28 Yıl Sonra Tarihi Gün - Son Dakika
Güncel

28 Yıl Sonra Tarihi Gün

28 Yıl Sonra Tarihi Gün

TÜRKİYE ve Yunanistan'da görevli olan diplomatik ve hizmet pasaportlu görevlilerin 28 yıldır giriş ve çıkış yapamadığı Edirne'nin Pazarkule, Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapıları iki ülke diplomatlarına açıldı.

03.06.2010 14:07

TÜRKİYE ve Yunanistan'da görevli olan diplomatik ve hizmet pasaportlu görevlilerin 28 yıldır giriş ve çıkış yapamadığı Edirne'nin Pazarkule, Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapıları iki ülke diplomatlarına açıldı. Bugün Yunanistan'ın Edirne Konsolosu ile Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu iki ülke sınır kapısı arasındaki tampon bölgede buluştu ve birbirleri ile tokalaştıktan sonra yüreyerek ülkelerine girdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bakanların 15 Mayıs'ta gerçekleştirdiği iki günlük Atina ziyaretinde iki ülke arasında 21 farklı anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaların arasında yer alan ve 28 yıldır iki ülkede görevli diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerinin kullanamadığı Edirne'deki Pazarkule ve Yunanistan'daki Kastanies Sınır kapıları önceki gece yarısından itibaren iki ülke görevlilerinin giriş ve çıkışına açıldı.

İki ülke arasında yaşanan krizin ardından 28 yıl önce yasaklanan ve önceki gün sona eren yasak kararının ardından bugün Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Parazkevi Tzeveleki, Pazarkule Sınır Kapıs'na, Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu Özkan Duman Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısını kullanarak işlemlerini yaptırdı. Daha sonra iki konsolos iki ülke arasındaki tampon bölgede buluştu ve birbirleri ile tokalaştı.

"ÇOK MUTLUYUM"

Bu güne tanık olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Yunanistan'ın kadın Edirne Konsolosu Parazkevi Tzeveleki, "Bugün çok önemli ve güzel bir gün bizim için. 15 gün önce iki ülke bakanları ve başbakanlarının imzaladığı 21 ayrı protokolün birincisi biz bugün uygulamaya başlıyoruz ve bu onur ve sevinçci paylaşıyoruz. Bu yasak geçmiş dönemlere ait bir yasak. O dönem Türk ve Yunan ilişkilerini bir yansıması aslında. Bu öyküyü hepimiz biliyoruz. 28 yıl öncekini bu olayı tekrar anmak istemiyorum ve bu mutluluğu ve sevinci paylaşmak istiyorum. Başka bir yere tayin olup olmayacağmı bilmiyorum ama ben sizinli sevincimi paylaşmak istiyorum. Ben burada göreve başladığımda benim hayalelerimden bir tanesi de buradaki sınırlamanın kalkmasıydı. Burada çok büyük bir haksızlık vardı ve bu haksızlık giderilmiş oldu. Bizden başka diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri dışında herkes geçiş yapabiliyordu. Artık bu sıkıntı ortadan kalktı. Çok mutluyuz."dedi.

"TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz 14-15 Mayıs tarihlerinde Yunanistan'ın başkenti Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Özkan Dumanlı ise şunları söyledi.

"Bu ziyaretin yansımalarından biridir. Diplomatik geçişlere uygulanan sınır kaldırıldı. Bu Türk-Yunan dostluğu için çalışan iki ülke diplomatlarının artık daha kolay gidip gelmelerini sağlayacak. İki ülkenin işbirliğine daha da istediğimiz ölçüde katkıda bulunacak. İki ülke diplomatları için tarihi bir gün tarihe tanıklık ediyoruz. Kısıtlama 28 yıl önce gelmiş, bugün kısıtlamanın kaldırılmasını kutluyoruz. Bunlar geride kaldı. Bugün artık Türkiye ile Yunanistan arasında her alanda sınırların kalktığını görüyoruz. Buda bunun yansımasıdır. Türk-Yunan dostluğunun her alanda artık ilerlemekte olduğunu gösteren bir uygulamadır."dedi. Daha sonra iki ülkenin diplomatları yürüyerek ülkelerine geçiş yaptı.

28 yıl boyunca ise iki ülkenin diplomatik ve hizmet pasaportu taşıyan görevlileri, İpsala ve Kipi Sınır Kapısı'nı kullanarak giriş ve çıkış yapıyorlardı.

Fırat KESKİNKILIÇ/EDİRNE, DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 28 Yıl Sonra Tarihi Gün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement