Almanya'da Cumhurbaşkanlığı Yarışında 3 İsim: Gauck, Töpfer ve Huber - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Cumhurbaşkanlığı Yarışında 3 İsim: Gauck, Töpfer ve Huber

Almanya\'da Cumhurbaşkanlığı Yarışında 3 İsim: Gauck, Töpfer ve Huber

Almanya'da Cumhurbaşkanlığı görevinden cuma günü istifa eden Christian Wulff'un istifasından ardından yeni cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda arayışı sürerken, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert DE iktidar partilerinden yapılan teklifi...

19.02.2012 11:31

Almanya'da Cumhurbaşkanlığı görevinden cuma günü istifa eden Christian Wulff'un istifasından ardından yeni cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda arayışı sürerken, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert DE iktidar partilerinden yapılan teklifi kabul etmedi. Cumhurbaşkanlığı için Gauck, Töpfer ve Huber'in isimleri tartışılmaya başlandı.

Federal Meclis'in 30 gün içerisinde yeni cumhurbaşkanını seçmesi için takvim işlerken cumhurbaşkanlığına Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Bavyera Başbakanı Horst Seehofer vekaleten üstlendi. Almanya'nın tartıştığı en önemli konu olan cumhurbaşkanlığı için adı öne çıkan diğer bir isim olan Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle'nin de koalisyon ortakları arasında anlaşma sağladığı isim olmasına rağmen cumhurbaşkanı adaylığı teklifini reddettiği belirtildi. Deutche Welle, Cumhurbaşkanlığı için hükümet kulislerinde daha önce adları geçen Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen'in isimlerinin geçtiğini, ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin, kabine üyesi bir ismin adaylığını kabul etmeyeceğini açıklaması ile birlikte bu isimlerin Cumhurbaşkanlığı adaylık olasılığı da önemli ölçüde zayıfladığını bildirdi. Kölner Express gazetesi, bir diğer isim Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin de Washington temasları sırasında aday olmayacağını açıkladığını yazdı.

GAUCK, WULFF'UN RAKİBİYDİ

Wulff'un seçimi kazandığı cumhurbaşkanlığı yarışında en güçlü rakibi olan 72 yaşındaki Joachim Gauck, insan hakları konularında çabalarıyla tanınıyor. Daha önce muhalefet partilerinin adayı olan protestan papaz Gauck'un yanı sıra Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi eski çevre bakanı 73 yaşındaki Klaus Töpfer ve Almanya Protestan Kiliseler Birliği'nin eski başkanı Wolfgang Huber'in adları öne çıktı. Töpfer, çevre koruma alanındaki çalışmalarıyla ulusla arası alanda da tanınan bir isim. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Huber, bir süre önce "AB sınırsız genişleyemez.Türkiye'ye özel nitelikte komşuluk önerilmeli" demişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Cumhurbaşkanlığı Yarışında 3 İsim: Gauck, Töpfer ve Huber - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement