Anayasa Mahkemesi'nden Belgeleri Sunmayan Siyasi Parti Yöneticilerine Suç Duyurusu - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi'nden Belgeleri Sunmayan Siyasi Parti Yöneticilerine Suç Duyurusu

Anayasa Mahkemesi\'nden Belgeleri Sunmayan Siyasi Parti Yöneticilerine Suç Duyurusu

Anayasa Mahkemesi parti siyasi denetimlerinde belgeleri sunmayan yöneticilere suç duyurusunda bulunurken, belgelendirilmeyen gelir ve giderlerin Hazineye kaydedilmesine karara verildi.

08.01.2014 10:44

Anayasa Mahkemesi parti siyasi denetimlerinde belgeleri sunmayan yöneticilere suç duyurusunda bulunurken, belgelendirilmeyen gelir ve giderlerin Hazineye kaydedilmesine karara verildi.

Anayasa Mahkemesinin siyasi partilerin mali denetimlerine ilişkin kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Yüce Diriliş Partisi'nin 2007 yılı kesin hesabının incelemeyen Yüksek Mahkeme, hesapta gösterilen 45 bin 960 TL gelir, 21 bin 719 TL gider ile 24 bin 240 TL kasa ve banka mevcudu devrinin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verdi. Yüce Diriliş Partisi'nin 2008 ve 2009 yılı kesin hesabında gösterilen gelir ve gider ile kasa ve banka mevcudu devrinin kanuna uygun olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi, vergi, SGK prim gecikme zammı ve gecikme bedellerinin parti bütçesinden karşılanması, siyasi partiler yasasına uygun harcama kabul edilmeyerek 2008 yılından 79 TL ile 2009 yılından 629 TL karşılığı malvarlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi.

-BELGELERİ SUNMAYAN YÖNETİCİLERE SUÇ DUYURUSU-

Sosyalist Demokrasi Partisi'nin 2007 yılı kesin hesabında gelirleri toplamının 107 bin 770 TL, giderleri toplamının 95 bin 458 TL olduğu ve 12 bin 311 TL nakit mevcudunun 2008 yılına devrettiğine dikkat çeken Anayasa Mahkemesi, parti yetkililerinin parti yetkililerin defterler ile gelir ve gider belgelerini sunmadıkları ve herhangi bir cevap vermedikleri için yok kabul etti. Kesin hesapta gösterilen ve belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen Genel Merkeze ait 2 bin 378 TL gider ile Ankara il teşkilatına ait 14 bin 975 TL gider ve Genel Merkeze ait 12 bin 18 TL gelir ile Ankara il teşkilatına ait 13 bin 869 TL gelir olmak üzere toplam 43 bin 241 TL karşılığı Parti malvarlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, partinin 2008 yılı kesin hesaplarının tüzüğe uygun şekilde yetkili organlarca kabul edilerek onaylandığına dair bir karar bulunmadığını belirterek, belgelendirilmeyen Genel Merkeze ile Ankara İl Teşkilatına ait toplam 39 bin 307 TL gelir ve gider karşılığı Parti malvarlığının, Hazineye gelir kaydedilmesine karar verildi. Anayasa Mahkemesi, gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin sunulmaması nedeniyle de suç duyurusunda bulundu. Sosyalist Demokrasi Partisi'nin 2009 yılı kesin hesabını da inceleyen Anayasa Mahkemesi, belgelendirilmeyen Genel Merkez ve Ankara İl Teşkilatına ait toplam 23 bin 561 TL karşılığı Parti malvarlığının, Hazineye gelir kaydederken gelir ve gider belgelerini sunmayan yetkililer hakkında işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

-BELGESİ GÖSTERİLMEYEN GELİRLER HAZİNEYE KAYDEDİLDİ-

Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin 2008 yılı kesin hesabını inceleyen Anayasa Mahkemesi, belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen Genel Merkeze ait toplam 7 bin 357 TL karşılığı malvarlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar vererek defterleri sunmayan parti yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Partinin 2009 yılı kesin hesabın da ise belgelendirilmeyen 12 bin 992 TL gider ve 13 bin 120 TL gelir karşılığı parti malvarlığının, Hazineye gelir kaydedilmesine karar verdi.

-SGK PRİM GECİKME ZAMMLARI PARTİ HESABINDAN ÖDENDİ-

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin 2007 yılı kesin hesabında parti amaçlarına uygun olmayan ve tüzel kişilik adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen toplam 15 bin 603 TL karşılığı malvarlığının Hazineye gelir kaydedilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, kesin hesapların incelenip onaylandığına ilişkin parti meclisi kararlarının olmaması ve Ankara'nın Altındağ, Elmadağ, Polatlı, Şereflikoçhisar ilçelerine ait gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

2008 yılı kesin hesabında parti görevlilerinin vergi ve diğer kanuni yükümlülüklerini zamanında yerine getirememeleri nedeniyle oluşan vergi, SGK prim gecikme zammı ve gecikme bedellerinin parti bütçesinden karşılanmasını parti amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görmeyen Anayasa Mahkemesi toplam 16 bin 766 TL karşılığı malvarlığının Hazineye gelir kaydetti. Partinin 2009 yılı kesin hesabın da ise tüzel kişilik adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 32 bin 915 TL'nin Hazineye gelir kaydedilmesine karar veren Anayasa Mahkemesi, belgelerin kaydedildiği defterleri sunmayan yöneticiler hakkında ise suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi'nden Belgeleri Sunmayan Siyasi Parti Yöneticilerine Suç Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement