8 Bin Nüfuslu Beldede 5'inci Termik Santralin Çed Süreci Durduruldu - Son Dakika
Güncel

8 Bin Nüfuslu Beldede 5'inci Termik Santralin Çed Süreci Durduruldu

8 Bin Nüfuslu Beldede 5\'inci Termik Santralin Çed Süreci Durduruldu

ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı, 4 termik santralin faaliyette olduğu 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde yapılması planlanan 5'inci termik santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, ortaya çıkması muhtemel çevresel problemler nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu.

25.10.2016 15:24

ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı, 4 termik santralin faaliyette olduğu 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde yapılması planlanan 5'inci termik santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, ortaya çıkması muhtemel çevresel problemler nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu.

Çatalağzı Termik Santrali'nin uzun yıllardır faaliyet gösterdiği beldede, Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 2010'da 160 ve bin 300 megavatlık 2 termik santral daha kuruldu. Aynı şirket, bin 300 megavatlık 3'üncü termik santrali 2 ay önce üretime alırken, 700 megevat gücündeki 4'üncü termik santral için de daha önce başvurmuştu. ÇED süreci başlatılan termik santralle ilgili geçen 27 Eyül'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda toplantı yapıldı. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sebehattin Adıyaman, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan'ın da katıldığı 'İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu' toplantısında mevcut termik santrallerin yarattığı çevre ve insan sağlığına yönelik problemler anlatıldı.

BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ DURDURDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki adına Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Tanas imzası ile Zonguldak Valiliği'ne gönderilen yazıda, termik santralin ÇED sürecinin, mevcutta yer alan termik santrallerle birlikte değerlendirildiğinde ortaya çıkması muhtemel çevresel problemler ve insan sağlığına ilişkin hassasiyetler nedeniyle durdurulduğu ifade edildi. Yazıda, "Zonguldak Eren Enerji Termik Santrali ve Derin Deniz Deşarjı entegre projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği'nin 12'nci maddesi gereğince 27 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilen 1'inci İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı neticesinde bahse konu projeye ilişkin ÇED süreci durdurulmuştur" denildi.

Bölge halkı yaptıkları gösteri ve yürüyüşlerle yaşam alanlarında yeni termik santral istemediklerini söyledi. Geçen 20 Eylül'de halk termik santraller önünde toplanmış ve ellerindeki 'termik santral istemiyoruz' dovizleriyle eylem yapmıştı. Ayrıca geçen 8 Ekim'de halka destek için 18 CHP milletvekili beldeye gelmişti. TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, sürecin durdurulmasının sevindirici olduğunu ancak bunun tamamen santralin yapılmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Değerlendirme toplantısında kurul başkanının ÇED raporunu hazırlayan firmadan eksikliklerin giderilmesini istediğini ifade eden Aydan, şöyle konuştu:

"Yani orada başka santral yok ve sadece bu yapılıyor gibi bir rapor hazırlanmış şirket tarafından. Biz de çevreye toplam etkisinin ele alınmasını istemiştik. ÇED yönetmeliğinin bir maddesinde de öyle diyor. Şu an her şey bitmiş, durmuş değil. Onlar eksikliklerini giderirlerse tekrar inceleme ve değerlendirme toplantısı yapılabileceğini ben anladım. Orada da tekrar red de edilebilir, kabul de edilebilir. Bize burada düşen gevşemeden mücadeleye devam etmek."

- Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Bin Nüfuslu Beldede 5'inci Termik Santralin Çed Süreci Durduruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement