Tariş'in Zeytinyağı Fiyatına Üreticiden Tepki - Son Dakika
Ekonomi

Tariş'in Zeytinyağı Fiyatına Üreticiden Tepki

Tariş\'in Zeytinyağı Fiyatına Üreticiden Tepki

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin aylardır beklenen zeytinyağı fiyatlarını, asidine göre litre başına 2.25 ile 5.65 lira arasında açıklaması üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

15.01.2013 12:09

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin aylardır beklenen zeytinyağı fiyatlarını, asidine göre litre başına 2.25 ile 5.65 lira arasında açıklaması üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde, Tariş Zeytinyağı Birliği'nin açıkladığı zeytinyağı fiyatı üreticileri memnun etmedi. Türkiye'de zeytinyağı üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Edremit Körfezi'nde ürün bolluğu yaşanırken, yağ randımanının düştüğünü belirten üreticiler, Tariş Zeytinyağı Birliği'nin açıkladığı fiyat karşısında şaşkına döndü.

Asidine göre litre başına 2.25 ile 5.65 liralık fiyatın yetersiz olduğunu kaydeden üreticiler, açıklanan rakamların geçen yılın bir lira altında olduğunu, artan maliyetlere rağmen fiyatların düştüğünü, prim desteği beklediklerini söyledi.

'DESTEK PRİMİ YÜKSELTİLSİN'

Zeytinyağına litrede 2 lira destek prim beklediklerini söyleyen Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, "Zeytinyağının geçen yıl litresi 6.40 liraydı. Bu yıl ise 5.30 lira. Zeytinci zorda. Birliğe de yazıklar olsun. Birlik bizi hayal kırıklığına uğrattı. Maliyetler yükseldiği halde zeytinyağı fiyatları düştü. Çiftçinin durumu perişan. Devletten primin yükseltilmesini bekliyoruz" dedi.

Üretici 55 yaşındaki Hüseyin Nizam da, "En olumsuz üretim yılını yaşıyoruz. Birlikten beklediğimiz fiyatı alamadık. Üretici kötü durumda. Devlet desteği de olmazsa önümüzdeki yıl daha kötü olur. Üretim maliyetleri yüksek. Yağ fiyatları düşük. Geçen yıl litre fiyatı 6.90 olan yağ bu yıl 5.80 liraya indi. Yağ fiyatları 2006 yılından bu yana hep geri gitti" diye konuştu.

Üretici Kenan Çoban ise, girdilerin çok yüksek olduğunu kaydederek, "Mazot fiyatı yüksek. Yağ fiyatları geri gitti. Zeytinyağının alıcısı yok. Tek alıcı Tariş. Bu nedenle olsa gerek fiyatları düşürdüler. Pirimin artmasını bekliyoruz. Borçların ertelenmesi iyi oldu. Ancak pirim mutlaka artmalı" görüşünü savundu.

Bir başka üretici Ahmet Köse de çok zor durumda olduklarını belirterek, "Fiyatlar düşük. Bu nedenle dip zeytinlerini toplamadık. Çünkü maliyeti karşılamıyor. Aldığımız parayı işçiye dağıttık. Başka devletlerde üreticiye prim var. İşçi yevmiyeleri 25 lira. İşçi de haklı. Bu parayla bir yemek ancak yiyebiliyor" dedi.

Edremit Körfezi'nde 30 bin üreticinin 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor. - Balıkesir/ Burhaniye

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tariş'in Zeytinyağı Fiyatına Üreticiden Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement