Adana Bdp'li Emine Ayna'dan 12 Eylül Referandumuna Boykot Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Adana Bdp'li Emine Ayna'dan 12 Eylül Referandumuna Boykot Çağrısı

Adana Bdp\'li Emine Ayna\'dan 12 Eylül Referandumuna Boykot Çağrısı

'özerklik' Sözüne İktidar Dışında Karşı Çıkan Olmadı'

17.08.2010 23:24

'ÖZERKLİK' SÖZÜNE İKTİDAR DIŞINDA KARŞI ÇIKAN OLMADI'

BDP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Adana'da düzenlediği mahalle toplantısında, 12 Eylül'de düzenlenecek referandum için boykot çağrısı yaparak, "Bu anayasa Türk halkına hitap ediyor. Türkiye'de yaşayan diğer halkları yok sayıyor" dedi.

Adana'da terör örgütü PKK lehine eylemlerin düzenlendiği Barboros Mahallesi'nde iftar öncesi düzenlenen toplantıya katılan Emine Ayna, '15 Ağustos ruhu ile demokratik özerk Kürdistan'ı inşa edeceğiz' pankartı altında konuştu. Terör örgütü PKK lehine atılan sloganlar eşliğinde konuşan Ayna, partilerinin 12 Eylül'de yapılacak olan referandumu boykot edeceğini söyledi. Sandık başına sadece görevlilerin gideceğini, ancak oy kullanmayacaklarını belirten Ayna, tüm BDP'li milletvekillerinin boykot çağrısı için kentlerde mahalle toplantısı düzenleyeceğini söyledi. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sonrası Kürtlerle ilgili verdiği sözlerinin dahi unutulduğu için Türkiye Cumhuriyeti'ne güvenmediklerini belirten Ayna şöyle konuştu:

"Ben 3 gün boyunca Adana'dayım. Sonra Mersin ve Diyarbakır'a gideceğim. Kürt halkı eşitliğe öyle susamış ki; iftar saatinde bile mahalle toplantılarına katılıyor. 12 Eylül'de sandıklar kurulacak. Ancak başka bir şey olsa AKP bayramın son günü sandık kurmaz. Bugüne kadar bu anayasanın değişmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bu anayasanın farklılıkları temsil etmediğini, faşist ve ırkçı olduğunu söyledik. Kürt halkı 30 yıldır bunu söylüyor. Kürt halkı sandığa gitmeyecek. Boykot edecek. Bu anayasa Türk halkına hitap ediyor. Türkiye'de yaşayan diğer halkları yok sayıyor. Diğer halkların kimliklerini inkar ediyor. Türkiye'de yaşayan diğer halkların Türk olduğunu söylüyor. Bu 25 maddelik anayasa değişikliğinde bunu değiştirmek için bir madde yok. O zaman kimse bizi darbeci anayasa değişiyor diye kandırmasın."

'İLK 3 MADDE DEĞİŞMEZSE DEMOKRATİKLEŞME OLMAZ'

İlk 3 madde değiştirilmeden anayasanın demokratik bir anayasa olmayacağını savunan Ayna, "1980 askeri darbesinden hemen sonra bu anayasayı askerler yazdı. Halk oylamasına sundu. Yüzde 92 ile bu darbe anayasası geldi. Yani bu ülkede yaşayan 100 kişiden 92'si 'Evet' dedi. Bu anayasanın anti demokratik olmasının nedeni, içindeki maddelerdir. Antidemokratik olmasının nedeni ilk 3 maddesidir. O ilk 3 maddeden sonra gelen 4'üncü madde diyor ki; 'ilk 3 madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.' Çünkü o ilk 3 madde değiştirilirse Türkiye'deki diğer halkların kimlikleri de tanınmış olur. Anayasada o ilk 3 madde değiştirilemezse, anayasa demokratikleşmez" diye konuştu. Ayna konuşmasını şöyle sürdürdü:

'LOZAN KADERİMİZİN DEĞİŞTİĞİ GÜNDÜR'

"Lozan bizim kaderimizin değiştiği gündür. Kürt ve Türk halkları birlikte savaşı verdi. Atatürk'ün yaptığı konuşmalar var. Atatürk, 'Türkiye'yi Türk ve Kürt halkları birlikte kurdu' demiştir. Meclis'te yaptığı konuşmada da Meclis, Türk- Kürt meclisidir' demiştir. O Meclis'te yaptığı konuşmada, 'Birleşmiş Milletler'in aldığı kararı tanıyoruz' diyor. 'Her halkın kendi kaderini tayin etme hakkı vardır' diyor. Bu çerçevede de Kürt halkının kendi kendini yönetme hakkı olduğunu kabulle birlikte Kürt halkına muhtariyet (bağımsız yönetim biçimi) tanınacağını, tanınması gerektiğini ifade ediyor. Bunları Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk söylüyor. Arkasından savaşın bitimi ile birlikte İtilaf devletleri İttifak devletleri Lozan'da masaya oturacaklar. Masaya oturmalarının nedenleri ise Türkiye'nin Misakı Milli sınırları ile bu sınırlar içinde kalacak Türkler dışındaki halkların durumunu konuşmak. Buraya İsmet İnönü müzakereci olarak gönderilmiştir. İnönü buraya Kürdistan milletvekillerini de yanına alarak gitmiştir. O zaman Karadeniz'den giden milletvekilleri de Lazistan milletvekiliydi. Burada masaya oturuluyor. Türkiye'de yaşayan Ermeni, Rum'un durumu ne olacak diyorlar. Bunlar anlaşmaya dahil oluyorlar. Daha sonra, 'Kürtler ne olacak' diyorlar. İnönü de, 'İşte Kürdistan milletvekillerimiz, sorunumuz yok. Onlar bizimle bu topraklarda yaşıyorlar' diyor. Ancak bunlar 1923 yılında oluyor. 1924 yılında anayasa yazılıyor. Bu anayasada Kürtler ortadan kalkıyor. Anlaşmaya giden Kürdistan milletvekillerinin bir bölümü idam edilirken, diğer bölümü ise sürgüne gönderiliyor. Kürt halkına söz veren Atatürk. Kürt halkının azınlık olmadığını söyleyen İsmet İnönü. Bugün bu anayasaya evet dememizi isteyenlere sesleniyoruz. Biz size güvenmiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'ne güvenmiyoruz. Atatürk'ün verdiği söz bile tutulmamışken, size neden güvenelim. Çok kandırıldık. Tarihten dersler çıkarıyoruz. En büyük dersi Lozan'dan çıkarıyoruz."

AYNA: 'ÖZERKLİK' DEYİNCE AKP DIŞINDA KİMSEDEN TEPKİ GÖRMEDİK

Emine Ayna, özerklik konusunda ise "Bizim Türkiye Cumhuriyeti'nden ayrılmak gibi bir niyetimiz yok. Bunu defalarca kanıtladık. Birlikte yaşarken eşit ve özgürce kendi kendimizi yönetecek koşulları yaratabiliriz. Bunun adı demokratik özerkliktir. 3 yıl önce bunu paylaştık. Bunu çok açık ve net söylüyorum. İktidar yandaşları dışında kimseden de tepki görmedik" dedi.

Emine Ayna, referandum konusunda 12 Eylül günü sandığa gitmeyeceklerini yinelerken, "Buradan bazı gazete ve gazetecilere de söylüyorum. BDP, nettir, sandığa gitmeyecektir. Aramızdan, 'oy sandığının başına gidelim, oy atmayalım, oy pusulasını yırtalım' diyorlar. Hayır, biz sandığa gitmeyeceğiz" diye konuştu.

ÖCALAN'I TAKİP EDERİZ

BDP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın fikirlerine önem verdiklerine vurgu yaptığı konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Biz Sayın Öcalan'ın düşüncelerine hep önem verdik. Onu takip ediyoruz. Ne düşünüyor, ne diyor, takip ederiz. Niye, çünkü Türkiye'de yaşanan bir savaş var. Türkiye'de bu savaşın gerçeklerinden biri PKK'dır. Türkiye'de Kürt sorunu inkar ve imha politikası ile yok sayılmaktadır. Bunun karşısında legal alanda mücadele edenler var. Ayrıca illegal olarakta PKK var. PKK'nın da bir lideri var. Bizde PKK'nın liderinin söylediklerini önemser ve takip ederiz. Bakın söylediği şu, 'Halk bunu tartışsın. Tarihi bilinci ile tartışsın. Kürt halkı tarihten ders çıkarsın' diyor. Abdullah Öcalan, Kürt halkının önderlerinden biridir. Olabilir, 'evet' deyin diyebilir. Eğer öyle bir şey söylerse, oturur tekrar halkla birlikte tartışır, bir düşünce birliğe varırız. Ancak şu an öyle bir şey yok. Kafalarımızı karıştırmalarına izin vermeyin. sandığı boykot ediyoruz."

Görünüt Dökümü

--------------

-Emine Ayna'nın açıklamaları

-Detaylar

Haber-Kamera: ADANA DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana Bdp'li Emine Ayna'dan 12 Eylül Referandumuna Boykot Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement