Antalya'da Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava

Antalya\'da Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava

Antalya'da yapılan Gezi Parkı odaklı eylemlerlerde, şehiriçi karayolunu trafiğe kapattıkları iddiasıyla haklarında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılmak", "Emniyet görevlilerine direnmek" ve "Kamu malına zarar vermek" suçlamasıyla dava açılan 5 kişinin yargılanması sürüyor Mahkeme heyeti, sanıklara ait adli emanet eşyaların tekrar sahiplerine geri verilmesine karar verirken, sosyalizmi simgeleyen kırmızı fuların iddiaya konu bir materyal olması gerekçesiyle iadesini reddetti.

12.06.2014 16:29

Antalya'da şehiriçi karayolunu trafiğe kapattıkları iddiasıyla haklarında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılmak", "Emniyet görevlilerine direnmek" ve "Kamu malına zarar vermek" suçlamasıyla dava açılan 5 kişinin yargılanması devam ediyor.

Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz yargılanan Leyla Nuyan, Murat Sezgin, Mustafa Can Yılmaz, Ali Karakuş ve avukatları hazır bulundu. Sanıklardan Ayşe Deniz Karacagil ise duruşmaya gelmedi.

Sanıklardan Nuyan, duruşmadaki savunmasında, sadece gezi direnişine destek verdiğini belirterek herhangi bir örgüte üye olmadığını bildirdi. Gerçekleştirdiği eylemin bir anayasal hak olduğunu dile getiren Nuyan, "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Kendimi korumak için sadece iki kere polise taş attım. Beraatimi istiyorum" dedi.

Sanıklardan Sezgin ise gereksiz yere yargılandıklarını belirterek, "Hayatım boyunca hep haksızlığa karşı durdum.  Burada gereksiz yere yargılanıyoruz. Hiçbir zamanda herhangi bir örgüte üye olmadım. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

Mahkeme, verilen aranın ardından sanıklar hakkındaki adli kontrol kararını kaldırdı. Ayrıca sanıklara ait adli emanete kayıtlı şahsi eşyaların tekrar sahiplerine geri verilmesine karar verildi. Ancak eşyalar arasında bulunan kırmızı fularların iddianameye konu bir materyal olması gerekçesiyle iadesini reddetti.

Mahkeme eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

"Fular bir suç aleti değildir"

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve sanıkların avukatı Münip Ermiş, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkeme tarafından sanıklar hakkında verilen, adli kontrolün kaldırılması kararının önemli olduğunu söyledi. Bu davanın başından beri çöktüğünü dile getiren Ermiş, davadaki en önemli taleplerinin sanıklar hakkında beraat kararının verilmesi olduğunu anlattı.

Sanıklarla ilgili adil kontrolün kaldırılmasının yanı sıra kendilerine ait eşyaların da geri verilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Ermiş, "Ancak bu eşyalar arasında sosyalizmi simgeleyen kırmızı fuların bir suç unsuru olarak gösterilmesi nedeniyle, arkadaşlara geri verilmemiştir. Fular bir suç aleti değildir.  Bu kararı koyabilmeniz için bunun gerçekten bir suçta kullanılması gerekir. Mahkeme burada hatalı bir yorumda bulunmuştur" dedi.

İddianame

İddianamede, İstanbul'da başlayan Taksim Gezi Parkı odaklı eylemlerine yönelik polis müdahalesini protesto etmek amacıyla 1 Haziran 2013 Cumartesi günü saat 00.10'da, yaklaşık 100 kişilik grubun Cumhuriyet Meydanı'nda toplandığı, daha sonra sayıları bin kişiye ulaşan grubun "Diren Gezi Parkı" yazılı pankart ile AK Parti İl binasına yürüyüşe geçtiği belirtildi.

Olaylarda 20'ye yakın polis memurunun taşlanıp dövüldüğü, 20 polis aracı, 1 toplumsal olaylara müdahale aracı ile 3 polis kulübesinin tahrip edildiği bildirilen iddianamede, ayrıca çeşitli kamu malları ve çevreye zarar verildiği anlatıldı.

Sanıkların, "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak",  "Emniyet görevlilerine direnmek" ve "Kamu malına zarar vermek" suçlarından 24 yıldan 98 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya'da Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement