Almanya'dan Kuzey Hava Sahasını Kapatma Kararı - Son Dakika
Güncel

Almanya'dan Kuzey Hava Sahasını Kapatma Kararı

Almanya\'dan Kuzey Hava Sahasını Kapatma Kararı

İzlanda'daki Grimsvotn yanardağından yükselen kül bulutları nedeniyle bugün Almanya'nın kuzeyinde hava sahası ve Bremen ve Hamburg havaalanlarının kapatılması kararlaştırıldı.

25.05.2011 12:13

İzlanda'daki Grimsvotn yanardağından yükselen kül bulutları nedeniyle bugün Almanya'nın kuzeyinde hava sahası ve Bremen ve Hamburg havaalanlarının kapatılması kararlaştırıldı. Kararla Berlin ve Hanover üzerindeki uçuşlar da etkileneceği bildirildi.

Grimsvotn yanardağında cumartesi günü çok şiddetli bir patlama meydana gelirken oluşan kül bulutları, rüzgarın etkisiyle Avrupa kıtasına doğru ilerlemeye başladı. Kül bulutları nedeniyle İskoçya ve İngiltere'nin bazı bölümlerde uçak seferleri iptal edildi. Avrupa hava trafik güvenliği kurumu Eurocontrol, Birleşik Krallık hava sahasının bazı bölümlerinin kapatılması nedeniyle şimdiye yaklaşık 500 seferin dün iptal edildiğini açıkladı.

BBC, İngiliz Meteoroloji Dairesi yetkililerine dayanarak, İngiltere üzerindeki kül bulutlarının yoğunluğunun bugün önemli ölçüde azalmasının beklendiğini aktardı. Fransa Sivil Havacılık Kurumu, hava trafiğinin ciddi ölçüde aksamasının beklenmediğini, ülkenin hiçbir yerinde hava sahasının kapatılmayacağını açıkladı.

İzlanda üniversitesi uzmanları, Grimsvotn'daki patlamanın geçen yıl harekete geçen Eyjafjallajokull'dakine kıyasla çok daha büyük olmasına rağmen, rüzgar gücünün daha az , küllerin daha iri taneli olduğu için yere daha kısa sürede düştüğünü bildirdi. Grimsvotn, Avrupa'daki en büyük buzul olan, İzlanda'nın güneydoğusundaki Vatnajokull'un altında bulunduğu ifade edildi.

Grimsvotn (Grimş-votn) yanardağından çıkan kül bulutlarının İzlanda'nın en büyük buzulunun altında bulunduğu ve yanardağın dumanlarının 11 kilometre yüksekliğe ulaştığı ifade edildi. Geçen yıl kül bulutlarının Avrupa hava sahasını kaplaması nedeniyle 100 bin kadar uçuş iptal edilirken 8 milyon uçak yolcusu havaalanlarında mahsur kalmış, zarar 2 milyar doları bulmuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'dan Kuzey Hava Sahasını Kapatma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement