Avrupa'da Çalışan İşçilerin Dönüş Kuyruğu, Şehir Merkezine Ulaştı - Son Dakika
Güncel

Avrupa'da Çalışan İşçilerin Dönüş Kuyruğu, Şehir Merkezine Ulaştı

Avrupa\'da Çalışan İşçilerin Dönüş Kuyruğu, Şehir Merkezine Ulaştı

Avrupa ülkelerinde çalışan ve yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'ye gelen işçilerin, yaşadıkları ülkelere dönüşü eziyet haline geldi.

29.08.2013 13:28  Güncelleme: 16:03

İşçilerin çoğu pazartesi günü iş başı yapacak olması nedeniyle aynı zamanda yola çıkınca, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule'de 10, Hamzabeyli'de 6, Yunanistan sınırındaki İpsala'da 10, Pazarkule Gümrük Kapısı'nda ise 8 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Araç sürücüleri kavurucu sıcak altında saatlerce süren bekleyişe isyan etti.

Avrupa'da yaşayan Türk işçileri yaz tatillerini memleketlerinde geçirdikten sonra yaşadıklara ülkelere dönüşü devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Kapıkule'nin Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda devam eden modernizasyon çalışması ve komşu gümrükçülerin insan kaçakçılığına karşı sıkı denetimleri nedeniyle, Avrupa'ya gidecek işçilerin çıkış için saatlerce beklemesine neden oluyor.

Görevlilerin Perşembe ve Cuma günü yolculuğu tercih etmeyin uyarılarına uymayan işçiler ve aileleri, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan 4 gümrük kapısının kilitlenmesine neden oldu. Çıkış için bekleyenlerin oluşturduğu kuyruk gümrük sahalarının dışına taştı.

UZAYAN ARAÇ KUYRUKLARI

Bulgaristan sınırında bulunan Edirne'deki Kapıkule'de 10, Hamzabeyli'de 6, Yunanistan sınırındaki İpsala'da 10, Pazarkule Gümrük Kapısı'ndaki araç kuyruğu ise 8 kilometreye ulaştı. Pazarkule Gümrük Kapısı'nda çıkış için bekleyenlerin oluşturduğu kuyruk Meriç Nehri'nin karşı tarafındaki Karaağaç Mahallesi'ni geçerek Edirne kent merkezine doğru uzamaya başladı.

İSYAN ETTİLER

Kuyrukta bekleyen işçiler, araçlarından inerek, ağaç gölgelerinde zaman geçiriyor. Uzayan kuyruklar yol kenarlaRında mevsimlik sebze satan esnafın yüzünü güldürdü. Kuyrukta bekleyenler, araçlarının başına kurdukları yer sofrasına oturarak yemek yedi. Pazarkule Gümrük Kapısı yolunda 6 sattir çıkış yapmak için beklediğini ve Almanya'ya gideceğini söyleyen Murat Yıldız, "Perşembe ve Cuma günü gelmeyin uyarısından haberdar olduk. Ancak Pazartesi günü iş başı yapmamız gerekiyor. Bu nedenle mecburen yola çıktık. Dün de aynı yoğunluk vardı. Hava çok sıcak ve beklemekten sıkıldık. Yol kenarında tuvalette yok. Çok sıkıntı çekiyoruz. Daha ne kadar bekleyeceğimiz belli değil" dedi.

KAPASİTENİN ÜZERİNDE ÇIKIŞ TALEBİ

Kapasitenin üzerinde bir çıkış talebi olduğunu belirten Edirne Vali Yardımcısı ve Kapıkule Mülki İdari Amiri Nedim Özırmak, "Bütün sınır kapılarında toplam kapasitesi üzerinde bir çıkış talebi var. Şu anda biz Lesova'da Bulgar yetkililerle toplantı halindeyiz. İnsan kaçakçılığı ile ilgili bir toplantı talep ettiler. Bu toplantıda biz kapılardaki yoğunluğu gündeme getirdik. Belli bir nispette kontrollerde esneklik uygulayacaklar. Ancak kuyruğun nedeni kapasitenin üzerinde çıkış talebi olması" dedi.

Son 24 saat içinde ise Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 4 bin 369 araçla birlikte 22 bin 217 kişinin çıkış yaptığı öğrenildi. Bugün ise bu rakamın, 4 gümrük kapısıyla birlikte çıkış yapan kişi sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupa'da Çalışan İşçilerin Dönüş Kuyruğu, Şehir Merkezine Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement