Bakan Çağlayan, Selin Vurduğu Erdemli'de - Son Dakika
Güncel

Bakan Çağlayan, Selin Vurduğu Erdemli'de

Bakan Çağlayan, Selin Vurduğu Erdemli\'de

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'in Erdemli ilçesindeki sel felaketinde zarar gören aileler için sağlanan 1 milyon TL'lik yardımın cuma sabahı itibariyle vatandaşlara dağıtılacağını söyledi.

15.11.2012 19:04

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'in Erdemli ilçesindeki sel felaketinde zarar gören aileler için sağlanan 1 milyon TL'lik yardımın cuma sabahı itibariyle vatandaşlara dağıtılacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, geçen hafta cuma günü sel felaketi yaşanan Mersin'in Erdemli ilçesine geldi. Çağlayan, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve Kaymakam İbrahim Özefe'den aldığı brifing sonrasında vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Devletin her zaman için milletin yanında olduğunu belirten Çağlayan, "Biz milletimize hükmetmeye değil, hizmet etmeye geldik. Bu bizim asli görevimiz. Bu bizim doğal görevimiz. Devlet milleti için var. Millet olmazsa devletin bir özelliği yok. Bütün rakamlara ve yapılan tespitleri devam eden çalışmaları an an takip ettim" diye konuştu.

"Selin intikamı çok korkunç olur" atasözünü hatırlatan Çağlayan, "Allah vermesin ki en büyük sevincimiz, bir tek canımıza zarar gelmedi. Bir hemşehrimin tırnağını hiçbir şeye değişmeyiz. Allah'a şükür ediyoruz. Ortaya çıkan zararın altında, Başbakanlığımızın bundan 5-6 yıl önce yayınladığı genelgeye uyulmadığını görüyoruz. DSİ'nin verdiği kararlara uymak zorundayız. Talebim şu; işleri tekniğe uygun şekilde ve kurallara göre yapalım. Aksi halde zararı yine sizler çekiyorsunuz. ve her şeyden bir hayır çıkarmak gerek. Ümit ediyoruz bu son olur. Mersin'i dünyanın marka şehrini yapalım. İlçeleri Türkiye'nin en güzel ilçeleri haline getirelim" dedi.

Acılar ve sıkıntılar yaşanmaması için yapılan işlerin, köprüler ve yolların tekniğine uygun yapılması gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Hasarları 1 hafta 10 gün içerisinde gidereceğiz. Çalışmalar başlayacak. Ancak şu an için sel ve heyelandan dolayı 312 konutta hasar tespiti yapıldı. 76 iş yeri, 30 depo. Bunlar afet acil komisyonu tarafından anında tespit edildi. Tarım alanlarında 3 bin 199 dekar alanda hasar var. Bu alanda mağduriyet yaşayan bin 65 üreticimiz var. Bin 723 dekar sera arazisi, bin 170 dekar narenciye bahçesi, 306 dekar da açık alan zarar gördü. 19 küçükbaş hayvan, 2 büyükbaş hayvan, 400 kümes hayvanı telef oldu. Alt yapı için de il özel idaremiz bütün kırsal alanlardaki çalışmaları başlattı. İl özel idaresi emrindeki bütün araçlar tamamen hasarlı bölgemize kanalize oldular ve buralardaki yolları tamir etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Felaket sonrası bütün kurumların yardıma koştuğunu anlatan Çağlayan, "AFAD gerekli çalışmaları yaptı. Felaketten sonra 5 gün boyunca Kızılay tarafından seyyar mutfaklar kuruldu. Günlük bin kişiye üç öğün yemek verdik. 4 bin 375 battaniye dağıtıldı. 600 mutfak seti, 600'de temizlik seti dağıtıldı. Barınma imkanı olmayan 36 kişilik

7 aileye İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde barınma imkanı sağlandı. Erdemli SYDV tarafından 104 afetzedeye 60 bin lira nakit destek sağlandı. Buraya gelmeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile görüştüm. Kendisiyle birlikte pazartesi günü bakanlar kurulunda konuyu başbakana ve bakan arkadaşlarımıza aktaracağız. Öncelikle konuyu sayın başbakanımıza aktardık. Başbakanımızın sizlere geçmiş olsun dilekleri var. Başbakanımız konuyu öğrenir öğrenmez gerekli talimatı verdi ve 1 milyon TL direkt hasar için ödenmek üzere banka sistemine geçildi. Hasar tespiti yapılan yerlerde yarın sabahtan itibaren Ziraat Bankası'na giden vatandaşımız, TC kimlik numarasıyla yardımlarını alabilecekler. Konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibariyle yapılıyor. İnşallah bunlar yaraların sarılmasında çok önemli bir destek olacak. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüştük. Bankadan bitkisel üretim kredisi almış mağdur durumdaki üreticilerin, borcu olan çiftçimizin, köylümüzün kredilerini 1 ila 1.5 yıl erteliyoruz. Bakanlar Kurulunda bir imkan bulabilirsek eğer olursa, imkanlar müsaitse, kredilerin faizsiz olması noktasında tekliflerimizi yapacağız. Bunun olması için Erdemlili, Mezitlili, Yenişehirli olarak gayret edeceğim" ifadelerini kullandı.

Sel mağduru vatandaşları dinleyen Bakan Çağlayan, 1 milyonluk desteğin cuma sabahı itibariyle dağıtılacağını bir kez daha hatırlattı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Çağlayan, Selin Vurduğu Erdemli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement