Akfen Holding 2014 Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Akfen Holding 2014 Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

Akfen Holding 2014 Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

Akfen Holding'in 2014 yılı ilk çeyreğinde cirosu 26 milyon lira, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) 7 milyon lira oldu.

12.05.2014 20:32

Akfen Holding, 2014 yılının ilk çeyreğinde 26 milyon lira ciro elde etti.

Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding, 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını yazılı bir açıklamayla duyurdu. Buna göre, Akfen Holding'in 2014 yılı ilk çeyreğinde cirosu 26 milyon lira, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) 7 milyon lira, FAVÖK marjı ise yüzde 26 oldu. İlgili dönem içinde yapılan toplam yatırım miktarı ise 53 milyon liraya ulaştı.

Diğer yandan ilk çeyrek finansal sonuçları, bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırılabilir bir hale getirmek amacıyla Karasular HES'te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding'in cirosu yüzde 39 artış ile 282 milyon lira olarak gerçekleşti. FAVÖK yüzde 47 artış ile 90 milyon lira, FAVÖK marjı 0,86 puan artış ile yüzde 31,90, aktif büyüklüğü ise 5,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yapılan toplam yatırım miktarı 65 milyon lira seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, 2013 itibariyle uygulanmaya başlanan "UFRS 11" standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, Mersin Uluslararası Limanı (MIP), İDO ve Akfen Su'nun özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını belirtti. Güçsav, bu sebeple adı geçen şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde görüldüğünü, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını kaydetti.

Akfen Holding açısından yılın ilk çeyreğinin, yatırımlara ara vermedikleri, yeni iş kolları yarattıkları ve aynı zamanda sermaye piyasası araçlarını çok verimli kullandıkları bir dönem olduğunu aktaran Güçsav, "Ocak ve mart sonunda 140 milyon lira ve 200 milyon lira tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleştirirken yine 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon lira tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık" ifadesini kullandı.

Güçsav, böylece bankaların dış borçlanma piyasalarını önemli ölçüde kullanarak finansman kaynaklarını çeşitlendirmeye devam ettiklerini, aynı zamanda bu yıl yaptıkları ihraçlarla finansal borçlarının vadesini de uzattıklarını ifade etti.

"İncek Loft, lansmandan itibaren iki haftalık süre içinde 350 adetin üzerinde satıldı"

Akfen İnşaat'ın bin 135 konuttan oluşan gayrimenkul projesi İncek Loft'un inşaatının son hızla devam ettiğine değinen Güçsav, 25 Nisan'da yapılan lansmandan itibaren iki hafta gibi kısa bir süre içinde 350 adetin üzerinde satış gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Hidroelektrik Santrali (HES) Grubunda ise "Sekiyaka II HES"in Ocak 2014'te faaliyete başlamasıyla toplam 144,5 megavat (MW) kurulu güce sahip 9 hidroelektrik santralinde enerji üretimi yapıldığını belirten Güçsav, şunları kaydetti:

"Ayrıca 82,2 MW kurulu güce sahip 4 projede de inşaat devam etmektedir. Bu yıl içinde Doğançay HES ve Doruk HES'in de devreye girmesi planlanmaktadır. Diğer 2 santralde ise inşaat ön hazırlık çalışmaları sürmektedir. Yeni bir iş kolu olarak başlattığımız rüzgar enerjisi projeleri için bir RES Grubu oluşturuldu. Rüzgar ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgar ölçümlerinin yapılması amacıyla özel amaçlı yedi adet şirket kuruldu ve ölçümlerine başlandı. Bunun dışında  ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başlanan dört adet şirket de satın alındı."

Güçsav, Akfen GYO'nun Türkiye, Rusya ve KKTC'de 16'sı faal, 4'ü yatırımı devam eden otel portföyüyle faaliyetlerine devam ettiğinin altını çizerek, inşaatı tamamlanan ve yapı kullanma izni alınan İbis Otel Esenboğa'nın gelecek aylarda faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

TAV Havalimanları'nın, mart ayında 717 milyon avro ile Milas-Bodrum Havalimanı'nın 20 yıl işletilmesine dair ihaleyi kazandığını aktaran Güçsav, İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin inşaatını bitirerek, mart ayı içerisinde açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Güçsav, MIP'in mart ayında Genişleme Projesi'nin temelini attığına işaret ederek, 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarının yaklaşık 150 milyon dolar olacağını belirtti.

İDO'da sefer yönetiminin etkin bir şekilde uygulanması, doğru fiyat ve kota stratejilerinin birleştirilmesi ile Hızlı Feribot hatlarında taşınan yolcu ve araç sayılarında önemli ölçüde artış sağlandığına değinen Güçsav, şu bilgileri verdi:

"1 Ocak 2014- 31 Mart 2014 döneminde öz sermayemiz 1 milyar 706 milyon lira oldu. Konsolide gelirler 26 milyon lira, düzeltilmiş FAVÖK ise 7 milyon lira olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın HES Grubu'nun performansını ve dolayısıyla Holding'in finansallarını olumsuz etkilemesi ve TL'nin değer kaybından dolayı yazılan kur farkı zararından dolayı yılın ilk çeyreğini, 31 milyon lira zararla kapattık."

Temettü dağıtımı kararı alındı

Akfen Holding Üst Yöneticisi Süha Güçsav, şirketin olağan genel kurul toplantısının nisan ayı sonunda yapıldığını ve bu toplantıda temettü dağıtımı kararının alındığını anımsattı. Toplantıda, 15 Mayıs 2014 tarihinde hisse başına brüt 0,0412371 TL temettü ödemesi yapılmasının kararlaştırıldığını aktaran Güçsav, böylece geçen sene ilk defa temettü ödeyerek başlattıkları muhafazakar temettü ödeme politikalarını da sürdürmüş olduklarını vurguladı.

2014 yılına hazırlıklı girdiklerine işaret eden Güçsav, şunları kaydetti:

"Geçmişte de yapmış olduğumuz gibi ihtiyat ve sorumluluk içinde hareket ediyoruz. Yeni iş kollarını dikkatle seçerken yatırımlarımızı uygun bir şekilde hayata geçiriyoruz ve bu kapsamda yatırımların finansman ve işletme sermayesi gereksinmelerine dikkat ediyoruz. Hedefimiz güçlü likidite seviyemizi ve sağlıklı finansal durumumuzu muhafaza etmeyi sürdürmektir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akfen Holding 2014 Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement