Artık Daha Az Unutuyorlar - Son Dakika
Güncel

Artık Daha Az Unutuyorlar

Artık Daha Az Unutuyorlar

Eskişehir'de, geçen yıl açılan Alzheimer Merkezi'nde kalan ve ilk geldiklerinde ileri evre hastalığı bulunan birçok kişinin hastalık seviyesinin, buradaki sosyal aktivitelerle orta evreye gerilediği bildirildi Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Özbabalık: "Çok sevinerek söyleyebilirim ki ileri evre hasta olarak gelip orta evreye gerileyen hastalarımız var" Derneğin sorumlu müdürü Çetin: "Onların hep birlikte burada yaşamaları öz güvenlerini yükseltiyor.

10.01.2014 11:05

SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de, Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Alzheimer Derneği iş birliğiyle geçen yıl açılan Alzheimer Merkezi'nde kalan ve ilk geldiklerinde ileri evre hastalığı bulunan birçok kişinin hastalık seviyesi buradaki sosyal aktivitelerle orta evreye geriledi.

Eskişehir Alzheimer Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Özbabalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin 2003 yılında hizmet vermeye başladığını söyledi.

Alzheimerın beyni harap eden unutkanlık ve davranış değişiklikleriyle belirginlik gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Özbabalık, toplumda bu hastalığa yönelik farkındalık artırmaya ilişkin birtakım çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Özbabalık, Tepebaşı Belediyesinin katkılarıyla Alzheimer hastalarına bir yaşam merkezi kurduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bakım evindeki hastalar, orta ve ileri evredeki hastalardır. Çok sevinerek söyleyebilirim ki ileri evre hasta olarak gelip orta evreye gerileyen hastalarımız var. Burada birbirleriyle olan diyalogları hem hastalığın ilerlemesini engelliyor hem de günlük eylemlerini yapmalarına katkıda bulunuyor. Çoğunlukla 'hastamızı bıraktığımızda çok üzgündük, vicdanımız sızlıyordu. Daha sonra geldiğimizde hastamızı çok iyi gördük, bu bir mucize' diyen birçok hasta yakını var. Burada entelektüel düzeyde yüksek. Üniversite mezunu hastalarımız da var. Onlardan bir tanesi ileri dönem bir hastaydı ancak şuan orta dönemdeki bir hasta gibi kendi işlerini yapacak duruma geldi."

"Hastaların öz güvenleri yükseldi"

Eskişehir Alzheimer Derneği Sorumlu Müdürü Betül Çetin de toplam 10 personelle hizmet verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Burada günler yoğun geçiyor. Hastalarla sabah 'günaydın' toplantısı yapıyoruz. 'Bugün günlerden ne?, aylardan ne?' şeklinde sorular sorarak onlara günün farkındalığını sağlıyoruz. Daha sonra spor hareketleriyle fizik tedavi yapıyoruz. Burada her şeyi saatli yapıyoruz. Yani toplam 6 öğün beslenmeleri, banyo günlerinin belli olması onların kafa karışıklıklarının engelliyor. Onların hep birlikte burada yaşamaları öz güvenlerini yükseltiyor. Bizden değil, birbirlerinden çok ey öğreniyorlar."

Tepebaşı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Mehtap Yıldız da belediye olarak merkezde sadece gündüz kalan hastaları evinden alıp, bakıcı eşliğinde tekrar evlerine bıraktıklarını anlattı.

Belediyedeki psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve doktorların gün içinde burayı ziyaret ederek hastalarla çeşitli aktiviteler yaptıklarını ve gelişmelerini takip ettiklerini belirterek, 57 villadan oluşan yaşam köyünde bakıma muhtaç sağlıklı yaşlılar ve görme engeliler için de merkezler açılacağını sözlerine ekledi.

"Burası kendi evimiz kadar rahat"

Merkezde kalan hastalardan Hacı Abdullah Çağlayan da 3 aydır burada yaşadığını ifade ederek, "Günlerimiz çok güzel geçiyor. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Burası, kendi evimiz kadar rahat. Buradakiler bize çok iyi bakıyor. İnsan kendi evinde nasıl rahatsa biz de burada o kadar rahatız" diye konuştu.

Hastalardan emekli öğretmen Gülten Ceyhan ise güne sabah saat 06.00'da başladıklarını anlatarak, "Kahvaltı yaptıktan sonra televizyon izliyoruz, haberleri tartışıyoruz. Günün olaylarını konuşuyoruz. Müzik kanallarını açıp oynuyoruz, halay çekiyoruz. Burada günlerimiz çok eğlenceli geçiyor, kitap okuyoruz, sıkılmıyoruz" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement