşım. Yönetimlerde daha çok kadın olmasına yönelik bir çalışma. Türkiye’de şirketlerin kadına yönelik bir projesi yok, yabancı şirketler de ise bu var. O nedenle ilk çalışmalara PepsiCo., HP, General Electrik ile başladık. Çünkü bu şirketlerin kadına yönelik bir model çalışmaları vardı. Giderek katılım artıyor. Şu anda Doğan, Koç, Sabancı ve Doğuş Holding de bu inisiyatifin içinde. Amacımız, Türkiye’de de iş hayatında rekabette avantaj sağlanması gerekiyorsa bir çeşitlilik gerekiyor. Bunun için de yönetim kadrolarında kadın sayısının artması gerekiyor. Artık Türkiye’de de şirketlerin bir kadın ajandası olmak zorunda."

SUNUMLAR YABANCI ŞİRKETLERDEN: Cansen Başaran Symes’ın sözünü ettiği Türkiye’de şirketlerin kadına yönelik bir çalışmalarının olmayışı konferansa da yansıdı. Türk şirketlerinden bir sunum bulunamaması nedeniyle, Pricewaterhouse Coopers Türkiye’nin yanı sıra PepsiCo International Günay Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Saad Abdul-Latif, HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga ile General Electrik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kürşat Özkan şirketlerinin uygulamalarını anlattı.

Çalışan çeşitliliği önemli bir unsur

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Boyner, kadınların ekonomik hayata katılımının artırılmasının, kadınların birey olarak güçlenmelerinin yanı sıra ülkenin refah düzeyinin yükseltilmesi açısından da önemli olduğuna dikkat çekti. Kadınların şirketlerde özellikle üst düzey pozisyonlarda çalışmalarının, şirketlerin rekabet edebilirliğini artırması açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Boyner, şirketlerdeki kadın erkek çalışanların çeşitliliğinin dünyada yatırımcılar tarafından da artık dikkat edilen bir unsur haline geldiğini söyledi. "Türkiye’nin en büyük kuruluşlarının başında kadınların görev yapması bu anlamda dikkat çekicidir" diyen Boyner, şirket üst yönetimine doğru ilerleyen kadınların kariyerlerinde karşılaştıkları güçlüklerin ortadan kaldırılmasının önem taşıdığını da vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kadınlar, 'Yönetimde Ağırlık' Atağına Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement