Türkiye Yatırım Ajansı, 181 Ülke Arasından 15'inci Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Yatırım Ajansı, 181 Ülke Arasından 15'inci Oldu

Türkiye Yatırım Ajansı, 181 Ülke Arasından 15\'inci Oldu

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, 'Dünyanın En İyi Ulusal Yatırım Ajansı' Sıralamasında 181 Ülke Arasında 15'inci Oldu.

23.06.2009 04:35

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, ’dünyanın en iyi ulusal yatırım ajansı’ sıralamasında 181 ülke arasında 15’inci oldu.

Dünya Bankası kuruluşlarından IFC (Uluslararası Finans Kuruluşu) tarafından hazırlanan ’Global Investment Promotion Benchmarking 2009’ (Küresel Yatırım Destek Değerlendirmesi 2009) raporunda Türkiye ilk kez değerlendirmeye alındı. Ulusal yatırım ajanslarının yabancı yatırımcıları çekme konusundaki başarısının değerlendirildiği raporun 2009 yılı sıralamasında Türkiye, dünya genelinde 181 ülke arasında 15’inci oldu.

IFC sıralamasında dünyanın en iyi 20 ajansı arasına giren Türkiye, aynı zamanda Avrupa’da ise 11’inci sırada yer aldı. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, 2.5 yıllık bir ajans olarak birçok ülkeyi geride bıraktıklarını belirterek, "Global Investment Promotion Benchmarking 2009 sıralamasında aldığımız puanlarla dünyada 15’inci, Avrupa’da ise 11’inci olduk. Değerlendirme kriterleri arasında yer alan ’gelen taleplerin yönetilmesi’ konusunda da dünya beşincisi ve Avrupa ikincisi olduk" diye konuştu.

İki projeyle test edildi

IFC tarafından yürütülen çalışma kapsamında ulusal yatırım ajanslarının potansiyel yatırımcıları nasıl teşvik ettikleri ve ihtiyaç duyulan bilgileri ne derece sağladıklarının tespiti için iki test projesi hazırlandı. Buna göre, yatırım ajanlarının bir yazılım şirketi ile içecek üretimi yapmak isteyen bir başka şirkete karşı sundukları hizmet değerlendirildi. Bu iki sanal proje için yatarım kararı verilmesini 181 ülkeden sadece 10 ülke sağlayabildi.

IFC raporunda, Avusturya’nın birinci olduğu sıralamada, Türkiye, Brezilya, Kolombiya, Litvanya gibi ülkelerin mobil yatırımlar konusunda öne çıktıkları belirtildi. Türkiye, 5 yıldan az bir geçmişe sahip olan ulusal yatırım ajansıyla sıralamada ilk 25 ülke arasına girmesinin önemli bir başarı olduğu vurgulandı.

Dünyanın en iyi 20 ulusal yatırım destek ajansı

1. Avusturya

2. İsveç

3. Almanya

4. Kanada

5. İngiltere

6. Fransa

7. Letonya

8. İrlanda

9. İspanya

10. Kosta Rika

11. Nikaragua

12. Litvanya

13. Avustralya

14. Macaristan

15. Türkiye

16. Kolombiya

17. Yeni Zellanda

18. Brezilya

19. Finlandiya

20. Çek Cumhuriyeti

Neden yatırım ajansı önemli

ABD’de yapılan bir araştırma ulusal yatırım ajanslarının önemini şöyle ortaya koyuyor:

Şirketlerin yüzde 65’i yatırımın yapılacağı yer tespiti konusunda karar verirken yatırım ajanslarıyla çalışmayı tercih ediyor.

Yöneticilerin yüzde 64’ü yatarım için yer ararken ajansların internetteki web sitelerinden yararlanıyor.

Şirketlerin sadece yüzde 8’i yatırım yerini seçerken ajanslarla temasa geçmiyor.

Yöneticilerin yüzde 56’sı ajansların internet sitelerinin en önemli pazarlama aracı olduğunu düşünüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Yatırım Ajansı, 181 Ülke Arasından 15'inci Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement