Akfen Holding 2012 Yılını Rekor Net Kârla Kapattı - Son Dakika
Güncel

Akfen Holding 2012 Yılını Rekor Net Kârla Kapattı

Akfen Holding 2012 Yılını Rekor Net Kârla Kapattı

Akfen Holding'in 31 Aralık 2012 itibariyle konsolide net dönem kârı 671 milyon TL oldu.

04.04.2013 16:54

Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in 31 Aralık 2012 itibariyle konsolide net dönem kârı 671 milyon TL oldu.

Akfen Holding'in 2012 yılına ait finansal sonuçları açıklandı. 1 Ocak 2012 - 31 Aralık 2012 dönemini kapsayan finansal sonuçlara göre Akfen Holding'in konsolide net dönem kârı 671 milyon TL olarak gerçekleşirken, şirketin öz sermayesi 2011 yıl sonuna göre yüzde 49 artarak 1.715 milyon TL oldu. Akfen Holding'in konsolide geliri 1.125 milyon TL, düzeltilmiş Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) ise 310 milyon TL olarak gerçekleşti.

Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, şirketin 2012 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendirdi. Güçsav, ''2012 yılı, bir yandan yatırımlarımıza devam ederken bir yandan da bazı yatırımlarımızdan çıkış yaparak, şirketimize kuvvetli nakit girişi yaratmayı başardığımız bir yıl oldu. Akfen Holding olarak, TAV Havalimanları ve TAV Yatırım'da sahip olduğumuz hisselerin önemli bir kısmını, konusunda dünyanın önde gelen markalarından biri olan Fransız Aeroport De Paris'e 434,8 milyon ABD Doları karşılığında devrettik. Ayrıca enerji şirketlerimizden Karasular Enerji'deki yüzde 40 hissemizi 22,9 milyon Euro sermaye satış bedeli ile Alman Yatırım Fonu Aquila HydropowerInvest'e satışını gerçekleştirdik.Kalan yüzde 60 hissemiz için de yine Aquila Grubuyla 2013 yılının Mart ayında 36,5 milyon Euro sermaye satış bedeli karşılığında satış sözleşmesini imzaladık. Bununla birlikte 2012 yılında tahvil piyasalarını da etkin şekilde kullanmaya devam ederek, yılın ilk çeyreğinde 200 milyon TL ile o güne kadar gerçekleştirilmiş en büyük reel sektör tahvil arzına imza attık'' dedi.

335 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirildi

Akfen Holding'in, iştiraklerinde gerçekleştirdiği hisse satış işlemleriyle sermaye yapısını önemli ölçüde kuvvetlendirdiğini ve 2012 yılını rekor kâr ile kapattığını belirten Güçsav, sözlerine şöyle devam etti:

''Akfen Holding'in sahip olduğu iş modeli çerçevesinde tüm altyapı sektörlerine yönelerek, topluma ve ekonomiye yeni değerler yaratmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Buna bağlı olarak da hem yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeye hem de mevcut yatırımlarımızı büyütmeye devam etmekteyiz. 2012 yılı içinde bağlı ortaklıklarımız ve müşterek yönetime tabi şirketlerimiz aracılığıyla toplam 335 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdik" dedi.

Akfen Holding ve iştiraklerinin 2012 operasyonel sonuçlarına değinen Güçsav; " Türkiye'nin lider havalimanı işletmecisi olan TAV Havalimanları 2012 yılında yolcu sayısında yüzde 36, gelirlerinde Avro bazında yüzde 25 ve FAVÖK'te yüzde 29 oranlarında güçlü büyüme gerçekleştirdi."

"Dünyanın 4. büyük havalimanı inşaat şirketi olan TAV İnşaat 2012 yıl sonu itibariyle 2.8 milyar Dolar değerinde inşaat projesi tamamladı. Yeni terminal binası projeleri ile devam eden iş hacmi yüzde 57 artarak, 2.594 milyon ABD Doları oldu."

"Akfen Enerji 2012 yılında 2 adet, 2013 yılı mart ayında da 1 adet daha hidroelektrik santralin yatırımını tamamlayıp enerji üretimine başlatırken, bugüne kadar faaliyete geçirdiği 12 HES'te toplam 159,1 MW kurulu güç kapasitesine ve yıllık toplam 664,3 GWs üretim kapasitesine ulaştı. Aynı anda 4 adet HES'in de inşaatına devam edilmektedir. Enerji grubumuzun bir diğer yatırımı da Mersin'de kurulmakta olan Doğalgaz Çevrim Santrali'dir. Arazisi 2012 yılında satın alınan ve yatırımına başlanan santralin 570 MW kurulu güç kapasiteli lisansının 1.148,4 MW'ye yükseltilmesi için EPDK'ya tadil başvurusu yapıldı."

"Ekonomik şehir otelciliği konseptiyle büyümesine devam eden Akfen GYO ise 2012 yılında Adana'da ve Samara/Rusya'da iki adet İbis Otel'in yatırımını tamamlayıp hizmete açtı ve faaliyette olan otelleri ve devam eden otel yatırımlarıyla birlikte toplam 18 otellik bir portföye ulaştı."

"Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan Mersin Limanı, 2012 yılı itibariyle 1,26 mn TEU konteyner elleçledi ve cirosu ABD Doları bazında yüzde 26 arttı."

"Modern filosu ile dünyanın önde gelen denizyolu yolcu ve araç taşımacılık şirketlerinden biri olan İDO, 2012 yılında 51 milyon yolcu ve 7,7 milyon araç taşıdı."

"Türkiye'nin ilk özel sektör su ve atıksu imtiyazı işletmecisi olan Akfen SU, yüksek büyüme potansiyeli ile sektörde öncüdür."

"Akfen İnşaat ise halihazırda Akfen GYO ve Akfen HES projelerinin inşaatlarına devam etmekte olup, 2013 yılında Ankara İncek'te Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen ve konut, işyeri ve ofis bloklarından oluşacak olan İNCEKLOFT projesinin yatırımına başlayacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın Isparta Şehir Hastanesi ihalesinde en iyi teklifi verdi''dedi.

Güçsav: "2013 yılında alt yapı alanında yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz"

2013 yılı için beklentilerini de dile getiren Güçsav, "Türkiye'nin en büyük altyapı yatırım holdinglerinden biri olan Akfen Holding, 2013 yılında da yüksek büyüme potansiyeline sahip, düzenli, öngörülebilir ve sürdürülebilir nakit akışı yaratacak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak yeni alanlarda faaliyetlerini sürdürmeyi planlamaktadır" dedi.

Güçsav, "2013 yılında Akfen Holding'in, normal piyasa koşulları altında, ABD doları bazında gelirlerinde yüzde 25-30 aralığında, FAVÖK'ünde ise yüzde 25-30 aralığında büyüme beklenmektedir. Konsolide yatırım harcamalarının ise yaklaşık 300-330 milyon ABD doları seviyesine ulaşması planlanmaktadır"diye konuştu.

2013 yılının Akfen Holding açısından güçlü işbirlikleri ve doğru yatırım kararlarıyla dolu dinamik bir yıl olarak geçmesini öngördüklerini belirten Güçsav, "Yıl boyunca, altyapı sektörünün her alanında gerçekleşebilecek yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi planlıyor, önümüzdeki dönemin hem Holdingimiz hem de ülkemiz açısından olumlu gelişmelerle dolu bir yıl olmasını diliyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Akfen Holding 2012 Yılını Rekor Net Kârla Kapattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement