Almanya Federal Meclisi'nde anma etkinliği - - Son Dakika
Güncel

Almanya Federal Meclisi'nde anma etkinliği -

Almanya Federal Meclisi'nde 2. Dünya Savaşı'nın başlamasının 75. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, hep birlikte geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğini söyledi.

10.09.2014 18:17

Almanya Federal Meclisi'nde 2. Dünya Savaşı'nın başlamasının 75. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, hep birlikte geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Komorowski, Federal Meclis'teki anma töreninde 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan acıları ve 25 yıl önce demir perdenin düşmesinin ardından Almanlar ile Polonyalıların Avrupa'nın birleşmesine yaptıkları katkıları anlattı.

Kendisini bu olağanüstü tarihin şahidi olarak gördüğünü belirten Komorowski, Avrupa'nın bugün temel değerler konusunda konuşmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Komorowski, Avrupa'daki birliğinin ortak değerlere bağlı olduğu zaman etkili ve derin olacağını ifade etti.

Polonya ve Almanya'nın geçmişini unutmayacağını, aynı zamanda akıllı ve sorumluluk içinde geçmişi anacaklarını belirten Komorowski, yeni Almanya'nın becerilerini ve Almanların tarihi anlamaya çalışmalarını takdirle karşıladığını kaydetti.

''Geçmişten hep birlikte dersler çıkarmamız gerektiğine inanıyorum'' diyen Komorowski, ''Bugünün sınamaları ve geçmişin tecrübeleri bizden 75 yıl önce eksik olanı bekliyor. Demokratik bir toplumun vizyona, stratejilere ve uluslararası düzenin ülkelerin egemenliğini ve özgürlüklerini savunmasına ihtiyacı var'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Suriye, Libya ve Irak'taki ihtilaflara da dikkati çeken Komorowski, bu ihtilaflara cevapların bulunması gerektiğini söyledi.

''Değerlerimizin evrensel olduğuna inanıyorsak Ukrayna, Suriye, Libya ve Irak'ta gördüklerimize uygun cevaplar bulmalıyız'' diyen Komorowski, şöyle konuştu:

''Irak'ta, Suriye'de, Libya'da ve Ukrayna'da özgürlüğü tehdit eden olaylar var. Buralarda insan hakları, hukuk devleti ve özgürlükler hiçe sayılıyor. Özgürlükler, dayanışma ve demokratik bir halk olmak isteyen insanlar hiçe sayılıyor.''

Komorowski, azınlıkları koruma konusunda insani sloganlar bahanesiyle milliyetçi ideolojilerin yeniden doğduğunu, bunların insan haklarını ve devletler hukukunu ihlal ettiğini belirterek, bunun 2. Dünya Savaşı öncesi dönemi hatırlattığını kaydetti.

Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert de tarihin en korkunç savaşlarından birini andıklarını belirterek, Polonya'nın bu savaşın ilk kurbanı olduğunu ve en uzun süre Alman işgali altında kaldığına işaret etti. Lammert, Almanların ve Polonyalıların dost olmasını bir ''mucize'' olarak değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Törene Başbakan Angela Merkel, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un yanı sıra Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun arasında olduğu çeşitli ülkelerin büyükleçileri de katıldı.

Almanya Federal Meclisi\'nde anma etkinliği -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Federal Meclisi'nde anma etkinliği - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement