"Basın Baskı Altına Alınıyor" - Son Dakika
Güncel

"Basın Baskı Altına Alınıyor"

"Basın Baskı Altına Alınıyor"

Gazetecilerin Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına alınmaması ile ilgili karar Diyarbakır'da gazeteci örgütleri tarafından eleştirildi.

23.12.2013 15:16

Gazetecilerin Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına alınmaması ile ilgili kararı eleştiren gazeteci örgütleri, vatandaşın bilgi alma özgürlüğünün engellendiğini dile getirerek, "Bu karar ile gazetecilerin baskı altına alınarak, iş yapamaz duruma getiriliyor" ifade ettiler.

Bakan çocukları ve bürokratlar sıçrayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından depremin yaşandığı İstanbul Emniyeti'nde şok eden bir karar daha alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla, Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyetlere girişlerinin yasaklandığını yaptığı yazılı açılma ile duyurdu. Bu günden (dünden) itibaren bu uygulamanın başlatıldığının belirtildiği açıklamada, herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edileceği ifade edildi. Vatan ve Gayrettepe emniyet binalarında bulunan basın odasının anahtar ve giriş kartlarının ise kendilerine teslim edilmeleri istendi.

Açıklamada, "Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir. Vatan ve Gayrettepe hizmet binalarında bulunan basın odasını kullanan basın mensuplarının anahtar ve giriş kartlarını teslim etmeleri rica olunur" denildi.

"BASIN BASKI ALTINA ALINIYOR"

Öte yandan, alınan karara basın örgütleri sert tepki gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Başkanı Hayrettin Çelik, bu karar ile gazetecilerin baskı altına alındığını belirterek, "Gazeteciler iş yapamaz duruma getiriliyor" dedi. Aslında gazetecilerin emniyeti takip etmesinin doğru, haber almasının ise yanlış olduğunu belirten Çelik, daha sonra şunları söyledi:

"Daha düne kadar 'Bundan sonra karakolları şeffaf hale getireceğiz' diyen hükümet; aynı yeri basına kapatıyor. Sanki bu operasyonda gazetecilerin suçu varmış gibi davranılıyor. Bu gibi operasyonların kime yapıldığı önemli değil. Gazeteci bunu araştırıp kamuoyunu doğru bilgilendirmek zorunda. Bu düşündürücü bir karardır. Devlet ya da hükümet neyi saklamaya çalışılıyor ki, bu karar alındı? Basın halk adına bir denetim gücüdür. Bu karar ile halkın denetleme gücü baskı altına alınarak yok edilmeye çalışılıyor."

"BİLGİ ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR"

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Veysi İpek ise, Emniyet müdürlüklerine gazetecilerin alınmayacağının açıklanmasına tepki göstererek, uygulamanın doğru bir karar olmadığını dile getirdi. Uygulamanın sansürün önünü açabilecek bir uygulama olduğunu belirten İpek, şunları söyledi:

"Her vatandaşın girebildiği bir kuruma basın mensuplarının alınmaması düşündürücüdür. Bu gibi kararlar anayasa ile güvence alınmışken, alınan son kararın kişisel bir husumet haline dönüştürülmesi düşündürücüdür. Böyle bir kararın ileride yapılabilecek sansürlerin de önünü açabilecek bir karar olabileceğini düşünüyorum. Basın mensupların hukukun verdiği yetki noktasındaki çalışmalarını engellemeye yöneliktir. Kamuoyunun bilgi alma özgürlüğü engellenmemeli. Ayrıca meslektaşlarımızın da masuniyet karinesini göz önüne alarak haber yapmalıdır."

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement