Tarihi Kent Birliği Üyelerinden Tarihe Yolculuk - Son Dakika
Ekonomi

Tarihi Kent Birliği Üyelerinden Tarihe Yolculuk

Tarihi Kent Birliği Üyelerinden Tarihe Yolculuk

Çorum'a Gelen Tarihi Kentler Birliği Üyeleri, Hitit Uygarlığının Başkenti Hattuşa'ya Bir Gezi Düzenledi.

07.04.2008 23:50

Çorum'a gelen Tarihi Kentler Birliği üyeleri, Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa'ya bir gezi düzenledi.

2008 yılı ikinci toplantısı için Çorum'a gelen Tarihi Kentler Birliği üyeleri, toplantının ardından 3 bin 500 yıllık Hitit uygarlığının başkenti Boğazkale Hattuşa ve Alacahöyük'ü ziyaret etti. Birlik üyeleri, beraberindeki Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, eski Bakan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Afyon Belediye Başkanı Abdullah Kaplan, Muğla Belediye Başkanı Osman Gür'den gezdikleri tarihi ve turistik mekanlarla ilgili bilgi aldı. İlk olarak Alacahöyük'te bulunan Hitit Barajı'nda incelemeler yapan heyet, daha sonra sfenksi kapı ve ören yerleri ile Alacahöyük Müzesi'ni gezdi.

Çorum'da gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği'nin 2008 yılı ikinci toplantısında kentlerin kurdukları üniversite ve mevcut üniversitelerin konumlarıyla ilgili yol haritası çizildiğini belirten ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Çorum'da kent üniversite ilişkileri tartışıldı ve eksikliklerin neler olduğu belirlendi. Çorum'da üniversitenin oluşumunda yaşanılan sıkıntılar biran önce giderilmelidir. Çorum tarihi ve turistik mekanı sanayisi ile birikmiş bilgilerin ürünü bir kent. Üniversite ile bilinçli bir kent oluşturulmuş olunacaktır. Çorum tarihi ve kültürel değerleriyle gelen misafirlere de şehircilik alanlarında önemli kazanımlar sağlamıştır" diye konuştu.

Tarihine sahip çıkmayan milletlerin geleceğinin de olmayacağını söyleyen Afyon Belediye Başkanı Abdullah Kaplan da, "Tarihi Kentler Birliği ile tarihimize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Bugün belediyeler illerinde bulunan tarihi mekanların korunarak halka ve ülkeye en iyi hizmet ettiği bilinci içerisindeler. Biz bugün bir birliktelik içerisinde tarih ve kent yaşamının anlamını anlamaya çalışıyoruz. Bizler insanlarımıza geçmiş tarihi değerlerimizi aktararak, yarınki geleceğimizi teminat altına almış oluyoruz" dedi.

Çorum'un her alanda birçok ile örnek oludunu belirten Abdullah Kaplan, "Çorum'a 30 yıl önce gelmiştim ve gerçekten de Türkiye'de örnek gösterilecek şehirler arasında girmiş. Bugün Tarihi Kentler Birliği üyeleri içerisinde Çorum örnek gösterilecek bir kent haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

(ES-BÖ-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tarihi Kent Birliği Üyelerinden Tarihe Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement