Amanoslar'daki Hitit Antik Kenti Soyuldu İddiası - Son Dakika
Güncel

Amanoslar'daki Hitit Antik Kenti Soyuldu İddiası

Amanoslar\'daki Hitit Antik Kenti Soyuldu İddiası

Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, 1890'lı yıllarda Alman arkeologların Amanoslar'da bulunan Hitit Antik Kenti Samal'daki tarihi eserleri Berlin'e götürdüğünü iddia etti.

03.08.2012 12:24

Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, 1890'lı yıllarda Alman arkeologların Amanoslar'da bulunan Hitit Antik Kenti Samal'daki tarihi eserleri Berlin'e götürdüğünü iddia etti.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, Temmuz ayı içinde Osmanlı arşivinde Çukurova tarihi üzerine yaptığı araştırmalar esnasında gizliliği ortadan kalkan belgeler serisinden İ.MMS.00101 numaralı zarf içinden çıkan fotoğraflar ve Osmanlı Bakanlar Kurulu belgelerine göre Osmanlı'nın son döneminde 1888 ve izleyen yıllarda o dönemde Adana vilayeti Cebeli Bereket Sancağı'na bağlı Gavurdağları'ndaki (Amanos Dağları) İslahiye ilçesinde bulunan Zincirli Höyük'te arkeolojik kazı yapan Berlin Müze Müdürü Kral Humann ve arkeolog Felix von Luschan'ın dünya tarihine ışık tutan antik Hitit kenti Samal'dan çıkan eserleri Almanya'ya kaçırdıklarının ortaya çıktığını söyledi. Berlin Müze Müdürü Kral Humann'ın Zincirli'de yaptığı arkeolojik kazıdan çıkan eserlerle ilgili fotoğraflar ve bilgileri değerlendiren Osmanlı hükümetinin Zincirli Höyük'ten çıkan 90 parça eserin sadece 10 parçasının

kendisinde kalması ve İstanbul'a taşıyacağı eserlerin masrafını ödemesinin de padişahın karar onay yazısıyla açıklandığını anlatan Yurtsever, "Ancak Berlin Müze Müdürü Kral Humann, kazı çalışmalarını 1888 ve izleyen 1890'lı yıllara da yayarak ortaya çıkan binlerce parça tarihi eseri kaçak olarak Almanya'ya gitmesini sağladı. Berlin'de Anadolu'dan getirilen tarihi eserler ile kurulan Pergamon Müzesi depolarında ve teşhir vitrinlerinde Zincirli'den kaçırılarak getirilen bir eşi daha bulunmayan paha biçilmez eserler sergileniyor. Zincirli'den Berlin'e kanunsuz olarak götürülen eserler, dünya tarihine de geçecek olan tarihi eser soygunudur" dedi.

Zincirli Höyük'ten kaçırılan tarihi eserlerle ilgili olarak yetkililerin en kısa zamanda harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Yurtsever, "Eserlerin Türkiye'ye getirilmesi sağlanmalıdır. Günümüzde Gaziantep sınırları içinde bulunan İslahiye ilçesindeki Zincirli Höyük'ten kaçırılan eserlerin anavatanına getirilmesi anlamlı bir olay olacaktır" diye konuştu.

Hititler zamanında Önasya'nın önemli kentleri arasında bulunan KahramanmaraşAntakya'ya bağlayan vadi kavşağında bulunan Samal kenti, M.Ö. 4000'li yıllardan itibaren kuruluşu gerçekleşmiş, M.Ö. 8. yüzyıla kadar Önasya'nın en parlak kentleri arasında idi. Zincirli kazılarında çıkan ve bir eşi daha bulunmayan arasında arslan ve boğa heykelleri, savaş sahneli kabartma heykeller, Hitit-Arami-Fenike dilinde yazılmış kitabelerin de bulunduğu eserler, arkeoloji dünyasının ilgisini çekmişti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Amanoslar'daki Hitit Antik Kenti Soyuldu İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement