Başbakanın Suriye ile İlgili Açıklamalarına Akademisyen Yorumu - Son Dakika
Güncel

Başbakanın Suriye ile İlgili Açıklamalarına Akademisyen Yorumu

Başbakanın Suriye ile İlgili Açıklamalarına Akademisyen Yorumu

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr.Tayyar Arı, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği değerlendirerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları uygulamaya dönüktür; sınıra yaklaşan Suriyeli hava unsurlarının"...

26.06.2012 15:23

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği değerlendirerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları uygulamaya dönüktür; sınıra yaklaşan Suriyeli hava unsurlarının düşürebileceği anlamına geliyor" dedi.

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi nedeniyle Türkiye ile Suriye arasında tırmanan gerginliği akademisyenler değerlendirdi. Suriye'nin 13 deniz mili açığında yapılan saldırıda düşürülen Türk jeti ile ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Başbakan Erdoğan'ın, "Suriye tarafından sınırlarımıza yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek ve ona göre işlem yapılacaktır" açıklamasını yorumladı. Erdoğan'ın bu zamana kadar yapılan değerlendirmelere nasıl cevap vereceğini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Arı, bundan sonraki aşamalarda Türkiye'nin kendi kara unsuru ve kendi kara parçasına yaklaşan her Suriye askeri ordusunu tehdit olarak göreceğini vurguladı. Arı, "Bu konuda gereken cevabın verileceği ortada. Bundan sonra bir uyarı olmadan Suriye hava unsurlarının düşürüleceğini anlıyoruz. Suriye 13 mil uzaklıktaki Türk uçağını düşürdüyse bundan sonra Suriye de Türk sınırına yaklaşmadan en az 13 mil öncesinde temkinli olmak zorunda. Yani 10 millik alan Suriye için kapatıldı. Fiiliyatta böyle bir durumla karşı karşıyayız. Türk sınırı 9 kilometre boyunca 10 kilometrelik alana Suriye ordusunun hava unsurlarının girmesi yasak. Burada daha yoğun askeri hareketlilik söz konusu olacak. Son yapılan açıklama zannediyorum uygulamaya dönük bir açıklamaydı. Bu pek çok kimsenin kaygılarını da ortadan kaldırıyor" dedi.

"BİRLİKTE HAREKET ETMEK ÖNEMLİ"

Suriye konusunda muhalefet partilerinin desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Arı, "MHP'den gelen destek önemli. Böyle günlerde Türk milletinin birlikte hareket etmesi, devletin yanında olması büyük önem taşıyor. Bu konularda diğer günlerde yapılan eleştirilerin dozunu ayarlamamız gerekiyor. Muhalefetin desteği büyük önem taşıyor. Türkiye'nin muhalifler konusunda Suriye'ye yönelik tavrında değişiklik yok. Türkiye bu davanın haklılığını söylüyor. Akan kanın durmasını istiyor" diye konuştu.

NATO YORUMU

Suriye'nin silahsız Türk askeri uçağını düşürmesi üzerine toplanan NATO üyelerinin Türkiye ile dayanışma içinde oldukları konusunda verdiği mesajın önemli olduğuna dikkat çeken Arı, "NATO, 'Üye ülkelerden birine yapılan tecavüz, tamamına yapılmış kabul edilir' denilen 5. maddeyi görüşmedi. Ama toplantıda saldırı NATO tarafından kınandı. Türkiye, bundan sonra atacağı adımlar konusunda uluslararası meşruiyet ortamı oluşturmak istiyor. Türkiye sınırında yoğun hareketlilik görüldüğü gibi ayrıca son saldırıdan sonra eylemin haksızlığı BM'ye iletildi. Türkiye bundan sonra atacağı adımlar konusunda belli bir meşru temele sahip olduğunu uluslararası zeminde deklare etmeye çalıştı ve bunu da aldı" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başbakanın Suriye ile İlgili Açıklamalarına Akademisyen Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement